25 / 11 / 2024

Ömer Faruk Çelik: İnşaat sektörü bankacılık yapmaya başladı!

Ömer Faruk Çelik: İnşaat sektörü bankacılık yapmaya başladı!

Kredi faizlerindeki artış nedeniyle senetli ev satışlarının arttığını söyleyen Faruk Çelik, “Sektör bankacılık yapmaya başladı. Tüm riski inşaat sektörü üstleniyor. Bankacılık sektörü bireysel konut alıcısının riskini alarak, inşaatçıyı korumalı dedi.




Emlak Konut GYO güvencesiyle İntaya, EYG ve İntes hasılat paylaşımı ortaklığı ile Başakşehir’de inşa edilen Adım İstanbul ve Evvel İstanbul’un mağaza ve dükkanları 14 Mayıs’ta satışa çıkıyor. Ticari ünitelerin satışı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sektöründe yaşanan senetli ev satışı riskine dikkat çekti. Konut sektörünün büyümeye devam ettiğini ancak taksitli ev satışlarının da arttığını söyleyen Çelik, “Bardağın dolu tarafından bakarsak sektör büyümeye devam ediyor. Bardağın boş tarafından bakacak olursak sektör bankacılık yapmaya başladı. Bankaların işini ellerinden aldık. Çünkü kredili satışlar iyice azalmaya başladı, kredisiz vadeli satışlar çoğaldı” dedi. 


TÜM RİSK İNŞAATÇIDA

Gelişmiş ülkelerde mortgage sisteminin geliştiğini belirten Çelik, “Gelişmiş ülkelerde kredi riskini alan banka, satma riskini üstlenen firma oluyor. Türkiye’de konut kredileri yüzde 1’in üzerine çıkmaya başlayınca konut alıcısı da sektör de taksitli modele geçiyor. Şirket açısından bakınca sadece evi satıp, taksitleri almakla iş bitmiyor. O projenin gideri var ve bunlar için de finansman lazım. Müşteriler konutu taksit ile aldığı için firmanın elinde yığınla senet oluyor. Finansmanı sağlamak için gidiliyor bankalardan ticari kredi alınıyor” dedi. Sektörün bir yandan satma riskini bir yandan da taksit riskini aldığını, bankaların da sadece bu inşaat firmalarının riskini aldığını söyleyen Çelik, “Bütün risk firmaların üstünde. Oysa bankacılık sisteminde risk ne kadar dağılırsa kredi o kadar kaliteli olur. Bu yüzden taksitli sisteme artık son verilmeli, bankacılık sistemi de bireysel konut alıcısının riskini alarak, sektörü bu riskten çıkarmalı. Konut kredi faizlerinde devlet bankaları da elini taşın altına sokmalı” dedi. 


Adım İstanbul ve Evvel İstanbul’un yer aldığı Kayabaşı’nın, İstanbul’un en planlı semti olduğunu belirten Çelik, projelerdeli cadde mağaza ve dükkânları 14 Mayıs Cumartesi günü açık artırmayla satışa sunuacaklarını açıkladı. Evvel İstanbul projesinde 10 adet, Adım İstanbul projesinde 120 adet 37 ile 1.198 metrekare aralığında toplam 130 adet mağaza ve dükkan bulunuyor. Tüm mağaza ve dükkanlarda minimum muammen bedeli KDV hariç 652 bin 542 TL’den başlayacak. Projenin reklam yüzü ise Medipol Başakşehir Futbol Kulübü Teknik Direktörü Abdullah Avcı oldu.


Hürriyet





Bu haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik'e göre inşaat sektörü bugüne kadar ihtiyaçları karşılamak için konut üretti ama artık bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç var. 

Konut üreticileri de bozulan şehir ve semt dokusunun korunmasını istedi. 

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, 10 yıldır ihtiyaçtan dolayı konut üretildiğini belirterek ama artık bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Çelik, "Mahallelere, semtlere çok hızlı şekilde kentsel dönüşüm adı altında yeni rojeler yapıyoruz. Binalar yıkıyoruz binalar yapıyoruz. Kentsel dönüşümde de bir zihniyet değişimi şart. Yapacağınız projenin mahalleye, semte, şehrin dokusuna uyuyor mu, bunlara biraz bakmak gerekiyor. Semti dönüştürmeden de kentsel dönüşüm yapmamak gerekiyor. Birileri mahalleyi, şehri, semti planlamalı. Sektör de planlanan şehre uygun projeler geliştirmeli" dedi. 

