Öğrenci yurtlarında rezidans kirası 25 bin TL'yi aşıyor!
Üniversiteyi kazanan kent dışından gelen öğrencilerin hesaba katması gereken bir nokta da konaklama, öğrenciler Yurt-Kur'un yurtlarında 99 ile 189 TL arasında konaklama fırsatı bulsa da bu yurtlar tüm öğrencilerin gereksinimlerini karşılamıyor.
3 milyona yakın üniversiteliye karşılık Yurt-Kur'un kapasitesi 260 bin. Bu durumda öğrencilerin ya ev tutması ya da üniversitelerin yurtlarını tercih etmesi gerekiyor. Ancak üniversitelerin yurt ücretleri de kimi zaman öğrenim ücretlerini geçiyor. Bazısında yurt ücretleri bırakın meslek yüksekokullarını mimarlık, hukuk, mühendislik programlarını bile aşıyor, özellikle rezidans odalarda ve manzarası da varsa bu ücretler 25 bin TL'yi aşıyor.
Tıpkı İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde olduğu gibi. İstanbul Bilgi Üniversitesi konaklamada 3 farklı seçenek sunuyor. Tophane yurdu, Tophane rezidans ve Santral rezidans. Rezidans binaları ev konforunda. Günlük temizlik yapılan odalarda banyo, mutfak, buzdolabı, fırın, TV, bulaşık makinesi ve kablosuz internet var. Kampuslara ücretsiz servis bulunuyor. Boğaz manzaralı 3 katı bulunan Tophane rezidansında tek kişilik odanın 9 aylık ücreti KDV dahil 25 bin 700 TL. 9 taksitte bu fiyat 27 bin TL'ye çıkıyor. Ayrıca bin TL depozit alınıyor. Üniversitenin hukuk, mühendis lik ve mimarlık ücretleri 25 bin 380 TL. Üniversitenin Tophane Yurdu'nda 14 kişilik odada 2 bin 95 TL'ye kalmak da mümkün.
Bilkent Üniversitesi'nde ise tek kişilik süit odaların 9 aylık ücretleri KDV dahil 16 bin TL, lisans programlarının ücreti 19 bin 100 TL.
ÖÄRENİME EşDEÄER
TOBB Ekonomi Teknoloji Üniversitesi'nde tek kişilik odalar KDV dahil 15 bin TL. Lisans öğrenim ücreti 19 bin TL.
İstanbul Arel Üniversitesi öğrencileri villa tipi yurtlarda kalıyor. Villalara ait havuzlar, sportif tesisler, dinlenme alanları var. öğrenciler hobilerine göre villa seçiyor. Hobileri arasında tiyatro, opera, bale ve film olan öğrenciler Yaratıcı Sanatlar Villası'nda, yüzde 100 burslu okuyan veya alanında derece yapanlar; Derece Yapanlar Villası'nda sigara içmeyenler Dumansız Hava Sahası Villası'nda kalıyor. Ücretler KDV dahil 7 bin TL ile 5 bin TL arasında.
HAMAM VE SAUNA
Yeditepe Üniversitesi'nde odalarda banyo tuvalet, mini buzdolabı, Özel çalışma masası, sandalye, cam raflı kütüphane, aynalı gardırop ve yanmaz malzemeden yapılmış diğer donanım bulunuyor. Odalarda internet bağlantısı mevcut, öğrenciler 16 saat kütüphane hizmetleri başta olmak üzere sosyal tesislerde bulunan, restaurant, kapak ve açık yüzme havuzu, fıtness center, squash salonu, sauna ve Türk hamamından faydalanabiliyorlar. 24 saat doktor var. En düşük 3 bin 300 TL olan konaklama fiyatı, tek kişilik odalarda 11 bin TL.
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin yurtlarındaki odalarda bireysel kullanım için internet bağlantısı, kitaplık, çalışma masası ve klima bulunuyor. Ücreti, bir kişi için yıllık, peşin, KDV dahil 5 bin 250 dolar (yaklaşık 8 bin 662 TL). Üniversitenin meslek yüksekokulu programları bu yıl için KDV dahil 8 bin 700 TL.
Meslek yüksekokulunu aşan fiyatları var
Koç Üniversitesi'nde yurt binalarında kablosuz internet, merkezi ısıtma ve kesintisiz sıcak su imkanı mevcut. çamaşırhaneler ücretsiz. Ana kampusta öğrencilerin ortak kullanımına açık mutfaklar var. 24 saat güvenlik ve sağlık hizmeti var. Henry Ford çift kişilik odasında kişi başı yıllık 10 bin 500 TL ödeme gerçekleşiyor. Ana kampusta tek kişilik odalar yıllık 8 bin 400 TL. Diğer odalar da dönemlik 700 TL (yıllık bin 400 TL) ile dönemlik 4 bin 400 TL (yıllık 8 bin 800 TL) arasında.
OKAN'DA 24 SAAT DOKTOR
Okan Üniversitesi'nin odalarında banyo, buzdolabı, elbise dolapları, kablolu ve kablosuz internet, telefon, televizyon bağlantısı var. 24 saat doktor, hemşire ve ambulans bulunuyor. Tek kişilik oda ücreti 12 bin TL. Işık Üniversitesi'nin şile kampusunda tek kişilik odalar 7 bin 800 TL, diğerleri 4 bin 700 TL ile 2 bin 750 TL arasında. Yaşar Üniversitesi yurdunda 9 ay boyunca tek kişilik odada konaklamanın maliyeti KDV dahil 9 bin 600 TL. Üniversitenin meslek yüksekokulu programlarının ücreti KDV dahil 9 bin TL.
Sabancı Üniversitesi odalarının tümünde duş, banyo, dolaplar ve her öğrenci için şahsa özel telefon ve internet bağlantısı bulunuyor. Yurtların 9 aylık ücretleri en düşük 3 bin 900 TL, en yüksek 7 bin TL.
Devlette de ucuz değil
10 adet yurt binasına sahip olan Boğaziçi Üniversitesi'nde oda tipi yurtlarda internet ve telefon bağlantısı, ahşap mobilya ranza, dolap, masa, sandalye, kitaplık ve buzdolabı yer alıyor. Daire tipi yurtlarda ise mutfak, banyo ve tuvaletler odaların içinde. Üniversitede 1. erkek yurdu ve yüksek lisans ve doktora öğrencilerini kabul eden 4. kuzey yurdunun tüm arka odaları Boğaz manzaralı. Superdorm yurtlarında iki kişilik odalarda kişi başı ücret 11 bin TL. 3 kişilik dairede kişi başı 9 bin 540 TL. Daha çok lisansüstü, doktora ile evli öğrenciler tercih ediyor. Yurtta kuaför, günlük temizlik, sıcak su, internet, kablolu TV, çamaşırhane, güvenlik, otopark, asansör, kayıp anahtar yenileme gibi servisler bulunuyor. Odalarda mutfak, yemek masası, kanapeler bulunuyor. Bilgisayar, TV, tost makinesi, saç kurutma makinesi getirilmesine izin veriliyor. Üniversitenin 12 kişilik odalarının 8 aylık ücreti 1680 TL, 4. Kuzey Yurdu'nda yine Boğaz manzaralı odalarının 8 aylık ücreti 3 bin TL.
GÖL MANZARALI YURTLAR
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 12 yurdun aylık ücretleri 220-580 TL arasında. En pahalısı, göl manzaralı Gölet yurtları aylık 550 TL. 9 aylık bedeli ise 4 bin 680 TL ve bin 500 TL depozito alınıyor. Her dairede kendi içinde kullanılan mutfak, banyo ve lavabo bulunuyor.