29 / 04 / 2024

Okan Utkueri: Olası bir depremde binlerce konutta hasar oluşacak

Okan Utkueri: Olası bir depremde binlerce konutta hasar oluşacak

Doğal Afet Sigortaları Kurumu İdarecisi Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, olası bir İstanbul depreminde, nüfusun yüzde 98 'inin hayatta kalacağını, ancak yüz binlerce konutta hasar oluşacağını belirtti



Doğal Afet Sigortaları Kurumu İdarecisi Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, olası bir İstanbul depreminde, nüfusun yüzde 98 'inin hayatta kalacağını, ancak yüz binlerce konutta hasar oluşacağını belirterek, “Depremin ne zaman olacağı ile ilgilenmiyoruz, amacımız oluşacak hasarı en hızlı şekilde telafi etmek ” dedi.


DOĞAL Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Üyesi ve İdarecisi Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, kurum olarak depremin ne zaman olacağı ile değil, hasarı en hızlı şekilde telafi etmekle ilgilendiklerini söyledi.

Son günlerde İstanbul 'da olası deprem üzerine yapılan açıklamalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Okan Utkueri, DASK için en önemli konunun, büyük bir deprem meydana geldiğinde oluşacak hasarı en hızlı şekilde telafi etmek olduğunu belirtti. Utkueri, “Bu nedenle önceliğimiz depremin ne zaman olacağından ziyade bu depreme her an hazırlıklı olmaktır ” dedi. Okan Utkueri, DASK olarak, deprem riskinin neden olacağı maddi hasarın önceden tahmin edilmesine ilişkin çalışmalar yaptıklarını, aynı zamanda depremdeki yıkım ve can kayıplarıyla ilgili uzman kurumların araştırmalarından da faydalandıklarını ifade ederek, “Son araştırmalar olası bir İstanbul depreminde, nüfusun yüzde 98 'inin hayatta kalacağını, ancak yüz binlerce konutta hasar oluşacağını gösteriyor. Biz de iletişim çalışmalarımızda vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz. Vatandaşlarımızın hasarlı konutlarının yarattığı mali yük altında ezilmemek için zorunlu deprem sigortası yaptırmaları şart ” dedi.

Ege riskli ama sigortasız
Okan Utkueri, 2010 yılında zorunlu deprem sigortası kapsamında 3,4 milyon konuta sigorta teminatı sunduklarını, orta vadede sigortalı konut sayısını 5,5 milyona çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayarak, “Nihai hedefimiz ise kapsam dahilindeki tüm konutları deprem güvenceli hale getirmek ” şeklinde konuştu.

Sigortalı konut oranının en yüksek olduğu ilin Bursa olduğunu söyleyen Okan Utkueri, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Marmara, sigortalılık oranı açısından ilk sırada geliyor. Diğer bölgelere göre risk seviyesi daha düşük olmasına rağmen Marmara 'nın ardından İç Anadolu geliyor. Ege Bölgesi 'nin neredeyse tamamı birinci risk bölgesinde, maalesef deprem sigortası yaptırma oranı arzu ettiğimiz düzeyde değil. Sigortanın yaygınlaştırılması için kamu kurumlarına önemli görevler düşüyor. DASK olarak kamu kurumlarının sigortayı sahiplenmesini sağlamak amacıyla önümüzdeki günlerde tüm Türkiye 'yi kapsayacak yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. ”

Okan Utkueri, son 11 yıldaki hasar verici 300 'den fazla depremde zarar gören sigortalı konutlara 21 milyon TL 'ye yakın tazminat ödediklerine de dikkat çekerek, ödemelerin yüzde 97 'sinin kısmi hasarlar için yapıldığını kaydetti. Utkueri, “Depremler her zaman konutları tamamen yıkmıyor. çoğunlukla kısmi hasarlar meydana getiriyor. Bir sonraki depreme hazırlıklı olmak için konutlardaki bu kısmi hasarların giderilmesi gerekiyor. Biz, sıva çatlağı bile olsa deprem kaynaklı bu kısmi hasarlar için tazminat ödüyoruz ” dedi.

Vatandaşın ya aklına gelmiyor ya da pahalı zannediyor

OKAN Utkueri, zorunlu deprem sigortasına konut sahiplerinin yeterli ilgi göstermemesi hakkında da şunları söyledi: “Yaptığımız araştırmada, araştırmaya katılanlara sigorta yaptırmama nedenlerini sorduk. Yüzde 39 'u ‘aklıma gelmedi ', yüzde 23 'ü ‘pahalıdır diye düşündüm ', yüzde 11 'i ‘kayalık zeminde oturuyorum ', yüzde 9 'u ‘yakın zamanda deprem olmaz ', yüzde 7 'si ‘hasarımı alamam diye düşündüm ', yüzde 5 'i ise ‘deprem olsa ölürüm ' dedi. Biz iletişim çalışmalarımızla pahalı ürün algısını kırma yönünde önemli adım attık. Ayda en fazla 14 TL 'ye deprem sigortası yaptırmanın mümkün olduğunu anlattık. ”

Acenteler yüzünden 340 bin poliçe yenilenmedi
 
DASK İdarecisi Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, zorunlu deprem sigortasının yaygınlığının sağlanmasında sigorta şirketleri ile acentelere önemli görev düştüğünü belirterek, şunları söyledi: “Acentelerin bu konuya sosyal sorumluluk hassasiyetiyle yaklaşmaları, konut sahiplerini bilgilendirmeleri gerekiyor. Kat irtifakından, kat mülkiyetine geçiş zorunluluğu kapsamında; 2009 'da tapu kontrolleri nedeniyle üretilen poliçelerin, 2010 'da devamlılığının sağlanamaması, toplamdaki poliçe adedimizi önemli ölçüde etkiledi. 340 bin poliçe yenilenmedi ve dolayısıyla 340 bin konut deprem güvencesiz kaldı. Poliçesini yenilemeyen bu sigortalılar arasında yaptığımız incelemede, iletişim bilgilerinin yetersiz olduğunu, birçok sigortalımızın poliçesinin bitmiş olduğundan haberinin olmadığını ve indirimleri bilmediklerini gördük. ”
Hürriyet


Geri Dön