Eğitim

Öğrencilerin okula başlama maliyeti dört kat arttı! Veliler kara kara düşünüyor! 12 bin 500 TL'yi gözden çıkaracaklar!

12 Eylül'den itibaren yeni  öğretim yılı başlayacak. Öğrenciler ve veliler yeni eğitim öğretim yılına hazırlanıyor. Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy, bir ilkokul öğrencisinin eğitim masrafı 12 bin 500 TL'ye ulaştığını belirtti. Peki bir öğrencinin okula başlaması ne kadara mal olur? Okula hazırlanan öğrenci ve veliler, kırtasiye, ek kitap, okul forması, ulaşım gibi eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor

2022-2023 eğitim öğretim yılına sayılı günler kaldı. Okula hazırlanan öğrenci ve veliler, kırtasiye, ek kitap, okul forması, ulaşım gibi eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Ancak, ebeveynler artan oranlar ve artan maliyetlerle mücadele ediyor.

Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy, öğrenci ve velilerin okula hazırlanırken yaşadıkları maddi sıkıntıları anlattı. Sabit gelire yönelik iyileştirmelerin enflasyon oranlarının altında kaldığına işaret eden Toy, ekonomik kriz ve yoksullukla boğuşan velilerin dağıldığını söyledi.

Bursadabugün'de yer alan habere göre; Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy, yeni eğitim öğretim yılına hazırlanırken okulları ve öğrencileri yakından takip ettiğini belirterek, kırtasiye malzemelerinin bir yılda yüksek oranda arttığına dikkat çekti.

Peki bir öğrencinin okula başlaması ne kadara mal olur?

İLKOKULA BAŞLAYACAK BİR ÖĞRENCİNİN MASRAFLARI 12 BİN TL OLDU

Yeliz Toy'un aktardıklarına göre; Geçen yıl anaokuluna başlama maliyeti 1.902 TL iken bu yıl 7.626 TL'ye çıktı. İlkokulda geçen yıl okula giriş ücreti 3 bin 130 TL iken bu yıl 12 bin 500 TL'ye yükseldi.

 

Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy, şu sözler ile eğitim masraflarını açıkladı:

"Kırtasiyelere gittik ve öğrencilerin eğitim için gereksinim duyduğu temel araç gereçlerin fiyatlarını çıkardık. Defter, kalem, pastel boya, sulu boya, A4 kağıdı gibi temel eğitim kalemleri bunlar. TÜİK'te enflasyon yüzde 80, fakat kırtasiyelerde yüzde 350-400'e dayanıyor. Bir kurşun kalemin fiyatı 3 kat arttı. Boya kalemlerinin fiyatı 4 kat arttı. Defterlerin fiyatı en az 3 kat arttı. Zam şampiyonu da en çok ihtiyaç duyduğumuz A4 kağıdı oldu ve yüzde 500 zamlandı. Bunlar sadece okula başlamadan önce kırtasiyeden alacakları temel araç gereçler. Okul forması fiyatı 3 kat arttı, ayakkabı aynı şekilde 3-4 arttı. Öğrencilerin servis ücretleri de var. Geçen yıl akaryakıt zamlarından dolayı bir ara zam yapılmıştı, yüzde 40 civarında. Bu yıl yeniden belirlenecek. Rehber bulundurma ücreti var ayrıca."

OKULLARDA AÇLIK SORUNU BAŞLAYACAK

Kırtasiye masraflarının yanı sıra gıdaya gelen zamlara da dikkat çeken Yeliz Toy, okullarda öğrencileri açlık sorununun beklediğini ifade ederek, 2021 Mayıs ayında Bursa'nın 17 ilçesinde kapsamlı olarak yapılan araştırmada, okullarda her 4 öğrenciden birinin aç olduğunu ortaya konduğunu anımsattı.

 

Okullarda açlık sorunun başlayacağını açıklayan Toy, şunları söyledi:

"Her dört öğrenciden biri aç. Öğrenci başına düşen günlük harçlık sadece 82 kuruş. Simit fiyatlarındaki artış ile öğrencilerin yaptığı harcamaları karşılaştırdığımızda 13 öğrenciye bir simit düşüyordu. Haziran zamları, temmuz zamları ve ağustos zamları eklendiğinde bu yıl okullarda öğrencileri açlık sorunu bekliyor. Öğrenciler tüm gün okulda aç kalacaklar, beslenme sorunu olacak"

A101 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı! A101'de inanılmaz fırsat! A101 kataloğu 1 Eylül 2022 fiyat listesi

Ayda 1. 547 lira ile emekli olabilirsiniz! Emeklilik için bu fırsat kaçmaz!

iPhone 11'de inanılmaz fırsat! A101'i BİM'i falan bırakın, hemen Carrefoursa'ya bakın! 27 Ağustos 2022 fiyat listesi...