04 / 10 / 2024

Ora AVM bir kez daha konkordatoya başvurdu!

Ora AVM bir kez daha konkordatoya başvurdu!

Ziraat Bankası’nın 270 milyon Euro alacaklı olduğu kapalı durumda olan Ora Alışveriş Merkezi bir defa daha konkordatoya başvurdu. Son 12 senedir  iflas erteleme ve konkordato kararlarıyla korumaya alınan alışveriş merkezi için yeni bir başvuru yapıldı.




Eski Ferhatpaşa Çiftliği’nin varisleri 2011’de İstanbul Avrupa Yakası Bayrampaşa’da, içinde 235 mağaza, dev bir gösteri merkezi ile 2 otel olan Ora AVM’yi inşa etti.  Fakat söz konusu alışveriş merkezi açıldıktan sadece 10 ay kadar sonra kapılarına kilit vuruldu.

MAHKEME İFLASINA KARAR VERDİ

Alışveriş merkezinin sahibi Ora İstanbul Gayrimenkul AŞ için 2012 yılında, o dönem yürürlükte olan iflas erteleme başvurusu yapıldı. Dosyaya bakan İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi de şirketin iflasına karar verdi. İflas kararı Yargıtay’a taşındı. Yargıtay da ilk derece mahkemesinin kararını kaldırdı.

YARGITAY İFLAS KARARINI BOZDU

Halk TV’nin özel haberine göre dosya bir defa daha ilk derece mahkemesine geldi. Mahkeme, Ora İstanbul Gayrimenkul AŞ için 2. Defa iflas kararı verdi. 2. iflas kararı da Yargıtay tarafından yine bozuldu.

KONKORDATO TALEBİ GERİ ÇEVRİLDİ

10 sene devam eden ve ilk derece mahkemesi ile Yargıtay arasında gidip gelen dosyada, 2022 yılına gelindiğinde yeni bir süreç başladı. Ora İstanbul Gayrimenkul için bu defa konkordato başvurusunda bulunuldu. 2 sene devam eden konkordato davasında karar geçen 18 Temmuz tarihinde çıktı. İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirketin konkordato başvurusunu reddetti.

Ora AVM bir kez daha konkordatoya başvurdu!


RET KARARINDAN 6 GÜN SONRA

Söz konusu bu ret kararından 6 gün sonra yeni bir davanın daha açıldığı anlaşıldı. Bu defa alacaklı bir şirket üzerinden konkordato davası açıldı. Demirform Metal ve Ahşap şirketinin alacaklı olduğu dosyada, borçlu konumda da Ora İstanbul Gayrimenkul yer aldı.

BİR DEFA DAHA ‘KORUMAYA’ ALINDI

22 Temmuz tarihinde yapılan başvuruda karar 5 Eylül tarihinde çıktı. İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirkete yönelik 3 aylık geçici mühlet verdi. Söz konusu bu kararla beraber şirket, hacizlere karşı korumaya alınmış oldu. Mahkeme de 3 kişilik de geçici konkordato komiseri heyetini atadı.


ZİRAAT BANKASI 270 MİLYON EURO ALACAKLI

Şimdilerde kapıları kilitli olan ve adeta dev bir beton yığınını andıran Ora Alışveriş Merkezi’nin inşası için harcanan 400 milyon dolarlık kredinin tamamına yakını ise banka kredileri ile karşılandı. 2012 yılından beri açılan davalarla gündemde olan Ora Alışveriş Merkezi’nden, Ziraat Bankası’nın 270 milyon Euro kredi alacağı bulunuyor. Anılan kredinin Türk Lirası karşılığı 10 milyar Türk Lirası seviyesinde. Ziraat Bankası’nın dışında kamunun 200 milyon Türk Lirası, şahıs ve şirketlerin ise 400 milyon Türk Lirası’na yakın alacağı söz konusu.

KÖTÜ NİYET OLARAK DEĞERLENDİRİLİR

İcra ve iflas hukukçusu Prof. Dr. Serdar Kale konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Kanunen 2. defa konkordato talep edilmesinin önünde bir engel bulunmamakla beraber, durum ve koşullarda önemli bir değişiklik olmadan 2. defa konkordato talep edilmesi kötü niyet şeklimde değerlendirilir. Böyle durumlarda mahkeme geçici mühlet kararı dahi vermemelidir. Aksi halde bir şirketin sürekli şekilde konkordato zırhından faydalanmasının önü açılır” ifadelerini kullandı.

 

Kiracılı ev alırken bu detayları sakın gözden kaçırmayın: Kiracı uzun süre oturabilir! 

Beyaz Group İnşaat'tan Büyükçekmece ve Beylikdüzü'ne 1 milyar 45 milyon TL’lik dev yatırım! 

Fatih Altaylı 2025'te asgari ücrete ne kadar zam geleceğini açıkladı!


Geri Dön