03 / 05 / 2024

Ormanlar 5 yıllığına satışa çıkarılıyor!

Ormanlar 5 yıllığına satışa çıkarılıyor!

Yapılan yeni düzenleme ile ormanlar 5 sene boyunca kullanılması için şirketlere satılacak.



 

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, ormanlardaki canlı, dikili ağaçları da ‘orman ürünü' kabul edip satışa çıkaran hükümet, ülkenin dört bir yanındaki ormanları büyük şirket ve holdinglere 5 yıl süre ile satacak. TBMM Genel Kurulu'nda oylanıp kabul edilen madde yüzünden devlet ormanlarından sonra şimdi de holding ormanları döneminin başlayacağı belirtiliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, artık ormanlardaki canlı ve dikili ağaçlar ‘orman ürünü' sayılarak piyasaya sunulmuş olacak. 

ORMANI 5 YIL KULLAN

Tasarının Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen 13. maddesine göre, artık Orman Genel Müdürlüğü ormanları gençleştirmek ya da seyreltmek için orman ağaçlarını kendisi kesip, işleyip satmayacak. Bunun yerine, seyreltme veya gençleştirme yapmak istediği ormanları ihaleyle en çok parayı veren şirket ve holdinglere 5 seneliğine tahsis edecek. Tahsis süresi bittikten sonra aynı firma aynı yeri eğer isterse tekrar alabileceği gibi daha verimli gördüğü başka bir ormanlık alanı da yine ihaleyle 5 seneliğine alabilecek. Ormanı ihaleyle alan şirketler, önceden işaretlenmiş canlı ağaçları diledikleri zaman kesip diledikleri gibi işleyecek ya da satacak.


HOLDİNG ORMANLARI


Yeni düzenlemeyle beraber Türkiye'de ilk defa devlet ormanlarının yanı sıra ‘holding ormanları' bölgeleri oluşmuş olacak. Düzenlemeye alan ya da bölge sınırlaması konulmadığı için büyük şirket ve holdingler ülkenin en değerli ormanlarını seçip 5 sene boyunca sahiplenebilecekler. Tahsisi bir holdinge verilmiş ormana ise başka hiç kimse giremeyecek. Sözcü gazetesine değerlendirme yapan bir orman kooperatifi yöneticisi, “Ülkenin bütün ormanlarının holdingler tarafından paylaşılmasının önü açıldı. Ormanı alan holdingler artık kendi bölgelerine bırakın vatandaşı isterlerse ayıyı bile sokmazlar” diye konuştu.


Hükümet ormanlardaki dikili ağaçları canlı canlı satma kararını maliyetleri düşürme gerekçesiyle açıkladı. Düzenlemeyle ilgili konuşan Orman Bakanı Veysel Eroğlu, devletin ormandaki ağacı kendi kesip tomruk haline getirmesi halinde ortaya büyük bir maliyet çıktığını, bu işi özel sektörün yapması halinde maliyetlerin düşeceğini belirtti.

 

Ormanların satışlarına ilişkin kanun tasarısı tam metni!
 


Geri Dön