Öğrenciler dikkat! Yurt mu, ev mi?
Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra veliler de kara kara düşünmeye başladı. Peki yurtta kalmak mı yoksa ev tutmak mı?
YÖK’ün YKS yerleştirme sonuçları raporunu yayınladı ve buna göre üniversitelerdeki doluluk oranı yüzde 90’a ulaştı, 100 adaydan 81’i de üniversiteli oldu. Çiçeği burnunda üniversitelilerle beraber Türkiye'deki üniversite öğrencisi sayısı 7 buçuk milyona ulaştı. Yurt genelinde 112’si devlet, 69’u vakıf olmak üzere 181 üniversite mevcut. En çok öğrencinin bulunduğu şehir ise 511 bin 360 öğrenci sayısı ile 41 ilin nüfusunu geçen İstanbul.
Ankara, İzmir, Eskişehir ve Bursa da öğrenci sayısı bakımından İstanbul’u izleyen diğer şehirler… Peki, öğrencileri barınma sorunu sardığı şu dönemde, hangi ilde öğrenciler ne kadar ücretle yaşamını devam ettirebilecek? İşte ülke genelinde son durum…
İSTANBUL’DA YARIM MİLYONDAN FAZLA ÖĞRENCİ VAR
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, 511 bin 360 öğrenci sayısı ile 41 ilin nüfusunu geçen megakent İstanbul'da öğrencilerin en çok rağbet ettiği ilçeler şu şekilde; Avcılar, Fatih, Kadıköy, Beşiktaş, Zeytinburnu ve Esenyurt. Buralarda ev kiralamak veya özel bir pansiyonda kalmanın maliyeti ilçenin üniversitelere yakınlık durumuna göre ortalama 500 TL'den başlıyor 2 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.
AVCILAR'DA KİRALAR GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE YÜZ ARTIŞ GÖSTERDİ
İstanbul Üniversitesi'nin en büyük kampüslerinden biri olan Avcılar'da geçtiğimiz sene üniversiteye yakın bir ev tutmanın maliyeti 750-850 TL iken, bu yıl kiraların yüzde yüz arttığı gözleniyor. Avcılar'da üniversiteye yakın 1+1 bir evin fiyatı bin 500 TL'den başlıyor, 2 bin TL'ye kadar uzanıyor. Avcılar'da özel yurt ya da pansiyonda kalmak isteyen bir öğrencinin yıllık 9 bin ile 11 bin TL ödemesi gerekli.
BEŞİKTAŞ'TA KİRALAR ASGARİ ÜCRETLE YARIŞIYOR
Öğrencilerin yoğun olarak tercih ettiği ilçelerin başında olan Beşiktaş'ta geçen yıl 550 TL'den başlayan kiralar bu yıl 2 katı zamlanarak bin 100 TL'ye kadar yükseldi. Öğrencilerin kalabileceği 1 oda 1 salon dairelerin fiyatının 2 bin liraya kadar yükseldiği öğrenildi. Beşiktaş'ta özel yurtların yıllık kirası 20 binden başlarken, pansiyon kiraları ise ortalama aylık 750 ile bin 300 arasında farklılık gösteriyor.
KADIKÖY'DE APART KİRALARI 700 TL'DEN BAŞLIYOR
Üniversitelere ve kent merkezine yakın konumu ile öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği Kadıköy'de de özel yurt ve pansiyon fiyatları geçen yıl 300 lira civarında seyrederken bu yıl iki katına çıkmış durumda. Pansiyonların aylık kirası ortalama 700 TL'den başlıyor, bin 500, 2 bin TL'ye kadar yükseliyor. Ev kiraları da ortalama bin liradan başlangıç gösteriyor bu rakam da merkeze yakınlığa göre 2 bin liraya kadar yükseliyor.
ÖĞRENCİLERİN EN ÇOK TERCİH ETTİĞİ İLÇE FATİH
İstanbul'da çok sayıda üniversiteye tek vasıta ile gidilen konumu ile öğrencilerin yıllardır ilk tercihleri arasında olan Fatih'te geçtiğimiz yıl 500 liradan başlayan fiyatlar bu yıl 800 liradan başlıyor, 2 bin liraya kadar çıkıyor. Bölgede ev tutmak isteyen öğrenciler için de kiralar bin liradan, üç bin liraya kadar yükseliyor.
ESENYURT ÖĞRENCİ BÜTÇESİNE UYGUN
Çevresine açılan yeni üniversiteler ile yavaş yavaş öğrencilerin rağbet gösterdiği ilçelerin başında olan Esenyurt'ta yurt ücretleri aylık 500 TL'den başlarken, ev kiraları diğer ilçelere göre ekonomik olarak daha uygun fiyatlar ile karşımıza çıkıyor. Esenyurt'ta eve çıkmak isteyen bir öğrenci 500 – bin lira arasında 1 oda 1 salon evlerde konaklayabiliyor.
