Eğitim

Tek bir öğrenciye okul hayatı boyunca kaç para harcanıyor?

Tek bir öğrencinin eğitim maliyeti devlette ne kadar, özel okullarda ne kadar? Bu sorunun iki yanıtı var ikisi de servet değerinde. Özel okullarda okutulan bir öğrenci yapılan yatırımı ancak 20 yılda geri kazanabiliyor. O da iyi şartlarda bir iş bulabilirse...Paramedya'nın haberine göre tamamı devlet okullarında geçen bir eğitim hayatının maliyeti bile 300 bin ile 595 bin lira arasında değişirken, özel okullarda bu maliyet 1 ile 5 milyon lira arasında

Anaokulundan başlayarak üniversiteden mezun oluncaya kadar bir öğrencinin ailesine maliyeti devlet okullarında 300 bin lira civarındayken eğitiminin tamamını özel okullarda geçiren bir öğrencinin maliyeti ise 1 ile 5 milyon lira arasında değişiyor. Paramedya'nın haberine göre tamamı devlet okullarında geçen bir eğitim hayatının maliyeti bile 300 bin ile 595 bin lira arasında değişirken, özel okullarda bu maliyet 1 ile 5 milyon lira arasında.

İşte kalem kalem özelde ve devlette harcanan para

 

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un araştırmasına dayandırılan habere göre, bir öğrencinin kitap, kırtasiye, kıyafetten oluşan ve her yıl katlanan temel ihtiyaçları için 2 bin 500 ile 5 bin TL arasında bir bütçe ayırmak gerekiyor. Temel ihtiyaçlara servis, yol parası, yemek, günlük harçlık gibi harcamalar da eklendiğinde yıllık eğitim maliyeti, hizmet ve ürün kalitesine göre 18 bin - 35 bin TL arasında değişen rakamlara ulaşıyor.

Tek bir öğrenci için tamamı devlet okullarında geçen anaokulu, 12 yıllık zorunlu eğitim ve 4 yıllık üniversite eğitiminin aileye toplam maliyeti bugünkü fiyatlarla 300 bin lira ile 595 bin TL arasında.

Öğrencinin üniversite eğitimini aileden uzakta bir ilde tamamlaması halinde ise yurt, ev kirası, aylık harçlık gibi kalemler eklenerek aile bütçesine 4 yıl için 100 - 400 bin TL arasında maliyet geliyor.

Çocuklarını özel okullarda okutmak isteyenler ise ciddi bir serveti gözden çıkarmak zorunda kalıyor.

Anaokulundan başlayarak liseye kadar özel okul ücretleri İstanbul’da servis ve yemek ücretleri de dahil edildiğine 70 - 250 bin TL arasında değişiyor. Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana gibi diğer büyük illerde bu rakam 50 - 130 bin TL arasında hesaplanıyor. Özel üniversitelerde yıllık ücretler ise  60 - 380 bin TL arasında değişiyor.

Mezuniyetten sonra 20 yıl çalışırsa ancak ödüyor

 

Anaokuldan üniversiteye kadar tüm öğrenim hayatını en uygun fiyatlı özel okullarda geçiren bir öğrencinin bile ailesine maliyeti en az 1 milyon TL. Öğrenim hayatı daha pahalı okullarda geçen, tıp fakültesi gibi 6 yıllık bir üniversiteyi okuyan öğrenci için ise toplamda 5 milyon TL'ye ulaşan bir para ödemek gerekiyor.

Avantajix.com kurucu ortağı Güçlü Kayral, özel okullarda okuyan bir öğrencinin, ailesinin yaptığı harcamayı çok uzun yıllar çalışarak karşılayabildiğini belirterek pahalı okullarda okuyan bir öğrencinin, üniversiteden mezun olduktan sonra 20 bin TL maaşlı bir işe girerse ancak 20 yılda kendisi için yapılan harcamayı karşılayabileceğini söyledi.

Eylül ayında fiyatı en fazla artan üniversite eğitimi oldu

23 bin 850 liralık burs için son gün 2 Ekim

İşte geri ödemesiz özel burslar, başvuru süresini kaçırmayın