25 / 12 / 2024

Ömer Kantar: İnşaat balonu patladı!

Ömer Kantar: İnşaat balonu patladı!

Kantar İnşaat yönetim kurulu başkanı Ömer Kantar, inşaat sektöründeki krizin içerisinde bulunduğumuz 2015 yılında aynen devam edeceği öngörüsünde bulundu.



Kantar İnşaat yönetim kurulu başkanı Ömer Kantar, inşaat sektöründeki krizin içerisinde bulunduğumuz 2015 yılında aynen devam edeceği öngörüsünde bulundu. 2016 yılı için de iyimser" konuşmayan ömer kantar, “sektörde balon misali bir şişme vardı. balonun patlayacağını hep söyledik. nitekim öyle oldu" dedi.


Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Danışma Kurulu Üyesi de olan tecrübeli müteahhit Ömer Kantar, sektörün dünü ve bugünü ile gelecekle ilgili tahminlerini paylaştı. 

2014 yılı için yaptığı tahminler bire-bir tutan Ömer Kantar, 2015'in de inşaat sektörü için pek parlak geçmeyeceği tahmininde bulundu. 


"3 YIL SUNİ BİR ŞİŞME DÖNEMİ YAŞANDI" 


Ömer Kantar "Sektörde 2011-13 yılları arasında suni bir şişme söz konusu idi. Bu durum, sektöre bilinçsiz insanların girmesinden kaynaklandı. O dönemdeki rakamlar, arsaların ve konutların gerçek değeri değildi. Bu balonun bir gün patlayacağını hep söyledik. Nitekim geçtiğimiz yılın başında yaptığım tahminlerimiz tuttu. Kriz başladı. Biz tedbirlerimizi almıştık ama birçoğu buna aldırış etmedi. 

2014 sektörümüz için iyi geçmedi. Ama daha da önemlisi, içerisinde bulunduğumuz 2015 yılı, geçen yılı da aratacak, Çünkü balon patladı" 


"DÜNYA EKONOMİSİ KRİZDE" 


'Türkiye'nin önceki yaşadığı kriz kendi içerisindeydi. Şu anda dünya ekonomisi krizde. Dolayısıyla ihracat azaldı, Rusya ve Yunanistangibi ülkeler çokkarışık, Ortadoğu'daki sıcak gelişmeler sona ermedikçe bunlar devam edecek. 

Dünya artık çok küçük. Komşunuzun başı ağnsa, bu sizi de yakından ilgilendiriyor. Özellikle Ortadoğu'daki gelişmeler, Türkiye'nin hemen yanı başında cereyan ediyor. 

Türkiye'nin bu krizden tek başına çıkabilmesi mümkün değil" 


"KONUT VE ARSA FİYATLARI ARTMAYACAK" 


Ömer Kantar, inşaat sektöründeki olumsuz tabloyu "sinsi bir kriz yaşıyoruz" şeklinde değerlendirirken, "Eskiden kar etmeseniz bile zarar da etmezdiniz. Şimdi öyle değil. Bugün aldığınızı, yarın daha düşük bir fiyata satma riskiniz var. 400 liraya mal edip, 350 liraya konut satan var. Geçen yıl 250 bin liraya satılan 3+1 daireyi, bu yıl 180 bin liraya satanları görüyorum Üzerine basa basa söylüyorum. Bu yıl konut ve arsa fiyatlan artmayacak, aksine kısmi düşüşler olacak" uyansında bulundu. 


"ALANIN ELİNDE PATLAR" 


İnşaat sektöründe yüksek kar marjlannın artık kalmadığını ifade eden Kantar "Bu sektördeki herkes adımını daha dikkatli atmak zorunda. Hiçbir şey eskisi gibi değil. Dün yüzde 65'lerle arsa alanlar, bugün yüzde 50'ye bile alsa zarar eder hale geldi. Müteahhittin yüksek bedellerle aldığı arsanın faturasını vatandaş ödemek zorunda kalıyordu. Artık vatandaşın da alacak gücü kalmadı. 

Yüksek oranlarla alınan arsalar, alanın elinde patlar. 

Hesabı kitabı çok iyi yapmak gerekiyor" 


"İLK DARBEYİ BANKA VURUYOR" 


Konut üreticileri ve tüketicileri kadar bankaların da sorumluluklarının bulunduğuna dikkat çeken Ömer Kantar" Konut almayı düşünenleri vatandaşları uyarıyorum. Maliyetleri ve oranları iyice incelesin. Güvenilir firmaları tercih etsin. İnsanlar borçlanarak yatırım yapıyor. Bu çok sağlıklı bir yöntem değil. Bankalar da kendine çeki düzen vermek zorunda. Bankalar önce kredi vermeye teşvik ediyor ama düştüğünüzde de ilk darbeyi vuran kendisi oluyor" diye konuştu. 


SEÇİMDEN SONRA NE OLUR? 


Sektörün bugün geldiği noktanın iyi olmadığını vurgulayan Ömer Kantar "Kötü gidişat böyle devam eder. 

Seçimden sonra, psikolojik bir canlanma olur ama bu da geçicidir. Aldanmamak lazım. 2016 için konuşmak biraz erken. Yüksek kar marjları ve abartılı fiyatlar yine olmayacaktır. Yatırım kararlarında temkinli olmakta yarar var" uyarısında bulundu. 


"KENTSEL DONUSUMU MÜTEAHHİTLER YAPMALI" 


Türkiye'de şu anda yürütülen kentsel dönüşüm politikasının sağlıklı olmadığını da ifade eden Ömer Kantar "Müteahhitler kesinlikle kentsel dönüşüm uygulamalarının içerisinde yer almalı. 

Belediyelerin yaptığı kentsel dönüşüm yöntemi, doğru bir yöntem değil. Sosyal konut sayısı artacaksa, devlet bize destek versin, altyapı, ruhsat harcından fedakarlık yapsın. Belediyeler de müteahhitlik sektörünün önünü açacak kararları harekete geçirsin. Bu sayede dönüşüm daha hızlı sağlanır, Bugün Zeugma Müzesi'nin olduğu alanda 5 yıldızlı bir otel yapıyorsunuz ama etrafı hala gecekondularla çevrili. Eğer dönüşüm özel sektör tarafından yapılabilseydi, şu anda o bölgedeki kentsel dönüşüm tamamlanmış olurdu" 


"KENAR SEMTLERE LÜKS KONUTLAR YAPILABİLİR" 


Gaziantep'in bir çok semtinde dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Kantar "Mesela, arsa üretirken de yanlışlıklar yapılıyor. Yeni imar alanları açmak için uğraşırken, mevcut alanlar ihmal ediliyor. Şehri sadece İbrahimli'ye sıkıştırmak doğru değil. Merveşehir'de yıllar önce başlatılan konut çalışmalarının devamı getirilemedi. Örneğin Hacıbaba, Karşıyaka, Çıksorut, Türktepe gibi bölgelerde lüks konutlar yapılabilir" dedi. 


KONUT DESTEĞİ İLAÇ OLMAZ 


Tecrübeli müteahhit Ömer Kantar, hükümetin açıkladığı konuta destek kararını da değerlendirdi. Destek paketinin bu haliyle, sektöre katkı sağlamayacağı görüşünü savunan Kantar "Eğer sektöre ciddi şekilde destek sağlayacaklarsa, devlet müteahhitlik yapmayı bıraksın. Sektöre sıcak destek sağlayacak kararlar alınsın. Mesela işe tapu harcını yüzde l'e düşürerek başlayabilirler" şeklinde konuştu.


Gaziantep Telgraf


Geri Dön