ANADOLU’DA DURUM NE?
Yurt genelinde öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği Antalya, Samsun, Eskişehir, Muğla, Mersin, Bursa, Kocaeli ve Çanakkale için de yurt, apart ve kiralık daire fiyatlarıda merak ediliyor. Geçtiğimiz senelere göre, en çok artışın pansiyonlarda yaşandığı, bunu kiralık dairelerin izlediği gözlenirken, illerin en büyük sorunlarının başında yurt kapasitelerinin öğrenci nüfusu ile orantılı olmaması dikkat çekiyor.
ANTALYA'DA ÖZEL YURTLARIN YILLIĞI 22 BİN 500'E KADAR YÜKSELİYOR
Antalya'da 2’si devlet, 3’ü özel olmak üzere, 5 üniversitede toplam 90 bin 610 öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerin barınma sorunlarının bir kısmını KYK'ya bağlı yurtlar karşılasa da, büyük bir bölümü özel yurt ve kiralık evlerde kalıyor. Antalya'da KYK'ya bağlı 4’ü kız, 5’i erkek, 2’si karma toplam 11 yurt bulunuyor. Bu yurtlarda toplam 12 bin öğrenci barınıyor. KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler için ise geriye sadece iki seçenek kalıyor. Keseye uygun konut kiralamak veya temiz, güvenli özel bir yurt bulabilmek. Antalya'da kentin değişik semtlerinde her bütçeye uygun ev bulmam mümkün. Daha çok üniversite yerleşkesine yakın yerlerde faaliyet gösteren özel yurtlar da öğrencilere değişik seçenekler sunuyor.
Bazı yurtlarda tek kişilik odalarda, kahvaltı, akşam yemeği, duş, internet, spor salonu, lüks hizmet verilirken, bazı yurtlarda 6 ya da 7 öğrenci bir odada kalıyor. Antalya'da özel yurt ücretleri sağladığı imkana göre yıllık, erkek öğrenciler için 10 bin TL'den 22 bin 500'e kadar değişiyor. Kız öğrenciler için, 7 bin liradan 22 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bunların içerisinde kahvaltı, yemek, internet olanlar da var.
Özel yurtlarda kalmak istemeyen öğrenciler için de ev kiraları bin liradan başlayıp, 7 bin liraya kadar çıkıyor. Üniversite yakınında bulunan evler ise bin 300 liradan, bin 600 liraya kadar yükseliyor fakat kent merkezine uzak bazı semtlerde (Varsak, Sütçüler, Ermenek) 650-750 liraya ev bulmak da mümkün olabiliyor.
SAMSUN’DA YURT FİYATLARI 8 BİNDEN BAŞLIYOR 15 BİNE KADAR ÇIKIYOR
Üniversitelilerin tercih ettiği kentlerin başında gelen Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi adı altında 2 devlet üniversitesi bulunuyor. İki üniversitede yaklaşık olarak 55 bin öğrenci eğitim görüyor. 17 KYK yurdu, çok sayıda özel yurt ve pansiyonun yer aldığı kentte, öğrencilerin üniversitelere ulaşımı da oldukça kolay.
Adını Mustafa Kemal Atatürk'ün Bandırma vapuru ile Samsun'a ayak bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinden alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 19 fakülte, 1 yüksekokul, 12 meslek yüksekokulu, 6 enstitü, 1 konservatuvar ve 24 uygulama araştırma merkezinden meydana gelen uluslararası bir üniversite. Üniversitede 115 ülkeden yaklaşık 5 bin, toplamda ise 53 bin öğrenci eğitim alıyor.
Samsun genelinde KYK’ya ait kız,erkek ve karma olmak üzere 17 yurt mevcut. Bu yurtlarda 7 bin kız, 3 bin 200 erkek öğrenci olmak üzere toplam 10 bin 200 genç kalıyor. Yurtlar ya üniversite kampüsü içinde veya üniversiteye yakın yerlerde bulunması öğrenciler için büyük avantaj da teşkil ediyor. Şehirde ayrıca çok sayıda özel yurt, pansiyon ve apartlar bulunuyor. Her 2 üniversiteye dolmuş ve otobüs hattı sayesinde ulaşabilen öğrenciler, OMÜ’ye ise tramvayla da gidebiliyor. Şehirdeki özel yurtlarda üniversiteye yakın bölgeler de bulunuyor. Böylelikle öğrencilerin okula ulaşımı kolay ve rahat bir şekilde sağlanıyor. Özel yurt fiyatları ise, ortalama yıllık 8 bin ile 15 bin arasında farklılık gösteriyor. Pansiyonların aylık fiyatları ise 450 ile bin 200 TL arasında değişiyor.
