05 / 05 / 2024

Onduline, Türkiye’de 20’inci yaşını Sapanca Fabrikası’nda kutladı!

Onduline, Türkiye’de 20’inci yaşını Sapanca Fabrikası’nda kutladı!

Onduline Avrasya, kuruluşunun 20. Yılını Sapanca’da faaliyet gösteren fabrikasında kutladı. Etkinlikte Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan ve Fabrika Müdürü Ethem Sakioğlu konuşma yaptı.



Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan ve Fabrika Müdürü Ethem Sakioğlu’nun konuşma yaptıkları kutlama kokteylinde, fabrikanın üretim kapasitesi, çevreye bakış açısı, ihracat ve istihdam ile ilgili bilgiler de paylaşıldı. 


Sakarya’nın Sapanca İlçesi’nde 1974 yılında kurulan üretim tesislerinin açılışından bu yana, levha üretimini 7,5 kat artıran ve 24 ülkeye ihracat yapan Onduline Avrasya, Türk mühendislerinin geliştirdiği ürünler ile de Onduline Group şirketleri içinde de önemli bir yere sahip bulunuyor. Sistem Ondugreen ile yeşil çatıları, Onduser ile seramiği çatıya taşıyarak Türkiye’ye ilkleri sunan Onduline Avrasya, yeni nesil HR levhaları, Bituline, İsoline, Onduvilla ve Arduvaz taşı gibi çatı kaplama malzemeleriyle sektörde kaliteyi belirlemeyi sürdürüyor. 


Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, Türkiye’nin lider çatı kaplama ve su yalıtım sistemleri üreticisi olan Onduline Avrasya’nın hızla büyümeye devam ettiğini belirterek, “Türkiye'deki çatı pazarının lideriyiz. Liderliğimizi, tek bir üründe kalmamamıza borçluyuz. Çatı kaplama malzemelerinde birçok ürünü ilk kez Türkiye'ye biz getirdik. Örneğin yeşil çatıları Türkiye'ye ilk getiren biz olduk. Şu anda yeşil çatı uygulamalarının da hızla yaygınlaştığını söyleyebiliriz. Türkiye'de yıllık 130 milyon metrekarelik çatı kaplama pazarı var. Pazarın parasal hacmi 2 milyar dolar civarında. Biz metrekare bazında pazarın yüzde 15-20'sini elimizde tutuyoruz. Her 5 çatıdan birinin bir Onduline Avrasya ürünü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Toplam 350 bayi kanalıyla 4 bin noktada ürünlerimizi satışa sunuyoruz. Onduline Avrasya, Türk mühendislerinin geliştirdiği ürünlerin tüm dünyada öncelikli olarak tercih edilmesiyle Onduline Group şirketleri içinde de önemli bir yere sahiptir” dedi. 


Karahan, 2014 yılından beklentilerinin pozitif yönde olduğunu belirterek, ihracat hedefleri hakkında şu bilgileri verdi: 


“Kurulduğumuz ilk yıllarda ihracat ciromuzun yüzde 1-2’siyken, şu anda yüzde 20’sini oluşturuyor. Bu anlamda her geçen yıl büyüme kaydettiğimizi söyleyebiliriz. Kafkasya, Ortadoğu ve Orta Asya’yı kapsayan büyük bir coğrafyaya ihracatımız söz konusu. Bu sene Pakistan ve Afganistan ihracat pazarımıza dahil olan yeni ülkeler olacak. Onduline Avrasya her geçen yıl ihracattaki payını arttırarak büyüyecek”

 






Onduline Avrasya, EPD Belgesinde Dünya Öncüsü


Şirket olarak, sürdürülebilirlik konusuna çok önem verdiklerini dile getiren Burhan Karahan, “Geri dönüşümlü malzeme kullanmanın yanı sıra karbon ayak izimizi ölçüyoruz. Burada da sektörde bir ilki gerçekleştirdik. 2010'da çalışmalara başladık ve geçen yıl karbon ayak iziyle ilgili belge olan EPD belgesini aldık. Sadece Türkiye'ye değil dünyaya da öncülük yaptık. Bu bizim sınıfımızda malzemede dünyada alınan ilk belge” diye konuştu.


EPD belgesinin alınması için Türkiye olarak gönüllü olduklarını anlatan Karahan, 2 yıllık zahmetli bir süreç sonrasında başarıya ulaştıklarını söyledi. Karahan, Onduline Avrasya Sapanca Fabrikası’nda üretilen tüm ürünlerin TSE ve/veya CE belgelerine sahip olduğunu ve Onduline ürünlerinde, hammadde olarak, yüksek oranda geri dönüştürülmüş malzeme kullanılması nedeniyle ICC tarafından “Recycle Content” belgesine layık görüldüklerini de hatırlattı. 


