Oğuz Gündoğdu: En iyi dönüşümü deprem yapacak!
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, Doç. Dr. Selma Koç Akgül koordinatörlüğünde ‘Afet Yönetimi Kadın ve Medya’ konulu söyleşi bugün gerçekleştirildi. Söyleşiye İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu'da katıldı.
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, Doç. Dr. Selma Koç Akgül koordinatörlüğünde ‘Afet Yönetimi Kadın ve Medya’ konulu söyleşi bugün gerçekleştirildi. İletişim Fakültesinde yapılan etkinliğe konuşmacı olarak, MAGDER İstanbul İl Başkanı İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Afet Yönetimi Uzmanı, MAGDER İstanbul İl ikinci Başkanı Özden Işık katıldı. Doç. Dr. Selma Koç Akgül moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe fakülte öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Gündoğdu’nun sunumuyla başlayan etkinlikte, ilk olarak öğrencilere deprem ve afet yönetimi ile ilgili genel bilgiler verildi. Sunumuna 1995 yılında yaşanan Japonya Depremi’nin simülasyon videosunu izleterek başlayan Gündoğdu, 6 bin kişinin hayatını kaybettiği depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye için, “Depremde en çok hasar gören ülke” tanımlamasını yapan Gündoğdu, “Japonya’da bize oranla daha çok afet olayı gerçekleşiyor. Buna rağmen en çok mal ve can kaybı bizde yaşanıyor” dedi. Konuşmasında sık sık 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden örnekler veren Gündoğdu, depremin onu yaşayanlar üzerindeki etkilerinden bahsetti. Deprem anında yaşanılan korkunun olağan bir durum olduğunu söyleyen Gündoğdu, “Korku tamam, ama niçin panikliyoruz? Çünkü doğal afet konusunda bilinçsiziz. Bu durum korkunun yanı sıra aşırı tepki vermemize neden oluyor” diyerek deprem karşısında bilinçli olmanın önemi üzerinde durdu. İnsan faktörünün afetler üzerindeki etkisine de değinen Gündoğdu, özellikle çarpık kentleşmenin bu tür afetlere davetiye çıkardığını söyleyerek, “En iyi kentsel dönüşümü deprem yapacak” dedi.
CAHİLİN CESARETİ DAHA FAZLA OLUYOR
Konuşmasında son olarak afetler karşısında ilk yardımın önemine değinen Oğuz Gündoğdu, ilkyardımda bilinçli olmanın faydalarından bahsetti. İlk yardım konusuna hassasiyet göstermek gerektiğinin altını çizen Gündoğdu, “Kesin olarak bilinmesi gereken husus, bilinçsiz yapılan yardım daha kötü sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden temel ilk yardım kurallarını öğrenmenizi tavsiye ederim. İlk yardım konusunda cahilin cesareti daha fazla oluyor. Siz bu konuda bilinçli bireylerden olun” diye konuştu.
EN ÖNEMLİ FAKTÖR, İNSAN
Gündoğdu’nun ardından söz alan Özden Işık ise afet yönetimi ve kadınların afet yönetimindeki rolü ve etkisine dair bilgiler sundu. Afet yönetiminin temel amacının, “Hayatı normale çevirme” olarak tanımlayan Işık, afetteki en önemli faktörün insan faktörü olduğunun altını çizdi. Endonezya’nın güneybatısında yaşanan Sumatra Depremi ile ilgili görselleri öğrencilerle paylaşan Işık, bunlar üzerinden afet olgusu ve afetler karşısında insanların tutumlarına dair açıklamalarda bulundu. Tsunami, kasırga gibi felaketlerin sadece dünyanın belirli bölgelerinde meydana gelen afetler olmadığının altını çizen Işık, ülkemizde de son zamanlarda bu tür doğa olaylarına rastlandığını belirterek, “Doğanın dengesini bozmaya devam edersek bu tür afetlerle daha sık karşılaşacağız” dedi. Kaynak: Oğuz Hoca: “En iyi kentsel dönüşümü deprem yapacaktır”
Özgür Kocaeli