Genel

Opet, Gelibolu 57. Alay şžehitliği'ni yeniliyor

19. Tümenin  57. Alay Birliği için yaptırılan '57. Alay Anıtı'nı, Doğa Koruma ve Milli  Parklar Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokolle yeni bir görünüme  kavuşturacak  

Gelibolu Yarımadası"nda 'Tarihe Saygı  Projesi' kapsamında, Eceabat ilçesi ile ona bağlı 8 köyü rehabilite eden OPET,  dünya askerlik tarihine 'en kahraman birlik' olarak adını yazdıran, 19. Tümenin  57. Alay Birliği için yaptırılan '57. Alay Anıtı'nı, Doğa Koruma ve Milli  Parklar Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokolle yeni bir görünüme  kavuşturacak. OPET Yönetim Kuruu Üyesi Nurten Öztürk, Pera Palas Oteli"nde düzenlenen  protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Gelibolu Yarımadası"nda milli park  sınırları içinde yer alan tüm köylerde toplumsal kalkınma ve bilinçlenmeye destek  olacak eğitim programları ve çevrenin işlevsel rehabilitasyonu sayılacak mimari  planlar uyguladıklarını söyledi. Öztürk, kültür merkezleri, anıtlar, müzeler, köy meydanları, WC"ler,  satış üniteleri, tüm evlerin boyanması gibi çevre düzenlemelerini  gerçekleştirdiklerini anlattı. çalışmalarıyla, bölgede, sosyal yaşam kalitesi ve  ekonomik seviyenin yükseldiğini, işletmecilik ve estetik mimari kültürünün  geliştiğini belirten Öztürk, eğitim kurumlarının çok yönlü gelişimine katkı, tarih bilinci ve sosyal mekanlara estetik, hijyen özellikleri kazandırılarak  ziyaretçi sayılarında artış sağlandığını ifade etti.

Öztürk, çanakkale 18 Mart Üniversitesinin projeyle ilgili yaptığı  kurumsal ve toplumsal etki araştırmasının kanıtladığı bu sonucun, kendilerini  memnun ettiğini anlattı.   çanakkale Savaşları"nda tamamı şehit olana kadar savaşan ve bu toprakları  savunan kahraman 57. Alayın şehitliğini tarihe yakışan bir görünüme kavuşturmak  için yapacakları çalışmanın heyecanını yaşadıklarını ifade eden Öztürk, 'Tarihe  Saygı Projemizin en önemli adımlarından birini oluşturan 57. Alay şžehitliği"ni  yeniden yapmak, bu toprakları bizlere vatan yapanlara saygımızın ifadesidir'  dedi. 57. Alay şžehitliği"nin, Mustafa Kemal Atatürk"ün de anılarında sözünü
 ettiği 'Bombasırtı' mevkisinde yapılan ve Türkiye için maevi değeri yüksek bir  anıt olduğunu belirten Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Düşman, burada daha ileriye gidememiş, siperler arasındaki mesafenin  metreye düştüğü bu mevkide, 1992 yılında özelde 57. Piyade Alayı, geneldeçanakkale"de şehit olan tüm şehitler için temsili bir şehitlik yapılmıştır. Ancak  geçen süre ve bölgeye gelen ziyaretçi yoğunluğu ve çıkan yangınlar nedeniyle 25  Nisan anma törenlerinin yapılması da sıkıntı yarattığı için yıkılmasına karar  verilen 57. Alay şžehitliği"mizi ihtiyaca cevap verecek şekilde yenilemek bizim  için onurdur. Yenileme çalışmalarımız, şžehitliğin aslına sadık kalınarak yeniden  yapılandırılmasından, peyzajına kadar yapılacak tüm çalışmaları kapsıyor. 2016  yılına kadar her türlü bakım, onarım işlerini bizzat takip ederek, örnek bir  şehitlik olmasını sağlayacağız.'  

Nurten Öztürk, 'Tarihe Saygı Projesi' için 5 milyon dolar ayırdıklarını  ve bu bütçenin 8 milyon doları aştığını belirtti. 57. Alay şžehitliği"ni yenileme çalışmaları kapsamında en uzun süre  dayanan, ihtiyaca en iyi cevap verecek malzemelerin kullanılacağını anlatan  Öztürk, 'Gelibolu Yarımadası"nda hediyelik eşya sorunu var. çin malı malzemeler,  gelip bizim en kutsi mekanlarımızda satışa sunulmaya çalışılıyor. Üniversite  öğrencilerinin katılımına açık olan Gelibolu Yarımadası Hediyelik Eşya Tasarım  Yarışması"nın bu sorunu çözeceğine inanıyorum' dedi.    Gelibolu Yarımadası"nı, dünya barışı için önemli bir bölge olarak  gördüklerini ifade eden Öztürk, bu bölgeye atalarını anmak için gelen  ziyaretçilerin de Gelibolu"yu doğru anlamalarının son derece önemli olduğunu  vurguladı.  

