02 / 05 / 2024

Ölen bir kişinin mirası nasıl paylaşılır?

Ölen bir kişinin mirası nasıl paylaşılır?

Miras paylaşımına dair pek çok kişinin soruları bulunmaktadır. Ölen bir kişinin mirası nasıl paylaşılır? O sorulardan sadece bir tanesidir.



MİRAS NEDİR?

Kanunda ön görülen haller saklı kalmak şartı ile mirasçılar, miras bırakan kişinin sahip olduğu ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, menkul ve gayrimenkullerini üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanmaktadırlar bununla birlikte miras bırakan kişinin borçlarından kişisel olarak yükümlü de olmaktadırlar.

Vefat eden kişiye ait olan tüm hak ve yükümlülükleri bıraktığı kişiye mirasçı denir. Mirasçılar da kanuni mirasçı ve atanmış mirasçı olmak üzere ikiye ayrılır.

Kanuni Mirasçının tanımı şu şekilde yapılmaktadır; Kan bağı ilişkisinden ortaya çıkan mirasçılara anne, baba, dede, torun, çocuk vs. kişilere denilmektedir. Kanuni mirasçılar ile miras bırakan kişinin arasında kan bağı ile doğal akrabalık ilişkisi bulunmaktadır. Atanan mirasçılar ise vasiyet ile kan bağı olup olmamasının önemi yoktur.

ÖLEN BİR KİŞİNİN MİRASI NASIL PAYLAŞILIR?

Miras paylaşımı eğer vasiyetname ile paylaşım yapılmadıysa kanunda belirlenen paylara göre bölüşme pay alma gerçekleşir. Miras paylaşımında belirlenen payların aksi durumunda, miras bırakan kişinin ölmeden önce vasiyetname ile paylar üzerinde dağılım yapması gerekiyor. Aksi bir durumda herkes kanunda belirtilen hisse payı kadar mirastan pay almaktadır.

Miras paylaşımı kapsamında; miras bırakan kişinin alt soyu yani çocukları mirastan eşit pay alır. Eğer miras bırakan kişinin çocuğu kendisinden önce vefat etmiş ise burada ölen çocuğun miras payı, çocuklarına intikal eder. Yani, miras bırakan kişinin torunlarına geçmektedir. Alt soyu olmayan yani çocuğu olmayan miras bırakan kişinin miras payı da eşi varsa payın yarısı eşe diğer yarısını da kendi anne ve babası eşit paylaşır. Eğer bekar ve çocuksuz öldü ise anne ve babası miras bırakan çocuklarının mirasını eşit şekilde paylaşırlar. Eğer miras bırakan çocuksuz ve aynı zamanda bekar olarak vefat etmiş ise ve anne veya babasından biri ölmüş ise, ölen kişinin mirasını kendi alt soylarına geçer yani vefat edenin kardeşlerine geçmektedir.

Yaşlılık aylığı alma şartları nelerdir?

65 yaş üstü tapu satışı nasıl yapılır?

Malulen emekli olmak için hangi hastalıklar geçerlidir?


Geri Dön