18 / 05 / 2024

Ömer Kurdak: Eskiyen kent merkezleri yenilenmeli!

Ömer Kurdak: Eskiyen kent merkezleri yenilenmeli!

Y. Mimar Ömer Kurdak, Knetsel dönüşümü zorunlu hale getiren şartların başında gettolaşan ve köhneyen eski merkezi alanların yeni güncel fonksiyonlarla kullanılır hale getirilmesini gösterdi



Kentsel dönüşüm projelerini çağdaş metropollerde yapılması zorunlu değişiklikler olarak değerlendiren Ömerler Mimarlık kurucu ortaklarından Y. Mimar Ömer Kurdak, bu zorunlulukların başında gettolaşan ve köhneyen eski merkezi alanların yeni güncel fonksiyonlarla kullanılır hale getirilmesini gösterdi.

Hali hazırda çevresel alanlarda yer alan gecekondu alanlarının kentsel fonksiyonlara uygun olarak yeniden yapılanması ve ıslah edilmesini tavsiye eden Kurdak, “Mesela eskiden dok olarak kullanılan bir bölgenin turistik amaçla kullanılmak istenmesi veya benzeri değişiklikler kentsel dönüşümün bir parçasını oluşturmaktadır ” diye konuştu.
Bütün bu dönüşüm projelerinde temel sorunlardan biri olarak ulaşımı n tıkanmış olmasını gösteren Kurdak, yapılacak her türlü müdahaleye kesin çözümün ancak metro ve raylı sistem le olacağın ı kaydetti. Kurdak, “Tabi bu arada birçok yerde mutlaka kentsel değerlerin korunması sorunu gündeme gelecektir. Meknsal korumaların yanı sıra sosyal ve kültürel kimlik koruması da gündeme gelmelidir ” diye gözden kaçırılmaması gereken noktaları gösterdi.
Günümüzde yapılan büyük projelerde temel motive edici gücün sadece kentsel rant olduğunun altını çizen Kurdak,   “Mimarlık ve şehircilik kurallarının hiçe sayıldığı bir sürü yatırım sadece lokal çözümlerle oluşturulduğundan ortaçağ site surlarına benzer projeler ortaya çıkmaktadır ” diye konuştu. Dönüşüm   projelerinin mutlaka bir master plan esasına göre planlanması gerektiğini dile getiren Kurdak, lokal çözümlerden kaçınılmasını ve kentle bütünleşerek kentin kültürel değerlerini arttıran projelerin tercih edilmesi   gerektiğini kaydetti.

Ömer Kurdak 'ın dönüşüm reçetesi:
1- Gettolaşan ve köhneyen eski merkezi alanlara yeni güncel fonksiyonlar yüklenmeli.
2- Kentsel değerler mutlaka korunmalı, büyük projeler sadece kentsel rant olmamalı,
3- Dönüşüm   projelerinin mutlaka bir master plan esasına göre yapılmalı.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com


Geri Dön