Çelik, dönem dönem yükselen faizler nedeniyle artık sektörün bankacılığa da soyunduğunu da aktardı. 

Öte yandan Emlak Konut güvencesiyle İntaya, EYG, İntes hasılat paylaşımı ortaklığı ile Başakşehir'de hayata geçirilen Adım İstanbul ve Evvel İstanbul projelerinin cadde mağaza ve dükkânları 14 Mayıs 2016'da açık artırmayla satışa sunulmak. Buradaki toplam ünite sayısı ise 30.


Cumhuriyet



Bu haber Dünya  Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İSTANBUL Son yıllarda konutlarda banka kredili konut satışları azalırken, şirketlerin kendi bünyesindeki senetli satışların arttığına dikkat çeken EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Sektör bankacılık yapmaya başladı" dedi. Çelik, artık kamu bankalarının bu riski şirketlerin üzerinden alması gerektiğini vurguladı. Emlak Konut GYO güvencesiyle İnteya İntes EYG ortaklığında Başakşehir'de hayata geçirilen Adım İstanbul projesi kapsamında yer alan 130 adet cadde dükkanı 14 Mayıs'ta satışa çıkıyor. Projenin satışa çıkması nedeniyle yapılan basın toplantısında konuşan Çelik, artık bu zihneyetin acil değişmesi gerektiğinin altını çizerek "Gelişmiş ülkelerde mortgage sistemi oturmuş. 

Mortgage veren banka, riski yöneten banka. Türkiye'de bu böyle değil. Konut kredisi faiz oranları devamlı değişiyor. Faiz oranları l'in üzerine çıkınca konut yatırımcısı hemen taksitli seçeneğe yöneliyor. Şirkette finansal sıkıntı yaşadığında hemen ticari krediye yöneliyor. Böyle olunca riski sektör alıyor. Banka da şirketlerin riskini alıyor" diye konuştu. Çelik, "Bankaların sektörü bu riskten kurtarması lazım. Devlet bankalarının taşın altına elini koymaları gerekiyor" dedi. İnşaat sektöründe zihniyetin komple değişmesi gerektiğini dile getiren Çelik, "Bugüne kadar hep ihtiyaç kadar konut yapıp sattık. Sadece satılabilir ürünler geliştirdik. Artık sadece satüabüir projelerden ziyade daha kreatif ve geleceğe yönelik projeler yapmalıyız" diye konuştu. 


Dünya



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Konut satışlarında senet kullanımı artıyor. Bu riske dikkat çeken KONUTDER Başkanı Çelik, sektörün bankacılık yapmaya başladığını ve tüm riski üstüne aldığını söyledi


Türkiye genelinde konut satışları hızla yükselirken, konut kredi faiz oranlarının yüzde 1’in üzerine çıkmasıyla tüketiciler, firmaların kendi bünyelerinde düzenlediği ‘senetli’ alıma yöneliyor. Son açıklanan konut satış istatistiklerine göre, ipotekli satışların payı yüzde 33.1’e kadar düştü. Bu riske dikkati çeken KONUTDER Başkanı ve EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörün bankacılık yapmaya başladığını ve tüm riski üzerine aldığını söyledi.

 

Başakşehir’de inşa edilen Adım İstanbul ve Evvel İstanbul’un mağaza ve dükkanlarının satışı için düzenlenen toplantıda konuşan Çelik, konut sektörünün büyümeye devam ettiğini ancak kredili satışların artması gerektiğini belirterek, “Bardağın dolu tarafından bakarsak sektör büyümeye devam ediyor. Bardağın boş tarafından bakacak olursak sektör bankacılık yapmaya başladı. Kredili satışlar iyice azalmaya başladı, kredisiz vadeli satışlar çoğaldı” dedi.

 

Yığınla senet var

 

Gelişmiş ülkelerde mortgage sisteminin geliştiğini ve türev piyasalarının oluştuğunu anlatan Çelik, şunları söyledi: “Burada kredi riskini alan banka, satma riskini üstlenen firma oluyor. Türkiye’de faizler dönem dönem yükseliyor. Konut kredileri yüzde 1’in üzerine çıkınca konut alıcısı da sektör de taksitli modele geçiyor. Müşteriler konutu taksit ile aldığı için firmanın elinde yığınla senet oluyor. Finansmanı sağlamak için gidiliyor bankalardan ticari kredi alınıyor. Bütün riski firmaların üstünde. Bu yüzden taksitli sisteme artık son verilmeli.” Çelik, konut kredi faizlerinde devlet bankalarının taşın altına elini sokması gerektiğini söyledi.


Vatan



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, son dönemde konut sektöründe senetle satışın kredili satışı geçtiğine dikkat çekerek, "İnşaatçılar bankacılık yapmaya başladı. Tüm riski firmalar alıyor, bu durumun acilen değişmesi gerekiyor" dedi. 


Ömer Faruk Çelik, EYG-İntaya-İntes ortaklığı tarafından Başakşehir'de hayata geçirilen Adım İstanbul projesinin 14 Mayıs'ta ihaleyle satışa sunulacak 130 adet dükkanın tanıtım toplantısında konuştu. Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 'in üzerine çıktığı dönemlerde vatandaşların firmaya senetle borçlanmayı tercih ettiğini kaydeden Çelik, "Taksit ödemesinde bu modelin sonuna gelinmesi lazım. Bankaların sektörü bu riskten kurtarması lazım. Özellikle devlet bankalarının kredi faizlerini bir miktar düşürerek elini taşın altına koymaları gerekiyor" diye konuştu. 


ARAPLAR UCUZ KONUT ALIYOR 

Sektörde zihniyetin değişmesi gerektiğini dile getiren Çelik, "Körfez yatırımcıları Londra'da pahalı Türkiye'de ise ucuz konuta geliyor. Eğer planlı, yaşanabilir bir şehir yaparsak yabancılar bunun bedelini ödemeye hazır. Sadece projeler yapmakla olmuyor" dedi. 


Sözcü



Haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Senetli konut satışlarının arttığını belirten EYG Grup CEO'su Ömer Faruk Çelik/'İnşaatçılar da bankacılık yapmaya başladı"dedi. Bu riskin şirketlerden alınması gerektiğini savunan Çelik,"Kamu bankaları faiz indiriminde elini taşın altına koymalı" diye konuştu. 


Türkiye'de son yıllarda kredili satışların azalırken, senetli satışların arttığına işaret eden EYG Grup İcra Kulu Başkanı ve CEO'su Ömer Faruk Çelik, "İnşaatçılar da bankacılık yapmaya başladı" dedi. Bu durumun şirketler üzerinde bir risk oluşturduğunu ve bankaların da kredi faizlerini yüzde l'in altına çekerek bu riski inşaat şirketlerinin üzerinden alması gerektiğini savunan Çelik, "Yeni bir zihniyete ihtiyaç var. Devlet bankaları, kredilerde taşın altına biraz elini koymalı. Faizleri biraz aşağı çekecek eylemlerde bulunurlarsa o zaman bu riskler bertaraf edilebilir" dedi. 


ZİHNİYET DEĞİŞMELİ 

Başakşehir'de hayata geçirilen Adım İstanbul projesi toplantısında konuşan Ömer Faruk Çelik, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kentsel dönüşümü kentlerin dokusuna uygun yapmak gerektiğini belirten Çelik, "Burada zihniyet değişimine ihtiyaç var. Kentin, şehrin dokusuna uymuyorsa kentsel dönüşüm yapmamak gerekir diye düşünüyorum. Yabancı Londra'dan pahalı, Türkiye'den ucuz konut alıyor. Bundan sonra yeni bir zihniyet değişimi ile şehirleri ve kentleri doğru planlamak gerekiyor. Demek ki iyi planladığınızda, şehrin dokusuna uygun iyi bir hikaye yazdığınızda daha fazla değer oluşturuyorsunuz. Sadece proje geliştirmekle bu olmuyor" değerlendirmesinde bulundu. Kayabaşı'nın en planlanmış yer olduğunu söyleyen Çelik, "Altyapısı ulaşımı, nereye ne kadar konut yapılacağı planlanmış. Kayaşehir'deki bu projemizi o nedenle çok beğeniyorum" ifadelerini kullandı. 


YATIRIMCININ GÖZDESİ 

Dev kamu projeleriyle son birkaç yıldır yıldızı parlayan Başakşehir'in de yatırımcıların gözdesi haline geldiğine değinen Ömer Faruk Çelik, "3. Havalimanı Projesi, 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyol Projesi, metro ve havaray gibi dev projeler planlanıyor. EYG olarak, bu değerlerle geleceğe uzanan kalıcı yatırımlar ve yaşamlar oluşturmayı hedefliyoruz. Adım İstanbul ve Evvel İstanbul projelerimiz, sundukları yaşam olanakları ile yüzlerce ailenin ve yatırımcının yüzünü güldürdü. Şimdi de cadde mağaza ve dükkanlarımızla tekrar yatırımcılara sesleniyoruz. Yatırım cevherini kaçırmayın" dedi. 