Çevreye Saygılı Üretim 


Fabrikada üretilen ürünler, üretim kapasiteleri ve istihdam ile ilgili bilgiler paylaşan Fabrika Müdürü Ethem Sakioğlu,  “Sapanca’da faaliyet gösteren fabrikamızda toplam 150 kişiye istihdam sağlıyoruz. Fabrika’da üretilen ürünler arasında, Onduline, Kamuflaj, Nature, Onduvilla ve Andromeda gibi çatı kaplama levhaları,

Isoline, Rufoline gibi kiremit altı levhaları ve Bitüline gibi temel, teras, çatı, viyadüklerde kullanılan su yalıtım membranları sayılabilir. Yıllık üretim kapasitelerimiz ise levhalarda 15 milyon m2. Su yalıtım membranlarında ise 18 milyon m2’yi bulmakta. Tüm ürünlerimiz TSE ve/veya C0E belgelerine sahiptir”şeklinde konuştu. 


Sakioğlu ayrıca, Sapanca Kurtköy Mevkii’nde faaliyet gösteren Onduline Fabrikası’nda 40 yıl boyunca hem fabrikanın kendisinde ve hem de içinde bulunduğu bölgede önemli değişiklikler olduğunu, enerji kullanımında ve verimlilikte büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirterek,  fabrikada, ISO 9001, ISO 14001 Kalite ve Çevre Sistemleri, Çevre Yönetim Sistemleri kurulduğunu, çevrenin korunması, kirletici unsurların azaltılması, kontrolü ve raporlanmasının yanı sıra, İş Sağlığı ve Güvenliği Sisteminin de fabrikaya entegre edildiğini sözlerine ekledi. 


Sakioğlu, Onduline Üretim Prosesi’nin kendi içerisinde çevreci bir konseptten doğduğunu anlatarak, şunları söyledi:

“Onduline Levhalarının ana hammaddesi hurda kağıttır. Türkiye’de ve dünyada kağıt üretimi esas olarak ağaçlardan elde edilen liflerden yapılmaktadır. 1 ton kağıt üretmek için 17 tane gelişmiş boyutta ağacın kesilmesi gerekmektedir. Üretilmiş olan kağıtlar, birinci görevini gördükten sonra atılmakta ve hurda haline gelmektedir. Bu hurda kağıtların çöp olmaması, yakılmaması, çürütülmemesi çok önemlidir. Bu bir görevdir ve insanların doğaya karşı bir sorumluluğudur. Onduline Fabrikaları, bu hurda kağıtların toplattırılarak değerlendirildiği ve yeniden insanların hizmetine sunulması için geliştirilen proseslerin gerçekleştirildiği yerlerdir. Dünyada bulunan 9 ayrı Onduline Üretim tesisinde olduğu gibi Türkiye’deki Onduline Fabrikası’nda da hurda kağıtlar işlenmekte ve mukavva haline dönüştürülmektedir. Bu mukavvalar şekillendirilmekte, emprenye işlemi uygulanarak su geçirmez çatı kaplama levhaları haline getirilmektedir. Bu üretim prosesleri sırasında ortaya çıkan katı atıklar, İzmit civarındaki katı atık işleme tesisine gönderilmektedir. Gaz atıkların büyük bir bölümü su buharı olmakla beraber, periyodik olarak analizleri yapılmakta ve çevre kriterlerini rahatlıkla sağladığı tespit edilmektedir. Bunların daha da ileri düzeylerde arıtılması amacıyla, ek baca arıtma sistemleri yatırımları devam etmektedir. Bütün sıvı atıklar fabrika bünyesinde arıtılmakta ve tamamen yeniden kullanılmaktadır. Isı içeren gaz atıkların enerjilerinden yeniden yararlanılarak üretimde kullanılmaktadır. Güneş enerjisinden, su ısıtmada ve elektrik elde edilmesinde yararlanılmaktadır.”    

  

Sektöründe Dünyanın En Büyüğü 


2014 yılında 70. Yılını kutlayan Onduline Group, selülo-mineral esaslı çatı ve cephe kaplama levhaları üretimi ile 150 milyon m2’yi aşan çatı sistemleri satışıyla dünya lideri ve 80’i aşkın ülkede faaliyet gösteriyor. Onduline Avrasya %100 yabancı sermayeli bir şirket olarak 1994 yılından itibaren Türkiye’de Onduline Group’un bir kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 9 ülkede 11 fabrikası bulunan Onduline Group’un 43 ülkede 2000 civarında çalışanı bulunuyor. Kurulduğu yıllardan itibaren çatı kaplama, çatı ve temel yalıtımı konularında geliştirdiği ürün ve sistemlerle kısa zamanda pazarda lider konumuna gelen Onduline Avrasya, geçen yıllar içinde sadece Türkiye değil Orta Doğu ve Kafkaslar da dahil olmak üzere 24 ülkeyi de faaliyet alanına dahil ederek Onduline Grup içinde bir şirket olma konumundan “bölge” konumuna geldi. Onduline Avrasya, 1994 yılından bugüne ürün portföyünü 30’dan 400’e çıkarırken, cirosunu da 400 kat artırdı. 





Geri Dön