29 / 04 / 2024

Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine giriş!

Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine giriş!

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirlerinin vergisi için internetten kira beyannamesi verilebiliyor. Peki, önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine giriş nasıl yapılır?



Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine giriş!

Kira gelir vergisi, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Senede 2 eşit taksit halinde ödenmesi gereken vergi, Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.


Vergi için öncelikle kira beyannamesi veriliyor. Beyanname vergi dairesinden verilebiliyor. “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” aracılığıyla internet ortamında verilebiliyor. Peki, önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine giriş nasıl yapılır?


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi; kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemdir. 


Sistemden sadece kira geliri elde edenler faydalanabilmektedir. Sisteme;

- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya

- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabilir.


Kira geliri yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar da bu sistemden yararlanabilmektedir. Bu bakımdan, vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.


Onaylanan kira beyanına ilişkin ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabilir. Ayrıca internet bankacılığı kullanılarak da vergi borcu ödenebilir.


Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Beyannameler vergi dairesine gidilerek elden veya internet ortamında (E-Beyanname Düzenleme Programı) da verilebilir.


Kira beyannamesinde dikkat edilmesi gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön