23 / 11 / 2024
fuzul

Onduline Avrasya, 2013'ten beri 200 bin tonluk karbon salımını önledi!

Onduline Avrasya, 2013'ten beri 200 bin tonluk karbon salımını önledi!

Çatı sektöründe Çevresel Ürün Deklarasyonu (EPD) Belgesini almaya hak kazanan Onduline, bu belgeyle ürünlerinin tüm çevresel etkisini kullanıcılara şeffaf bir biçimde sunarak, inşaat sektörünün çevre konusunda bilinçlenmesini hedefliyor...




Sürdürülebilirliği temel ilke olarak benimseyen Onduline Avrasya, çevre dostu üretim modellerini hayata geçiriyor. Çatı sektöründe Çevresel Ürün Deklarasyonu (EPD) Belgesini almaya hak kazanan Onduline, bu belgeyle ürünlerinin tüm çevresel etkisini kullanıcılara şeffaf bir biçimde sunarak, inşaat sektörünün çevre konusunda bilinçlenmesini hedefliyor. 2013 yılında EPD'yi bir pilot proje olarak ele alan firma, tek ürün ve tek üretim tesisinde EPD'yi uyguladı. Firma, 2014'te ise bu projeyi genişleterek 'tüm ürünler ve tüm fabrikalar' olarak hayata geçirdi.



Çevre konusundaki en önemli adımlarından birini 2003 yılında, yeşil çatı sisteminini ilk defa Türkiye pazarına sunarak atan firma, 2003'ten beri yaklaşık 500 bin metrekare yeşil çatı yaptı. Onduline Avrasya, bu sayede 200 bin tonluk karbon salimim önledi. Onduline Avrasya yeşil çatı sistemi Ondugreen ile şehirlerde ısı adası etkisini ve şehir şebekelerinin yağmur suyu yükünü azaltma hedefinde. Binaların su yalıtım ömrünü uzatan ve ısı yalıtımı etkisi sağlayan yeşil çatüar, uzun vadede bina ekonomisine de katkıda bulunuyor. Her yıl, 30 bin ton selüloz atığı geri kazanarak, çatı kaplamaları üreten Onduline Avrasya, tüm bitümlü oluklu ürün gruplarında yüzde 50 oranında tüketici sonrası (post-consumer) geri dönüştürülmüş içerik kullanıyor. Firma, bu sayede yaklaşık 500 bin ağaca bedel geri dönüşüm sağlıyor. 

Onduline Avrasya Sürdürülebilir Büyüme Koordinatörü Ayşe Miray Şen, "Avrupa'da yaygın olarak kullanılan bu sistemi Türkiye'de henüz bilinmiyordu. 



Yeşil çatı sistemimiz Ondugreen, başlı başma ekolojik bir sistem. Sıkışık şehirlerde, yeşil alanlarının yerini beton ve asfalt yüzeyler aldıkça, birçok olumsuz çevresel etki görülüyor" dedi. Bunların sel baskınlarından tutun, şehirlerin ısınmasına kadar günlük hayatımızı direk etkilediğini öne süren Şen, yeşil çatıların bu anlamda çok ciddi bir çözüm oluşturduğunu belirtti. Şen, "Çatıların üzerinde yaşayan cardı bitkiler, koyarak kaybettiğiniz yeşili tekrar geri kazanabiliyorsunuz. Böylece şehirlerde daha doğal alanlar meydana getirip, çevrenin korunmasına katkıda bulunuyoruz. Ondugreen sistemimizin, binaların eneıji tüketimlerini düşürmekten tutun da ses yalıtımına kadar birçok avantajı da bulunuyor" dedi.



Dünya Yeşil Ekonomi 


Geri Dön