02 / 05 / 2024

Ordu Başkotana Köprüsü restore edilecek!

Ordu Başkotana Köprüsü restore edilecek!

Ordu'nun tarihi ve kültürel miraslarının gelecek nesillere aktarılması konusunda çalışmalarına devam eden Ordu Büyükşehir Belediyesi, tarihi Başkotana Köprüsü’nün restorasyonu için çalışma başlattı.




Ordu'nun  tarihi ve kültürel miraslarının gelecek nesillere aktarılması konusunda çalışmalarına devam eden Ordu Büyükşehir Belediyesi, tarihi Başkotana Köprüsü’nün restorasyonu için çalışma başlattı.

 

PROJE HAZIRLANIYOR

 

Bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelen ve bir kısmı yıkılan köprünün aslına uygun olarak yenilenmesi için İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından restorasyon projesi hazırlanıyor.

Çeşmelerden köprülere, camilerden mezarlıklara kadar birçok tarihi yapıda restorasyon ve düzenleme çalışmaları yapan uzman bir ekibin hazırladığı proje, tamamlandıktan sonra Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun onayına sunulacak. Kurul onayından sonra başlatılacak çalışmalar ile köprü aslına uygun olarak restore edilecek.

 

GERÇEK BİR ANIT NİTELİĞİNDE
 

Melet Irmağı üzerinde yer alan tarihi Başkotana Köprüsü, yöre halkı tarafından Mesudiye ve Kabadüz ilçeleri arasında iletişimi sağlamak amacıyla tahminen 1875-80 yılları arasında asma köprü mimarisi kullanılarak inşa edilmiş. Yörede Başkotana Deretam Köprüsü olarak da bilinen köprünün yapımında tamamen ahşap malzeme kullanılmış. 20 metreye yakın uzunluğu, özgün yapı taşıma sistemi ve estetik yapısı ile diğer ahşap köprülerden ayrılan Başkotana Köprüsü, gerçek bir anıt niteliğinde olup günümüzde benzerlerine rastlamak pek mümkün olmuyor.



Ordu Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön