27 / 04 / 2024

Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri!

Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri!

Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ile ilgili yasal düzenlemeler bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında yer alıyor. İşte kanunda yer alan yasal hükümler...



Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri!

Ön ödemeli konut satış sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun esaslarına göre, ön ödemeli satışlarda tüketicilere sözleşmenin kurulmasından en az bir gün önce, Bakanlıkça belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu verilmesi gerekiyor.


Ayrıca, yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamıyor.


Kanunda yer alan bir diğer hükümlere göre; Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu oluyor. 


Aksi durumda satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremiyor.


Ön ödemeli satışlarda satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemiyor.


Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ay olarak belirleniyor. Buna göre teslimlerin otuz altı ay içerisinde gerçekleşmesi gerekiyor.


Kat irtifakının tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte zilyetliğin devri hâlinde de devir ve teslim yapılmış sayılıyor.



Ön ödemeli konut satışı cayma hakkı!
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 2013!




Geri Dön