-MÜSTEşžAR YARDIMCISI ELDEMİR-  

çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir de yüce  milletin hatırasını kalbinde taşıdığı, hiçbir şekilde   unutamayacağı çanakkale  şehitlerine bir vefa borcu ödeyen OPET"in yöneticilerine teşekkür etti.  Eldemir, tarihte, bir askeri birliğin bütün fertlerinin sonuna kadar  savaşarak, canlarını feda ettiği duruma rastlamanın pek mümkün bulunmadığını, bu  istisnanın adının 57. Alay olduğunu ifade etti.  57. Alayın bütün efradının, şehitlik mertebesine erişerek, çanakkale  şžavaşı"nın, Osmanlı"nın lehine dönmesinde en önemli etkenlerden olduğunu  hatırlatan Eldemir, çanakkale Zaferi"nin sırrının, 'mertebeye erdi' kelimesinin  altında yattığını belirtti.  Eldemir, '57. Alay şžehitliği, zaman içinde yıpranmıştır. Orman yangını  bu tahribatın ölçüsünü çok daha fazla göstermiştir. Bu şehitliğimiz, ayrıca 24-25  Nisan törenlerinin de icra edildiği bir alan olması münasebetiyle ayrı bir öneme  de haizdir. OPET ile bir protokol imzalayarak onarımın yapımına başlamış  oluyoruz' diye konuştu.

Eldemir, Anzak Yolu olarak da bilinen Anafartalar Sahil Yolu"ndaki  çalışmalara ilişkin bir soru üzerine, Gelibolu Yarımadası"nın çevre ve Orman  Bakanlığının nezaretinde bölge olduğunu anımsatarak, 'Üzerinde yaşanmış olan  hadiseler beynelmilel hadiselerdir. Nasıl bizim ecdadımız orada yatıyorsa,  onların geçmişleri de orada yatmaktadır. Onların kendi atalarını ziyaret etmesi  için gerekli organizasyonlar yapılmaktadır. Bir arazide gözlem suretiyle,  müşterek çalışma yapıldı. Dış devletlerin burada çok fazla müdahil olmasını da  istemiyoruz. Bu bizim milli gururumuza dokunur diye düşünüyoruz. Bu sahaya hizmet  etmekle, millet olarak mükellefiz. Avustralya, bu alan üzerine çok ilgi duyuyor.  Bir şeyler yapmak istiyor, ama biz bunu milli gururlarımızla bağdaştıramıyoruz.  Ev sahibi bizsek, ne istekleri varsa, koruma kaidelerine uygun yapılması gereken  ne varsa, Uzun Devreli Gelişme Planı"nda gösterilecek şeyleri yapmayı, millet  olarak kendimizde görüyoruz' yanıtını verdi.  

Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur da 57. Alay şžehitliği"nde uluslararası  törenlerin düzenlendiğini, ancak alanın yetersiz kaldığını, bu nedenle yenileme  çalışması yapılmasının önemli olduğunu ifade etti. Uygur, 2011 yılında yapılacak anma törenlerinin, Türkiye açısından ve tüm  şehitler anısına, onlara yakışır şekilde kutlanacağını söyledi. Konuşmaların ardından OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk ile Milli  Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil, 57. Alay şžehitliği yenileme projesine ilişkin  protokolü imzaladı.
 
YENİLEME PROJESİ KAPSAMINDA YAPILACAKLAR
OPET"in 57. Alay şžehitliği"nde yürüteceği yenileme çalışması kapsamında,  şehitlik içinde bulunan şadırvan ve namazgah, ibadete özel olarak yeniden  konumlandırılacak, çevre taş duvarları yeniden yapılacak. şžehitlik etrafını çevreleyen ve eğime paralel paralel imal edilmiş taş  duvarlar, yeniden ele alınarak, kademeli olacak şekilde yeniden inşa edilecek.  Mevcut durumdaki şehitlik mezar taşı kitabeleri, projesine uygun nitelikte, doğal  taşlardan imal edilerek, üzerine şehit isimleri yazılacak. şžehitlik boyunca, asfalt kenarında bulunan su dereleri, mevcut toprak  durumundan betonarme üzerine taş kaplama yapılarak sıhhileştirilecek.  57. Alay şžehitliği"nin taş duvarlarında meydana gelen çatlamaların statik  açıdan sıkıntı yaratmasından dolayı yıkılarak yeniden inşa edilecek. Mevcut  otopark zemin kaplamaları, granit küp taşlarla kaplanacak. Mevcut satış stantları  çelik karkas üzerine ahşap kaplamalı yeni stantlarla değiştirilecek.
AA