27 / 12 / 2024

Öğrencilerin barınma sorunu nasıl çözülecek?

Öğrencilerin barınma sorunu nasıl çözülecek?

Öğrencilerin okudukları büyükşehirlere dönmesiyle beraber konut sorunu gündeme geldi. Ev kiraları hızla artarken, öğrenciler yurtlarda da yer bulamamaya başladı. Peki konut sorunu nasıl çözülecek?



Konut ve barınma hakkı en temel insan haklarından. Bu hak anayasal bir hak olma özelliğine sahip. Cumhuriyet Gazetesi'nden Olcay Büyüktaş'ın haberine göre; madde 36'da konuya ilişkin, “Herkes temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek, insan haysiyetine yakışır biçimde konut ve barınma hakkına sahiptir. Devlet bu hakların gerçekleşmesi için şehirlerin ve diğer yerleşim birimlerinin tarihi ve kültürel nitelikleri ile çevre değerlerini de esas alan bir plan çerçevesinde gerekli tedbirleri alır” ifadeleri yer alıyor. 

Devlet, vatandaşlarına barınma imkanı sunmakla mükellef tutuluyor. Özellikle ekonomideki bozukluğun iyiden iyiye görüldüğü bu süreçte özellikle üniversite öğrencilerinin yaklaşık iki seneden sonra yeniden dönecekleri eğitim hayatında barınma sorunu ortaya çıktı. 

Öğrencilerin barınma sorunu nasıl çözülecek?

İki senedir iyi kötü uzaktan eğitimle herhangi bir barınma sorunuyla karşılaşmayan öğrenciler, ailelerinin yanlarından okuyacakları şehirlere döndüklerinde hiçbir şeyi bıraktıkları gibi bulamadı. Özellikle de kaldıkları yurtların fiyatlarını ve ev kiralarının çok değiştiğini gördüler.

Kiraların ışık hızıyla yükseldiği ülkede, artan üniversite ve öğrenci sayıları karşısında aynı oranda artış göstermeyen yurt ve yatak sayılarındaki yetersizlik de dikkat çekti. 

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 4 milyon üniversite öğrencisi bulunuyor. Hepsi yurtlarda kalmayabilir, bir kısmı da ev tutabilir. Ancak aslolan, bir ülkede bu kadar çok üniversite öğrencisi bulunuyorsa yurt ve yatak sayılarının ona göre düzenlenmesi gerekli olduğu. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) verilerine göre Türkiye’de 769 yurt, 719 bin 567 yatak kapasitesi bulunuyor. Yani üniversiteye giden her 100 öğrenciden yalnızca 8’i yurtta yaşayabilme imkanına sahip. Geri kalan öğrenciler aile, arkadaşlarla ortak konut, akraba yanı ya da vakıf ve derneklerde yaşamakla karşı karşıya kalıyor.

Öğrencilerin barınma sorunu nasıl çözülecek?

Ülkenin kaynaklarının birçoğu geniş halk kitleleriyle beraber öğrenciler yerine şirketlere, müteahhitlere, projelere, geçiş garantisi verilen yollara ve köprülere harcanıyordu. Bu paralarla 285 bin civarı öğrencinin yurt sorunun çözüme kavuşturulabileceği belirlendi. 

İstanbul'da arsalar öğrencilerin barınma ihtiyacı için değerlendirilecek!

Öğrenciler yaşayacak ev bulamıyor!


Geri Dön