28 / 10 / 2024

Organize tarım bölgeleri için parsel tahsislerinde yatırımcılara yüzde 60-100 indirim müjdesi! 

Organize tarım bölgeleri için parsel tahsislerinde yatırımcılara yüzde 60-100 indirim müjdesi! 

Organize tarım bölgeleri için yatırım rehberi hazırlandı ve detaylar belli oldu. Parsel tahsislerinde yatırımcılara yüzde 60-100 indirim uygulanacak. İşte ayrıntılar...




Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, organize tarım bölgesi (OTB) yatırımcılarına ilişkin yatırım rehberi yayımladı. Derlenen bilgilere göre, bakanlık tarafından yüksek verim ve kesintisiz üretimin hedeflendiği, çevreye uyumlu, güçlü altyapıya sahip, sıfır atık ilkesiyle faaliyette bulunacak, marjinal arazilerde ve büyük şehirlere yakın yerlerde OTB'ler hayata geçiriliyor. 

Toplam 42 şehirde 61 OTB projesi için iş ve işlemler sürüyor. Tüzel kişilik kazanan 42 OTB'den 20'si hayvansal üretim, 21'i bitkisel üretim, 1'i ise su ürünleri yetiştiriciliği alanında faaliyette bulunacak. Bitkisel üretim alanındaki 21 OTB'den 13'ü jeotermal ısıtmalı sera OTB'si şehlinde planlandı. 

Organize tarım bölgeleri için parsel tahsislerinde yatırımcılara yüzde 60-100 indirim müjdesi! 

Dünyanın en büyük jeotermal sera OTB'si ünvanına sahip olan Balıkesir-Gönen OTB'sinde 4 farklı yenilenebilir enerji kaynağı (rüzgar, güneş, jeotermal, biokütle) kullanılacak. Aydın-Efeler, Denizli-Sarayköy, Ağrı-Diyadin jeotermal sera OTB'lerinde üretime start verildi. Ayrıca Samsun-Bafra ve Zonguldak-Çaycuma OTB'lerde de sera kurulumları başladı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da  hizmete açılan, tüzel kişilik kazandırılan ve proje aşamasında olan OTB'lere yatırım yapmak isteyen girişimciler için "Yatırım Rehberi" hazırlandı. OTB'ler ile bitkisel ve hayvansal üretim ve buna dayalı sanayinin desteklenmesinin sağlanacağına dikkat çekilen rehberde, bu şekilde daha sağlıklı, kaliteli ve sürdürülebilir ürünlerin yetiştirilebileceği belirtildi. 

Organize tarım bölgeleri için parsel tahsislerinde yatırımcılara yüzde 60-100 indirim müjdesi! 

Rehberde ayrıca, OTB'lerin sunduğu avantajlar, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı (KKYDP), kırsal kalkınma destekleri çerçevesinde tarıma dayalı ekonomik ve altyapı yatırımları, IPARD kapsamında verilen hibe destekleri, yatırım teşvikleri, genel ve bölgesel teşvikler, krediler, çeşitli maliyet hesaplamaları, jeotermal sıcaklığa bağlı gıda uygulamaları, arsa tahsis başvurusu gibi bilgiler de yer aldı. 

Yatırım programındaki OTB'lere verilecek destekler şu şekilde sıralandı:

- Altyapı inşaatları ve genel idare giderleri için senelik yüzde 3 faizli, 3 yılı ödemesiz toplam 13 yıl kredi veriliyor.

- 300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereği tarıma dayalı OSB’lerdeki parsellerin yatırımcılara tahsisinde ilçenin sosyoekonomik gelişmişlik sıralaması araştırması dikkate alınarak yüzde 60-100 indirim yapılıyor Bu indirim tutarı kredi borcunun ödenmesinde mahsuplaşma yapılarak hibeye çevriliyor. 

- OTB yatırımcılarına KKYDP çerçevesinde 14 milyon TL'ye kadar yüzde 50 hibe (7 milyon lira hibe), IPARD kapsamında 500 bin avroya kadar yüzde 60-70 hibe, Ziraat Bankası tarafından kapalı ortamda bitkisel üretim konusunda yüzde 100'e ulaşan (sıfır faiz), 100 milyon lira üst limitli hazine faiz destekli yatırım ve işletme kredisi kullandırılıyor. 

- Hazine faiz destekli kredilerine standart faiz indirimine ilave yüzde 15 indirim uygulanıyor. 

- İyi tarım uygulamaları, organik tarım, biyoteknik ve biyolojik mücadele destekleri veriliyor.

- Örtü altı tarım aşamasında TARSİM tarafından sigorta priminde yüzde 5 indirim sağlanıyor. 

Altında makas yeniden açıldı, atölyeler 10-15 gün kapanma kararı aldı!

Konut piyasasında büyük dengesizlik! Daireler satılmıyor, inşaatlar çok, kiralık ev bulunamıyor, evler boş...

İzmir Seferihisar depreminden sonra depremzedelere 4 yılda 4 bin 602 konut teslim edildi! 


Geri Dön