03 / 05 / 2024

Ön ödemeli taksitle satış sözleşmesi!

Ön ödemeli taksitle satış sözleşmesi!

Ön ödemeli taksitle satış sözleşmesinde alıcının bir malın satış bedelini önceden kısım kısım ödemeyi, satıcının da bedelin ödenmesinden sonra satılanı alıcıya devretmeyi üstlendiği sözleşme oluyor...



Ön ödemeli taksitle satış sözleşmesi!

Ön ödemeli taksitle satış sözleşmesi ile ilgili hükümler, Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanuna göre Ön ödemeli taksitle satış nedir? Ön ödemeli taksitle satış sözleşmesi nasıl olmalı? 


Ön ödemeli taksitle satış, alıcının taşınır bir malın satış bedelini önceden kısım kısım ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen ödenmesinden sonra satılanı alıcıya devretmeyi üstlendikleri satış olarak tanımlanıyor.


Ön ödemeli taksitle satış sözleşmesi nasıl yapılır?

Ön ödemeli taksitle satış sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz. Sözleşmede aşağıdaki hususlar belirtilir:


1. Tarafların adı ve yerleşim yeri.

2. Satışın konusu.

3. Toplam satış bedeli.

4. Taksitlerin sayısı, tutarı, vadesi ve sözleşmenin süresi.

5. Taksitleri kabule yetkili banka.

6. Alıcıya karşı üstlenilen faiz miktarı.

7. Alıcının yedi gün içinde sözleşme yapılması konusundaki irade açıklamasını geri alma hakkı.

8. Alıcının sözleşmeden cayma hakkı ve bu sebeple ödeyeceği cayma parası.

9. Sözleşmenin kurulduğu yer ve tarih.


Ödemelerin güvenceye bağlanması

Ödeme süresi bir yıldan daha uzun veya belirsiz olan sözleşmelerde alıcı, ödemeleri sözleşmede belirtilen bir bankada kendi adına açılacak gelir getiren bir tasarruf veya yatırım hesabına yatırmakla yükümlüdür.

Banka, her iki tarafın çıkarlarını gözetmek zorundadır. Açılan hesaptan her iki tarafın rızasıyla ödeme yapılabilir. Bu rıza önceden verilemez.


Ödeme süresi bir yıldan daha uzun veya belirsiz olan sözleşmelerde alıcı, satılanın devrine kadar 269 uncu madde uyarınca sözleşmeden cayarsa satıcı, bu hesap üzerindeki bütün haklarını kaybeder.


Yeni kira kanunu!
Borçlar Kanunu taşınmaz satışı!




Geri Dön