28 / 04 / 2024

Öğrencilere icra şoku!

Öğrencilere icra şoku!

Pandemi nedeniyle yurtlarından evlerine dönen üniversite öğrencilerinin eşyalarıyla başı dertte. Yurt sahiplerinin ‘Ya eşyanızı alın ya ödeme yapın’ çağrısına dikkate almayan çok sayıda öğrenci icralık oldu.



Tüm dünyayı etkisi altına alan ve olumsuz etkileri devam eden koranavirüsten en çok etkilenenlerden biri de öğrenciler oldu. Uzaktan eğitim modeline geçen öğrencilerin neredeyse tamamı evlerine döndü.  Kaldıkları özel yurtları terk eden öğrencilerin eşyaları ise yurtta kalmaya devam etti. Bu durum yurtları kapatamayan işletmeceler ve öğrenciler arasında yeni bir krize neden oldu. İşletmeciler, odalarını boşaltmayan öğrencileri, eşyalarını almaları konusunda uyarsa da çoğu öğrenci veya velisinden istedikleri yanıtı alamadı. Taraflar arasındaki gerginlik çözülemeyince konu mahkemeye taşındı.

Ne başkasına kiraya verilebiliyor ne de kapatılabiliyor 

 Hürriyet'te yer alan habere göre, stanbul Kadıköy’de 90-100 kız öğrencinin kaldığı bir yurt işletmecinin avukatı Birkan Öztürk “Öğrenciler veya velileri ile aylardır doğrudan ben görüşüyorum. Talebimiz, eşyalarını almaları. Çünkü, doğrudan işletmecinin odaya girip eşyaları bir depoya kaldırması yasal değil. Görüştüğüm velilere, yurdun aylık sabit giderleri olduğunu belirtiyorum. Aldığım yanıt ‘Korona sürecindeyiz. Bizim de haklarımız var. Ödemiyoruz’ oluyor. Öğrenci eşyasını da almadığı için müvekkil yurt ile ilgili önünü göremiyor. Eşyaları odalarında bulunduğu sürece, oda öğrencinin emrine amade tutuluyor. Ne başkasına kiraya verilebiliyor ne de kapatılabiliyor. Nihayetinde müvekkil de kiracı. Mülk sahibi her ay kirasını istiyor” diye konuştu.

İcra takibi başlatıldı 

Eşyalarını almayan öğrencilerin bir kısmına yönelik icra takibi başlattıklarını söyleyen Av. Öztürk “Hiçbirinden de avukatlık parası talep etmedik. Onlar da güç durumda kalmasın diye. Ancak zaman zaman kötü niyetli kişiler de çıkabiliyor. Örneğin, bir öğrencimizin babası kızı için 2 kişinin kalabildiği bir odayı tuttu. Bu odanın aylık kirası 2 bin 500 lira. Geçen yıl ödemesini yaptı. Bu yıl ise ne ödeme yapıyor ne eşyalarını aldırabildik” dedi.

Söz konusu yurdun yetkilisi N. B. ise “Geçen nisandan bu yana öğrencilerden doğru düzgün para alamadık. Ancak giderlerimiz sabit. Benzer sorunu temasta olduğum tüm özel yurtlar yaşıyor. Bir süredir zararına faaliyet gösteriyoruz. Umudumuz ikinci döneme kaldı” açıklamasında bulundu.

Yönetmelik ne diyor? 

Yönetmeliğe göre, özel yurtlarda kalan öğrenciler 15 Eylül’den önce sözleşmeyi feshetmeleri halinde yıllık ücretin yüzde 10’unu, 15 Eylül’den sonra feshetmeleri halinde ise yıllık ücretin yüzde 30’unu ödemek zorunda.

 Çözüm bekleniyor 

İstanbul'da bulunan bir yurdun işletmecesi B.Y ise  CİMER’e yaptığı başvuruda ekonomik olarak zor durumda olduklarını iletti. B. Y. başvurusunda şunları kaydetti: “Kiraladığım binada 200 bin dolar tadilat masrafı yaptım. İçinde bulunduğumuz süreçte öğrenciden para alamıyoruz. Buna karşın, aylık kira ödememiz, personel maaşı sigorta primleri, vergiler, su, elektrik ve doğalgaz ödemelerimiz var. Devletin bu duruma ekonomik bir çözüm üretmesini bekliyoruz. Özel öğrenci yurtları yönünden ekonomik bir destek paketi açıklamasını, destek paketiyle yurtlara, salgının devam ettiği süreye orantılı olarak zararlarımızı karşılayacak miktarda ödeme yapılmasını talep ediyoruz.”
 

Öğrenci şehirlerinde evler boş kaldı, kiralar düştü!


Geri Dön