27 / 06 / 2024

Ölmenin maliyeti arttı. Mezar fiyatları bir yılda ikiye katladı

Ölmenin maliyeti arttı. Mezar fiyatları bir yılda ikiye katladı

Gıdadan giyime yaşamın her alanını etkisi altına alın enflasyon cenaze masraflarını da es geçmedi. Mezar yeri fiyatları bir yılda iki katına çıkarken, İstanbul’da en ucuz mezar yeri 4 bin 470, en pahalı mezar yeri ise 66 bin 770 Türk Lirası’na çıktı.



Her gün yeni bir ürüne zam gelirken, cenaze masrafları enflasyondan nasibini aldı. Mezar yeri, mezar taşı, gassal ve kefenleme ücretlerine taziye yemekleri de eklenince, maliyetler vatandaşı zorlamaya başladı.

BİR YILDA İKİ KATINA ÇIKTI

Türkiye’de pek çok belediye, mezar yeri, yıkama, kefenleme ve taşıma hizmetini ücretsiz olarak  sunuyor. Fakat belediyelerin gösterdiği mezar yeri haricinde başka bir yere yakınlarını defnetmek isteyenler için belli bir ücret ortaya çıkıyor. Bu da şehirden şehre farklılık gösteriyor.

İstanbul’da, 2024 senesinde en ucuz boş mezar yeri bedeli 4 bin 470 Türk Lirası, en pahalısı ise 69 bin 770 Türk Lirası’na yükseldi. Geçen yıl fiyatlar 2 bin 900 Türk Lirası ile 45 bin 260 Türk Lirası arasında değişiyordu.

Belediyelerin resmi internet sitelerinden edinilen bilgiye göre; mezar yerleri Adana’da 900 Türk Lirası ile 2 bin Türk Lirası arasında, Bursa’da 2 bin Türk Lirası ile 26 bin Türk Lirası,, Trabzon’da 2 bin 500 Türk Lirası ile 4 bin Türk Lirası, Kayseri’de 400 TL ile 17 bin Türk Lirası arasında değişiyor.

Gazete Duvar’ın haberine göre, Van’da da cenaze defin işlemi için belediye, mezar yeri ücreti almıyor. Ancak cenazesini farklı bir mezara defnetmek isteyenlerin 3 bin 500 TL ödemesi gerekiyor.

Ölmenin maliyeti arttı. Mezar fiyatları bir yılda ikiye katladı

EN UCUZ MEZAR TAŞI FİYATI: 15 BİN TÜRK LİRASI

Mezar yerleri gibi mezar taşları da zamlardan etkilenmiş durumda. Mermer bir mezarın fiyatı 15 bin Türk Lirası’ndan başlıyor. Bu rakam 150 bin Türk Lirası’nın da üstüne çıkabiliyor.

Van’da mermercilik yapan Necdet Kumak mezar fiyatlarıyla ilgili şunları söyledi: “Geçmiş yıllarda fiyatlar bir sene boyunca sabit olurdu. Yılda bir kez zam gelirdi. Artık artık fiyatlar yerinde durmuyor. Bugün verdiğimiz fiyatı, bir ay sonra veremiyoruz. Mesela bugün 15 bin TL olan mermerden yapılma mezarı, geçen ay 13 bin TL’den veriyorduk. Bir ayda fiyatı 2 bin Türk Lirası arttı.

Ölmenin maliyeti arttı. Mezar fiyatları bir yılda ikiye katladı

KEFEN FİYATLARI DA CEP YAKIYOR

Set halinde satılan kefenin fiyatı 750 TL ile 1000 TL arasında farklılık gösteriyor.  Kefen setleri satan Sıddık Gülmez, “İçinde; kefen, peştamal, havlu, elpen, sabun, gül suyu, pamuk, sünger ve kâfur otu bulunan setler halinde satışı gerçekleştiriliyor. Erkekler için hazırlanan sette 10 metre, kadın setlerinde 12 metre kefen kumaşı bulunuyor. Kumaşın kalitesine göre, hazır bir setin fiyatı 750 TL ile 1000 TL arasında farklılık gösteriyor. Geçen sene bu günlerde en pahalı kefen takımının fiyatı 300 Türk Lirası’ydı. Bugün sattığımız ürünün yerine yenisini koyamıyoruz. Fiyatlar sürekli artırıyor.”

 

Konut piyasasındaki fiyat artışları dengeyi bozuyor: İlan sitelerine sert yaptırım önerisi!

Emekliler hemen başvurursanız hesabınıza 18 bin TL yatacak! İşte İNG emekli promosyon 2024!

İstanbul Kapalıçarşı altın fiyatları! Beşli gremse ne kadar? Tam altın kaç lira? 20 Mayıs 2024 altın fiyatları


Geri Dön