Olası İstanbul depremine karşı yapılması gereken: Kentsel dönüşüm hızlanmalı! Devlet çözüm bulmalı!
Artaş Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya olası İstanbul depremi için kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparak, devletin mutlaka bu alanda bir çözümü olması gerektiğine dikkat çekti.
Artaş Holding, farklı sektörlerde yeni projelere hız vermeye hazırlandığını açıklayarak, deprem gerçeğine ve dönüşümün hız kazanmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
DEVLET MUTLAKA ÇÖZÜM OLMALI!
Yeniçağ Gazetesi'nde yer alan habere göre; Mali gücü yetersiz, tecrübesiz firmalarca yarım bırakılan birçok konut projesinin de atıl beklediğine dikkat çeken Çetinsaya, “Sadece İstanbul’da atıl yarım kalmış, hukuki süreçlere takılmış 100 bin konut var. Çoğunlukla kaba inşaatı bitmiş öylece bekliyor. Bu konutları mutlaka sisteme dahil edilmesi gerekiyor. Bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor.
Buna da devlet çare bulacak. Herkes bir araya gelecek. 100 bin konutta mağdur edilen vatandaşın durumu ne olacak? Ben bunu yetkililere söylediğimde hukuka intikal etmiş deniliyor. Hukuk süreci ise yıllarca devam ediyor. Vatandaş parasını ödemiş hukuka gidecek elbette. Benim çözümüm yok elbette, devletin çözümü olmalı” diye konuştu.
Çetinsaya, “2024 yılında faiz yüksekliğinden kaynaklı konut alım- satımı durma noktasına kadar geldi. Yüzde 45-50 faiz olursa inşaat sektörü buna devam edemez. Şu an durağanlık yaşıyoruz” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMANIN TEK YOLU!
Deprem gerçeğinde devletin yaptığı kentsel dönüşüm için yaptığı çalışmaların doğru olduğuna vurgu yapan Çetinsaya, kentsel dönüşümün kolay bir iş olmadığını, hem maddi hem de manevi tarafları olduğuna değindi.
Çetinsaya,'' Vatandaşların evlerinde anıları var, alttaki komşunun çocukları var. Onu da düşünmek gerekiyor. Maliyetler pandemiden bu tarafa 3-4 kat çok artmıştır. Pandemi dünyanın yaşam şeklini değiştirdi. Çalışma hayatını değiştirdi. Ofisler küçüldü o bakımdan devlet bir adım atıyor. Sana 1.5 milyon TL katkı sağlıyor. 700 bini hibe veriyor. 700 bin liranın da 2 yıl vadeli. O da paranın pul demektir.
100 bin lira da taşıma masrafını vereyim diyor. 24 ayda kiranı bunu karşılayalım diyor. Devletimiz ne yapabilir ki başka. Onun için bizimde bir adıma bir adım gitmemiz gerekiyor. Vatandaş diyor ki devlet yapsın devlet versin. Yok öyle bir şey. Biz vergi vereceğiz.
Devlet sağlık mı savunma mı kentsel dönüşüm mü yapacak. Bu bir adımdır başlangıçtır. Evde bilezikleriniz var, atadan dededen kalan bir şeyler var yapacaksınız. Bu riskten kurtulmanın kentsel dönüşüm yapmanın yolu özveridir.” ifadelerini kullandı.
|