MAĞAZALARIN İHALESİ 14 MAYIS'TA 

EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik M Emlak Konut güvencesiyle İntaya, EYG, İntes hasılat paylaşımı ortaklığı ile Başakşehir'de hayata geçirilen Adım İstanbul ve Evvel İstanbul projelerinin cadde mağaza ve dükkânları 14 Mayıs 2016 Cumartesi günü saat 11.00'e açık artırmayla satışa sunulacak. Adım İstanbul cadde mağaza ve dükkanları 37 ile 1198 m2 aralığında ve ünite sayısı ise toplam 130. İsteyenler www. emlakkonut.com.tr adresinden ilgili proje sayfasına kayıt yaptırarak ihaleye katılabilecek ve ihale dosyasını ücretsiz olarak edinebilecek. İhaleye yabancı uyruklular da katılabilecek. Tüm mağaza ve dükkanlarda minimum muhammen bedeli KDV hariç 652.542 TL'den başlayacak. EYG Grup CEO'su Ömer Faruk Çelik, mağaza ve dükkanların 2-3 yılda oldukça değer kazanacağını düşündüklerini söyledi. 


Karar




Haber Atılım Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Konut kredi fazilerindeki artış nedeniyle senetli ev satışlarının arttığını söyleyen KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Sektör bankacılık yapmaya başladı.

 

Tüm riski inşaat sektörü üstleniyor. Bankacılık sektörü bireysel konut alıcısının riskini alarak, inşaatçıyı bu riskten çıkarmalı. Devlet bankaları da elini taşın altına koymalı" dedi. Emlak Konut GYO güvencesiyle in taya, EYG ve Intes hasılat paylaşımı ortaklığı ile Başakşehir[de inşa edilen Adım istanbul ve Evvel İstanbul un mağaza ve dükkanları 14 M ay ıs'ta satışa çıkıyor. Ticari ünitelerin satışı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sektöründe yaşanan senetli ev satışı riskine dikkat çekti. Konut sektörünün büyümeye devam ettiğini ancak taksitli ev satışlarının da arttığını söyleyen Çelik, "Bardağın dolu tarafından bakarsak sektör büyümeye devam ediyor. Bardağın hoş tarafından bakacak olursak sektör bankacılık yapmaya başladı. Bankaların işini ellerinden aldık. Çünkü kredili satışlar iyice azalmaya başladı, kredisiz vadeli satışlar çoğaldı" dedi. 


TÜM RİSK İNŞAATÇIDA 


Gelişmiş ülkelerde mortgage sisteminin geliştiğini belirten Çelik"Gelişmiş ülkelerde kredi riskini alan banka, satma riskini üstlenen firma oluyor. Türkiye'de konut kredileri yüzde Tin üzerine çıkmaya başlayınca konut alıcısı da sektör de taksitli modele geçiyor. Şirket açısından bakınca sadece evi satıp, taksitleri almakla iş bitmiyor. 

O projenin gideri var ve bunlar için de finansman lazım. Müşteriler konutu taksit ile aldığı için firmanın elinde yığınla senet oluyor. Finansmanı sağlamak için gidiliyor bankalardan ticari kredi alınıyor" dedi. Sektörün bir yandan satma riskini bir yandan da taksit riskini aldığını, bankaların da sadece bu inşaat firmalarının riskini aldığını söyleyen Çelik, "Bütün risk firmaların üstünde. Oysa bankacılık sisteminde risk ne kadar dağıtırsa kredi o kadar kaliteli olur. Bu yüzden taksitli sisteme artık son verilmeli, bankacılık sistemi de bireysel konut alıcısının riskini alarak, sektörü hu riskten çıkarmalı. Konut kredi faizlerinde devlet bankaları da elini taşın altına sokmalı" dedi. Adım İstanbul ve Evvel İstanbul'un yer aldığı Kayabaşinın, İstanbul'un en planlı semti olduğunu belirten Çelik, projelerdeli cadde mağaza ve dükkânları 14 Mayıs Cumartesi günü açık artırmayla satışa sunuacaklarını açıkladı. Evvel İstanbul projesinde 10 adet, Adım istanbul projesinde 120 adet 37 ile 1.198 metrekare aralığında toplam 130 adet mağaza ve dükkan bulunuyor. Tüm mağaza ve dükkanlarda minimum muammen bedeli KDV hariç 652 bin 542 TL'den başlayacak. Projenin reklam yüzü ise Medipol Başakşehir Futbol Kulübü Teknik Direktörü Abdullah AVCI oldu. 




Atılım Gazetesi


Geri Dön