Öğrencilerin yeni sorunu kiralık evler!
Artan kira fiyatları en çok öğrencileri etkiledi. Geçtiğimiz yıllarda 2 binlerde olan kira fiyatı bu sene 4 bin TL'ye kadar yükseldi.
Yüz yüze eğitimin başlayacağının açıklanmasının sonrasında konut piyasasında da hareketlilik yeniden başladı. Birgün'den Yaren Çolak 'ın haberine göre; uzaktan eğitim sürecinde boş kalan dairelere artan rağbet fiyatları da etkiledi. Azalan arza karşı artan talep sebebiyle kiralık ev bulmak oldukça zorlaştı. İnşaat piyasasındaki durgunluk, konut kredi oranları gibi pek çok etken arz talep dengelerini değiştirdi. Artan talep karşılanmayınca da kiralık daire fiyatları neredeyse yüzde yüz yükseldi.
İnşaat piyasasındaki durgunluğun önemine değinen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, “Hem pandeminin etkisi hem de inşaat maliyetlerindeki artış yeni konut üretiminde yavaşlamaya neden oldu. Bununla beraber arz talebi karşılamamaya başladı. Ayrıca konut kredi oranları yüksek. Bu da yeni daire almaktansa kiraya yönlendiriyor. Talebe ek talep olarak geliyor” diye konuştu. Talep patlaması yaşandığını söyleyen Akdoğan, “Pandemi tedbirlerinin rahatlamasıyla düğünler arttı. Bu da ev talebinde artış demek oluyor. Öte yandan yüz yüze eğitime geçişle bu talep artışına öğrenciler de eklendi. Bunun sonucu olarak da kiralar fırladı” şeklinde konuştu.
Konut kredi oranlarının düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Akdoğan sözlerine şu şekilde devam etti: “Geçen yıl 2 bin liraya kiralanan daireler bu sene 4 bin bandında. Özellikle öğrenci şehirlerinde kiralarda yüzde yüzün de üzerinde artış gözlemleyebiliyoruz. Artan kiralarla beraber yurttaşlar kendi konfor rahatlığından taviz verdi. Yalnız olanlar ev arkadaşı arıyor. 2 kişi olanlar başka arkadaş arıyor.”
Yurtlar tercih edilmiyor
Eskişehir’in Bağlar semtinde emlakçılıkla uğraşan Hakan Yakan Aküler, “Pandemiden dolayı apart ve yurtlara sıcak bakılmıyor. Öğrenciler istemeyerek de olsa dairelere çıkıyor. Ancak kiralar çok arttı” şeklinde konuştu.
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa da artan talep hakkında değerlendirme yaptı. İstanbul’daki artışın en büyük etkeninin kentsel dönüşüm olduğunun altını çizen Aşa, “İlk etapta öğrenci hareketi değil bu. İstanbul’da birkaç bölgede başlayan kentsel dönüşümden dolayı bir talep oluştu. Kadıköy’den Kartal’a kadar 3 bin bina yıkılıyor. Her binada 10-15 daire olduğunu düşününce 50 bine yakın talep oluşuyor” şeklinde konuştu.
Müşteri çok ev yok
Deprem korkusu sebebiyle 99’dan sonra yapılan evlerin tercih edildiğinin altını çizen Aşa sözlerini şöyle tamamladı: “99 depreminden sonra yapılmış binalar rağbet görüyor. Sıfır olan binalarda talep daha fazla. Kiralar geçen yıla oranla çok yükseldi. Beşiktaş’ta 2+1 daire fiyatları 3-4 bin lira arası. Geçen yıl bu fiyatlar 2-3 bin lira aralığındaydı. Geçtiğimiz aylarda ev çok müşteri yok diyorduk şimdi tam tersi oldu.”
Konut arzı kira fiyatlarını ikiye katladı!