22 / 12 / 2024

OMV Türkiye'deki rafineri yatırımından vazgeçti!

OMV Türkiye'deki rafineri yatırımından vazgeçti!

Petrol Ofisi sahibi OMV, Türkiye’deki rafineri yatırımından tamamen vazgeçti. Rafineri ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Manfred Leitner, rafineri yatırımıyla ilgili: "Türkiye havzasına bakıldığında bu tür bir yatırıma çok da ihtiyaç yok" dedi.



Petrol Ofisi’nin sahibi OMV, Türkiye’deki rafineri yatırımından tamamen vazgeçti. Rafineri ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Manfred Leitner, rafineri yatırımıyla ilgili “Türkiye ve Akdeniz havzasına bakıldığında bu tür bir yatırıma çok da ihtiyaç gözükmüyor.” değerlendirmesini yaptı.


Petrol Ofisi’nin (PO) sahibi OMV, Türkiye’deki rafineri yatırımını gelecek programından da çıkardı. Şirketin Rafineri ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Manfred Leitner, Ceyhan (Adana) rafineri projesinden tamamen vazgeçtiklerini açıkladı. Leitner, rafineri inşaatıyla ilgili “Türkiye ve Akdeniz havzasına bakıldığında bu tür bir yatırıma çok da ihtiyaç gözükmüyor.” değerlendirmesini yaptı. OMV CEO’su Gerhard Roiss ise Türkiye’nin OMV açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi.


Türkiye’de Petrol Ofisi (PO) markasıyla faaliyet gösteren Avusturyalı OMV yönetimi, şirketin gelecek vizyonuyla ilgili Viyana’da Türk gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. OMV yöneticilerinin verdiği bilgilere göre, şirket, petrol aramaları için yılda 1 milyar dolar harcıyor. Halen 22 ülkede petrol ve doğalgaz arayan şirket, derin deniz aramalarında öne çıkacak. Bu kapsamda Kuzey Denizi ve Karadeniz’deki çalışmalarına hız veriyor. Şirketin gözünü çevirdiği bir diğer bölge ise Afrika. OMV, Kuzey Afrika ve Sahraaltı bölgesinde arama çalışmalarına başlamayı hedefliyor.


JEOLOJİK AÇIDAN ZOR BÖLGE


OMV yönetimi, Türkiye’nin Karadeniz’deki petrol ve doğalgaz aramalarını da değerlendirdi. Romanya açıklarında doğalgaz bulan Avusturyalı şirketin yöneticilerinden Jaap Huijskes, Karadeniz’le ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Haritaya baktığınız zaman Türkiye’nin jeolojik açıdan şanssız olduğunu görüyoruz. Jeolojik açıdan oldukça genç bir kara parçası üzerinde yer alıyor. Ayrıca petrol ve doğalgaz rezervleri genelde büyük nehirlerin denize döküldüğü yerlerde toplanır. Bu açıdan da Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna yani daha kuzeyde yer alan ülkeler daha şanslı görünüyor.” Huijskes, Karadeniz’de gelecek yıldan itibaren bölgede sondaj çalışmalarına başlayacaklarını açıklarken, arama çalışmalarında Kuzey Karadeniz’e odaklanacaklarını söyledi. Yeni rafineri inşaatıyla ilgili Leitner, “Türkiye ve Akdeniz havzasına bakıldığında bu tür bir yatırıma çok da ihtiyaç gözükmüyor.” dedi. Şirket, Ceyhan’a Doğan Grubu ile 2007 yılında 10 milyon ton kapasiteli bir rafineri kurmak için başvuru yapmıştı. Ancak, daha sonra projeden vazgeçilmişti.


    OMV CEO’su Gerhard Roiss ise 2013’ün kendileri açısından önemli bir kilometre taşı olduğuna vurgu yaptı. Bölgesel bir akaryakıt dağıtım şirketinden küresel bir arama-üretim şirketine dönüştüklerini anlatan Roiss, Kuzey Denizi ve Karadeniz’deki arama çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi. OMV, son yıllarda yaptığı yatırımlarla günlük petrol üretimini de 304 bin varilden 2016 sonunda 400 bin varile çıkarmayı hedefliyor. Türkiye’nin OMV açısından büyük öneme sahip olduğunu anlatan Roiss, “Sadece akaryakıt pazarı açısından değil, enerji güvenliği açısından da Türkiye’yi önemsiyoruz. Türkiye’yi komşuları İran ve Irak’la birlikte değerlendiriyoruz. Irak’ın yanı sıra İran’ın da 5 sene içinde tekrar dünya enerji piyasalarına geri döneceği düşünüldüğünde önemi daha da artacaktır.” diye konuştu.


BORU HATTI İŞLETMEYECEĞİZ


OMV, Hazar doğalgazını Avrupa’ya taşıması planlanan Nabucco Projesi’nin ana ortaklarından birisiydi. Gazı taşımak için kurulan Nabucco şirketinin geçen hafta itibarıyla kapatılmasının ardından proje de tamamen rafa kalkmış oldu. OMV CEO’su Gerhard Roiss, “Proje 10 yıl önce o günün şartları esas alınarak hazırlanmıştı. Bugün o şartlar yok. Ayrıca bizim boru hattı işletmeciliği yapmak gibi bir düşüncemiz de yok. Artık kendi petrol ve doğalgazımızı üretmeye odaklanmış durumdayız.” değerlen-dirmesini yaptı.


İsmail Altunsoy/Zaman Gazetesi


Geri Dön