SAMSUN’DA KİRALIK EV 600 LİRADAN BAŞLIYOR
Genellikle okullara yakın bölgelerde yapılan 1 oda 1 salon ve 2 oda 1 salon daireler öğrencilere kiraya veriliyor. Ev kiraları eşyasız 1 oda 1 salon 600-800 TL, eşyalı 850-bin 400 TL arasında, 2 oda 1 salon eşyasız daireler ise 900-bin 200 TL, eşyalı ise bin 300-2 bin 400 TL arasında değişiyor. Samsun’da öğrencileren daha çok bu tip konutları tercih ediyor.
ESKİŞEHİR: 3 BİN LİRA İLE 12 BİN LİRA ARASINDA
Öğrenci kenti olarak bilinen Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversite ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi olmak üzere 3 devlet üniversitesi bulunuyor ve buralarda 61 bin 560 üniversite öğrencisi bulunuyor.
Kredi Yurtlar Kurumu'na ait Eskişehir'de 7'si erkek, 6'sı kadın olmak üzere toplam 13 devlet yurdu mevcut. Devlet yurtları; 5 bin 800'ü kız, 3 bin 200'ü erkek olmak üzere toplamda 9 bin öğrencinin barınma ihtiyacını karşılıyor. Kredi Yurtlar Kurumu, Eskişehir'e okumaya gelen öğrencilerin fakat yüzde 15'inin barınma ihtiyacını karşılayabiliyor.
ÖĞRENCİLER PANSİYONLARI TERCİH EDİYOR
Eskişehir özel yurt ve pansiyon sorunu yaşanmayan şehirlerin başında geliyor. Özel yurt fiyatları ise üniversiteye olan uzaklık, servis ücreti, odada kalma sayısına, yemek ücretine ve çamaşır yıkatma gibi seçeneklerle fiyatları değişkenlik gösteriyor. Buna göre özel yurt fiyatları, yıllık 3 bin lira ile 12 bin lira arasında farklılık gösteriyor. Eskişehir'de öğrenciler genellikle birkaç kişi bir araya gelerek apart tutuyor. Üniversitelere ve şehir merkezine yürüme mesafesinde yaklaşık 60 metrekarelik 1 oda 1 salon evlerin kirası 600 ila 900 lira arasında değişiyor. Eşyalı olarak da kiraya verilen apartların fiyatı ise 900 ila bin 500 lira arasında farklılık gösteriyor. 2-3 öğrencinin rahatlıkla kalabileceği apartların fiyatının uygun olması sebebiyle öğrencilerin büyük bölümü Eskişehir'de apartları tercih ediyor.
MUĞLA'DA 10 AYLIK KONAKLAMA 21 BİN LİRADAN BAŞLIYOR
Üniversitelilerin yoğun olarak tercih ettiği şehirlerin başında gelen Muğla'da 42 bin 284 öğrenci yaşıyor. Muğla'da devlete ait Milli Piyango Kız Öğrenci Yurdu ve Kredi Yurtlar Kurumu(KYK) Erkek Yurdu mevcut. 5 bloklu erkek yurdunda 3-4 kişilik odalarda aylık 300 liraya kalınabiliyor. Muğla'da özel yurt,apart fiyatları ise tek kişilik oda için 10 aylık konaklama 21 bin TL'ye mal oluyor. 3 kişilik odalar ise, 9 bin 250 liradan başlangıç gösteriyor. Üniversiteye en uzak mesafede 1 oda 1 salon evlerin kirası bin liradan başlıyor bu rakam okula yaklaştıkça bin 500 TL'ye kadar çıkabiliyor.
MERSİN'DE OKUL CİVARINDA BİR EVİN FİYATI 400 TL'DEN BAŞLIYOR
İkisi devlet olmak üzere 4 üniversiteye sahip Mersin’de, öğrenciler için Kredi Yurtlar Kurumu'nun ile özel yurt imkanları ve kiralık konut imkanı bulunuyor. Mersin’de sağladığı imkânlara göre ise aylık yurt ücretleri 300 liradan başlayarak bin liraya kadar çıkabiliyor. Mersin’de öğrenci yurtları genel olarak Mersin Üniversitesi Yerleşkesi’nin yer aldığı Çiftlikköy Mahallesi’nde yer alıyor. Özellikle D-400 Karayolu’nun üniversiteye ulaşan Üniversite Caddesi üzerinde ve çevresinde çok sayıda özel yurt ve apart imkanı mevcut. Mersin Üniversitesi’nin yer aldığı Çiftlikköy Mahallesi kesiminde bir eve yerleşmenin bedeli ise aylık 400 liradan başlayıp bin 200 liraya kadar ulaşıyor. Emlak fiyatlarının son derece düşük olduğu bilinen Mersin’de, özellikle Pozcu kesiminde de ev kira fiyatları aylık 800-1200 TL arasında farklılık gösteriyor.
Mersin Üniversitesi'nde 38 bin 291, Tarsus Üniversitesi'nde 2 bin 458, Çağ Üniversitesi'nde 7 bin, Toros Üniversitesi'nde 4 bin olmak üzere toplam 51 bin 749 öğrenci bulunuyor. Mersin’de Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait, Çiftlikköy Kampüsü'nde bin kişi kapasiteli, şehir merkezinde ise bin 250 kişi kapasiteli kız ve erkek yurdu mevcut. Ayrıca Kredi Yurtlar Kurumu’nca üniversite bünyesinde öğrencilerin kullanımına açılan 3 bin 500 kişilik konaklama tesisleri de yine Çiftlikköy Kampüsü içinde konforlu barınma imkanı da sunuyor. Üniversite kesiminde ve Pozcu’da da çok sayıda özel yurt mevcut.
ÇANAKKALE'DE EV KİRALARI BİN LİRADAN BAŞLIYOR
56 bin öğrencinin eğitim gördüğü Çanakkale'de 11 KYK yurdu ve 82 tane de özel öğrenci yurdu mevcut. KYK yurtları ve bütün özel yurtların toplam kapasitesi ise 16 bin 962 kişi. Yurt fiyatlarına bakıldığında ise özel yurtların aylık fiyatları kalan kişi sayısına göre taban fiyatı 625-900 TL arasında farklılık gösterirken, KYK yurtlarında ise fiyat yurdun özelliklerine göre 160-290 TL arasında farklılık gösteriyor. Diğer bir yandan öğrenciler için evlerin kiraları ise bin-bin 500 TL arasında seyrediyor.
BURSA: 15 BİN ÖĞRENCİ
Bursa'da ise toplam 15 bin öğrenci bulunuyor, devlet yurtlarının sınırlı olduğu şehirdeki öğrencilerin çoğunluğu ücretleri yüksek olan apartları tercih ediyor.
KOCAELİ'DE HER 5 ÖĞRENCİDEN BİRİ DEVLET YURDUNA GİREBİLECEK
2 üniversitenin yer aldığı Kocaeli'de 78 bin öğrenci lisans eğitimi alıyor. Şehir genelinde yaklaşık 15 bin kapasiteli toplam 16 devlet yurdu mevcut. Her 5 öğrenciden 4'ü ortalama 750 liradan başlayan kiralık evleri tutmak zorunda kalıyor.
Kocaeli Üniversitesi'nde 69 bin 163, Gebze Teknik Üniversitesi'nde 8 bin 312 öğrenci bulunan kentte toplam devlet yurdu kapasitesi ise yalnızca 14 bin 659. Her 5 öğrenciden yalnızca 1'inin devlet yurdunda barınma hakkı kazandığı şehirde bu sene mezun olan öğrencilerle birlikte yaklaşık 5 bin kişilik devlet yurdu kontenjanı açılması bekleniyor.
Kocaeli'de toplam 16 adet devlet yurdu mevcut.. Bu yurtların 9'u Kocaeli Ümiversitesi merkez kampüsünün İzmit'te bulunurken 6'sı da yüksek okulların bulunduğu Kartepe, Gölcük, Karamürsel, Kandıra ve Körfez'de bulunuyor. Gebze Teknik Üniversitesi'nin yer aldığı Gebze ilçesinde ise yalnızca 1 adet devlet yurdu mevcut.
Kocaeli'de üniversite öğrencileri devlet ya da özel yurt bulamazsa kiralık konutlara yöneliyor. Çoğunluğu TOKİ tarafından dar gelirli kimseler için inşa edilen konut bölgelerini tercih eden öğrenciler aylık minimum 750 lira ödemeyi göze alarak ev tutuyor. Kimi öğrenciler 2-3 öğrenci bir araya gelerek ev tutuyor. Mutfak, ısınma ve elektrik gibi giderlerle birlikte öğrenciler sadece barınmak için aylık minimum 750 TL harcama yapmak zorunda kalıyor.
Öğrenciler şimdi de ev sınavında!