02 / 05 / 2024

Öğrencilere asgari ücretin yarısı kadar maaş ödenecek!

Öğrencilere asgari ücretin yarısı kadar maaş ödenecek!

Devletten milyonlarca öğrenciyi sevindirecek güzel haber geldi. Milyonlarca öğrenciye yeni yılda 1.416 ve 2.125 TL arasında maaş verilecek. Meclis'te yapılan düzenlemeyle birlikte, öğrencilere verilecek maaşlar devlet tarafından karşılanacak.



Mesleki eğitimi güçlendirmek amacıyla açılan mesleki eğitim merkezlerine giden öğrenciler, asgari ücretin yarısı kadar maaş alabilecek. Merkezlerden master olarak mezun olan öğrenciler hem lise diploması almakta hem de ilgili sektörlerde istihdam edilmektedir. 

A Haber'de yer alan habere göre; Milli Eğitim Bakanlığı'nın mesleki eğitimi güçlendirmek amacıyla açtığı mesleki eğitim merkezleri ile öğrenciler hem lise diploması alıyor, hem meslek sahibi oluyor hem de para kazanıyor. Yeni düzenleme ile devlet öğrencilere asgari ücretin yarısını ödeyecek. Böylece öğrenciler 1.416 ile 2.125 TL arasında maaş alabilecekler. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın mesleki eğitimi güçlendirmeye yönelik yaptığı düzenlemelerden biri olan mesleki eğitim merkezlerine ilişkin iki önemli karar alındı.Öğrencilerin haftada bir gün okulda, diğer günlerde işletmede gerçek ortamda mesleki eğitim aldıkları mesleki eğitim merkezlerinde istihdam oranı yüzde 88'dir. Merkezlerden master olarak mezun olan öğrenciler de lise diploması almaya hak kazanırlar.

Bakanlık, merkezlerin yaygınlaştırılması ve işverenlerin sisteme dahil edilmesi yönündeki çalışmalarına devam etmiştir. Bu kapsamda Salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen mesleki eğitim stajına devlet katkısının da yer aldığı yönetmelikle iki önemli değişiklik yapıldı.

Öğrencilere asgari ücretin yarısı kadar maaş ödenecek!

TAMAMINI DEVLET ÖDEYECEK

İlk değişikliğe göre, mesleki eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin üçte biri artık devlet tarafından ödenecek.

Önceleri bu ücret işveren tarafından ödeniyordu, daha sonra bu ücretin bir kısmı devlet tarafından işverene geri ödeniyordu. Yeni düzenleme ile bu ödemede işveren üzerindeki yük tamamen kaldırılmıştır.

Öğrencilere asgari ücretin yarısı kadar maaş ödenecek!

KALFA MAAŞI YÜKSELDİ

İkinci önemli değişiklik ise üçüncü yılın sonunda kalfa olan öğrencilerin ücretlerinde yapıldı. Buna göre kalfalar artık asgari ücretin üçte biri değil, asgari ücretin yarısını alacak. Diğer bir deyişle kalfalık ücretlerinde önemli bir iyileşme sağlanmıştır. Mesleğinde en az 10 yıl usta olarak çalışmış olanlar işletme pedagojisi kursu sınavına doğrudan katılabileceklerdi

Öğrencilere asgari ücretin yarısı kadar maaş ödenecek!

ŞİKAYETLER TARİH OLACAK

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, düzenleme için şu değerlendirmeleri yaptı: "TBMM'de kabul edilen yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezleri hem gençlerimizin mesleki eğitime yönelimleri açısından hem de işveren açısından çok daha cazip hale gelecek. İş dünyasından duymaya alışık olduğumuz 'aradığım elemanı bulamıyorum' şikâyeti artık tarih olacak."

Öğrencilere asgari ücretin yarısı kadar maaş ödenecek!

ORTAOKUL MEZUNU HERKES ALABİLECEK

Bakan Mahmut Özer, işverenin öğrenciyi mezun olduğu zaman da istihdam etmek isteyeceğini aktararak, "Mesleki eğitim merkezlerindeki istihdam oranı çok yüksek. Şu anda yaklaşık 160 bin öğrencinin eğitim aldığı bir eğitim türü mesleki eğitim merkezleri" dedi. Özer, burada en büyük avantajın ortaokul mezunu herkesin mesleki eğitim merkezinde eğitim alabileceği olduğunu ve dolayısıyla bir yaş sınırlamasının bulunmadığını, ve herkesin başvurabileceğini söyledi.

2022 KYK burs ve kredi ücretleri açıklandı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön