Sektörel

Öğrenciler kiralık konut sektörünü canlandırdı! 

Üniversiteye yerleşen öğrenciler kiralık konut piyasasını hareketlendiriyor. Öğrenciler em çok 1+1 ve 2+1 konutları tercih ediyor. 

Yurda yerleşemeyen öğrenciler kiralık konut piyasasını hareketlendirdi. Okulların açıldığı bu dönemde kiralık ev arayışı daha çok arttı. Hürriyet Emlak verilerine göre, kiralık konutlarda en belirgin hareketlenme, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Antalya'da görüldü. Öğreciler en çok 1+1 ve 2+1 konut tiplerini tercih ediyor. Öğrenciler en çok 1.000- bin 500 liralık konutları kiralamayı tercih ediyor.

Kiralık evlerin hareketlendiği bölgelerin başını, Ankara’da Çankaya ve Mamak, Eskişehir’de Tepebaşı ve Odunpazarı, Bursa’da Nilüfer ve Osmangazi, Antalya’da ise Kepez ve Konyaaltı çekiyor. Ayrıca öğrenciler, İstanbul’da Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy’ü, İzmir’de ise Karşıyaka, Buca ve Karabağlar’ı tercih ediyor.

Ankara’da en çok tercih edilen ilçeler Çankaya ve Mamak. Buradaki kiralık konut fiyatları 500 TL’den 5 bin liraya kadar uzanıyor. Eskişehir’de ise kiralık konutlar ise geniş fiyat aralıkları sunuyor. En cazip kiralık konut fiyatı Tepebaşı'nda. Bölgede ortalama 500 TL’ye 1+1 kiralık konut bulunabiliyor. Öğrencilerin diğer tercihi olan Odunpazarı ise 1.000 TL -bin 500 liradan oluşan kiralık konut seçenekleri mevcut.

Bursa ve Antalya cazip konut seçenekleri sunuyor

Bursa'da öğrenciler en çok Nülüfer ve Osmangazi semtlerini tercih ediyor. Nilüfer'de kira fiyatları 1000 TL'den 2 bin 500 TL'ye kadar değişiyor. Osmangazi'de ise 1000- bin 500 fiyat aralığında 2+1 yada 3+1 kiralık konut bulunabiliyor. Antalya'da en çok tercih edilen Kepez ve Konyaaltı semtlerinde kira fiyatları 500 TL'den 2 bin 500 TL'ye kadar değişiklik gösteriyor. 

Kiralık konut fiyatlarında İstanbul liste başında

İstanbul’da herkese uygun kiralık konut seçenekleri var. İstanbul’da Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy öğrencilerin tercih ettiği semtlerin başında geliyor. İstanbul’da kiralık konutlar 2 bin 500 TL’den 10 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Beşiktaş’ta 1.000 TL’ye 1+1 kiralık konut bulmak mümkün. Kiralık konut fiyatları, Şişli ve Kadıköy’de ise ortalama 2 bin 500 TL - 5 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Bakırköy’de de kiralık konut fiyatları 2 bin 500 TL - 5 bin TL fiyat bandında yer alıyor.

İzmir’de Karşıyaka, Buca ve Karabağlar en çok tercih edilen semtler

Karşıyaka’daki kiralık konut fiyatları 1 bin 500 TL – 2 bin TL fiyat bandında yer alıyor. Karabağlar ve Buca ise cazip seçeneklere sahip.Buca’da 1+1 konut arayışında olan öğrenciler ortalama 500 TL ile 1.000 TL bandında kiralama yapabiliyor. Karabağlar ise 1.000 TL’den başlayan  fiyatlarla kiralık konut bulmak mümkün.


Satılık sıfır konut projeleri de tercih ediliyor

Eskişehir, Aydın, Bursa, İzmir ve Ankara’daki sıfır satılık konut projeleri özellikle üniversite okuduğu yerde iş hayatına devam etmek öğrenci ailelerine yatırım fırsatları sunuyor. Öğrencilerin tercihi olan illerde en çok sıfır konut projesi İzmir, Bursa ve Ankara’da bulunuyor. Bu illeri Aydın ve Eskişehir takip ediyor.

Ayrıca, en uygun metrekare fiyatına sahip konutların yer aldığı Aydın’da Efeler 2 bin 333 TL metrekare birim fiyatıyla liste başında yer alıyor. Aydın’ı ortalama 3 bin 225 TL metrekare birim fiyatıyla Bursa Nilüfer ve 3 bin 455 TL ile metrekare birim fiyatıyla Eskişehir Odunpazarı takip ediyor.

İzmir'de de geniş bir satılık konut portföyü var. 4 bin 606 TL metrekare fiyatıyla Bornova, 4 bin 107 TL ortalamayla Buca ve 3 bin 890 TL ortalama metrekare fiyatıyla Çiğli listede. Ankara Çankaya en yüksek metrekare fiyatına sahip. Çankaya’daki konutların metrekaresinin ortalama fiyatı 5 bin 26 TL.

Sıfır konut projelerinde Eskişehir 145 bin, Ankara 150 bin ve Bursa'da 182 bin 500 TL ortalama fiyatı mevcut. İzmir, 205 bin TL’den başlayan fiyatlarla sıfır konut projeleriyle öne çıkarken İzmir’i 225 bin TL fiyat ortalamasıyla Antalya izliyor.

Emlak piyasasında belirgin bir yükseliş olduğunun altını çizen Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, “Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayan süreçte kiralık konut piyasasında ciddi bir hareketlenme görüyoruz. Özellikle öğrencilerin en çok tercih ettiği illerde yer alan kiralık konutlara olan talep artış göstermeye devam ediyor. Emlak sektöründe yaşanan bu dönemsel hareketliliğin haricinde sektör ardımızda bıraktığımız dönemde de çıkış yönlü bir eğilim sergiledi. Önümüzdeki dönemde sektörün sağlıklı bir ekonomik ortamda daha hızlı bir şekilde ivme kazanacağını düşünüyoruz. Emlak sektörü ekonomik stabilizasyon ile yakın gelecekte gerek yabancı gerekse de Türk yatırımcılar için parlayan yıldız olmayı sürdürecektir” diye konuştu.