28 / 04 / 2024

Orhan Pamuk'un davalık olduğu apartmana riskli denmişti: Keşif yapıldı! 

Orhan Pamuk'un davalık olduğu apartmana riskli denmişti: Keşif yapıldı! 

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un 6 daire sahibi olduğu ve riskli yapı çerçevesinde yıkılmasını istemesi üzerine komşularıyla davalık olduğu Taray Apartmanı'nda mahkeme heyeti tarafından keşif yapıldı.



Beyoğlu'nda nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un da 6 dairesinin yer aldığı 50 senelik Taray apartmanı için riskli yapı kararı alınmıştı. Söz konusu karar sonrasında, Orhan Pamuk'un komşuları yapının güçlendirilmesi amacıyla dava açarak, yıkılmaması için ihtiyati tedbir kararı aldırmıştı. 

İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, Taray Apartamanı'nın tahliye ve yıkılması ile ilgili  işlemlerin nihai karar alınana kadar durdurulmasına ve keşif yapılmasına karar verilmişti.

Orhan Pamuk un davalık olduğu apartmana riskli denmişti: Keşif yapıldı! 

Taray apartmanına gelen dava hakimi ve bilirkişi ekibi binada incelemelerde bulundu. Yurt dışında olan yazar Orhan Pamuk, inceleme gerçekleştirilen binaya gelmezken tarafların avukatları ve bina sakinleri yer aldı. 

Yazar Orhan Pamuk’un avukatı Hikmet Güngör, bu binanın hakkında yaklaşık bir buçuk yıl önce 6306 sayılı yasaya göre riskli yapı olduğuna ilişkin karar alındığına dikkat çekti. 

Söz konusu açıklamasında "Karar verildikten sonra kat malikleri itirazda bulundu, idari mahkemesine gitti, 3 ayrı mahkemeye gidildi ve bilirkişi raporu alındı. Binanın riskli yapı olduğu kesinleşmiş oldu. Mahkeme tarafından yürütmenin durdurulması kaldırıldı. Mahkeme yürütmenin durdurulması kararını aldıktan birkaç gün sonra bugün keşif yapılan dosyadan mahkeme ihtiyati tedbir kararı aldı yani riskli yapı kararından sonra 8-9 ay geçti" ifadelerine yer veren Hikmet Güngör, tam yürütmenin durdurulması kararı kaldırıldı, yıkım başlayacak diye düşünülürken bu sefer de bu mahkemenin ihtiyati tedbir kararı verdiğini dile getirdi. 

Bu kararın hala var olmasının tek nedeninin karşı tarafta Orhan Pamuk’un olması olduğun a dikkat çeken Hikmet Güngör, bunu anlayamadıklarını söyledi. 

Orhan Pamuk un davalık olduğu apartmana riskli denmişti: Keşif yapıldı! 

3 FARKLI BİLİRKİŞİ TARAFINDAN TESPİTLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ 

6306 sayılı kanun kapsamında bina da riskli yapı şerhi olduğunu dile getiren davacı avukatı Şeyma Toker, binada 18 dairenin olduğunu, 6 tanesinin Orhan Pamuk'un, 12 tanesinin de farklı kişilerin mülkiyerinde olduğunu belirtti. 

Açıklamasında "Kat mülkiyeti kanunu göre, güçlendirme ruhsatına ilişkin eğer çoğunluk olmazsa mahkemeye başvurarak mahkemeden güçlendirmenin tespitine ilişkin karar alma hakkımız var. 2022 senesinde bu hakkımızı kullandık ve bir senedir devam eden bir yargı süreci var. Keşif de yapıldı. Keşif sırasında buranın 3 farklı bilirkişi tarafından tespitleri gerçekleştirildi" ifadelerine yer veren Şeyma Toker, en sonunda gelecek rapora göre güçlendirmenin mümkün olup olmadığı kararının alınacağını vurguladı.

Taray apartmanı babası tarafından yaptırılan ve aynı apartmanda yaşayan Emrullah Çetin Taray da konuya ilişkin konuştu ve "Binanın sağlamlığı açısından söylenecek çok bir şey yok. Bugün de bilirkişi heyeti geldi ve binada herhangi bir çatlak ya da hiçbir şey göremedi. Milli servet yönünden de düşünülmesi durumunda binanın yeniden yıkılıp yeniden yapılması ve hatta imar durumunda ki değişiklik dolayısı ile maliklerin mağdur duruma düşeceği durumlar oluşacağı için binanın güçlendirilmesine ilişkin bir talepte bulunduk. Değerli binamızın güçlendirme yapılmak sureti ile binanın istenilen koşullara getirilmesi şeklinde 12 malikten 11’i olarak biz bu konuda tarafız. Orhan Pamuk’un 6 dairesi bulunuyor ancak bir malik olarak gözüküyor" açıklamasında bulundu.

Orhan Pamuk un davalık olduğu apartmana riskli denmişti: Keşif yapıldı! 

Apartman sakinlerinden Rolant Gilbert de Orhan Pamuk'un binadaki 6 daireyi satın aldığını aktararak, "Muhtemelen tüm  binayı ele geçirip, yıkıp tekrar yaptırmak istiyor. Kendisinin tahmin ettiğim kadarıyla psikolojik bir endişesi var, depremde bu binanın yıkılacağı ile ilgili. Karot örneğini de kendisi aldırdı. Kimseden izin almadan kendi adamları ile dairelere bir yerlere girerek karot aldırdı ve raporu da çıkardı. Rapor da riskli yapı şeklinde verildi ama bir gerekçe bulunmuyor aslında diye konuştu. 

Orhan Pamuk'un daireleri tek tek satın almaya çalıştığını aktaran Gilbert, "Bizim tüm amacımız kanunun bize izin verdiği güçlendirme imkanından yararlanmak, herkes bunu istiyor" diye konuştu. 

O ilde konut fiyatları İstanbul'la yarışır hale geldi! Ev sahibi olmak hayal oluyor...

İzmir'de 8 adet konut satılıyor! Ev alacaklar bu tarihi kaçırmayın! 

Şişli Belediyesi Muammer Keskin'den büyük iddia: 500 milyon doları aşkın gayrimenkul geri alındı!

Yeni yasayla devlet konuta el mi koyuyor? Kentsel dönüşüm yasası hakkında tüm detaylar!


Geri Dön