11 / 05 / 2024

Ormanlardaki kamu tesisleri şirketlere mi tahsis ediliyor?

Ormanlardaki kamu tesisleri şirketlere mi tahsis ediliyor?

AKP’nin Meclis’e sunduğu Turizmi Teşvik Yasası’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Önerisi’nde kamuya ait taşınmazların özel sektöre verilmesine olanak sağlayan maddeler de bulunuyor.



AKP’nin “turizmi teşvik” gerekçesiyle Meclis’e sunduğu “torba öneri” ile kamuya ait taşınmazların elden çıkarılmasının da önü açılmış oldu. Öneriye göre, Hazine arazileri turizm amaçlı olarak tahsis edilebilecek. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, ayrıca ormanlık alanlardaki  kamuya ait tesisler ile mesire yerlerindeki yine kamuya ait tesisler, turizm gerekçesiyle yatırımcılara yani şirketlere tahsis edilecek. 

İşte önerideki bazı düzenlemeler:

Hazine malları gidiyor

- Kültür ve turizm koruma ve gelişme bölgeleri ile turizm merkezlerindeki turizm amaçlı değerlendirilmesinde yarar görülen yerler, turizm amaçlı kullanılabilecek. Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun görülenler 2 ay içerisinde turizm amaçlı tahsis edilecek. Tescil harici yerler ile kapanan yollar ve yol fazlaları ise talep tarihinden başlayarak en geç bir ay içerisinde Hazine adına tescil edilecek ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek.

Kamu tesisleri verilecek 

- Orman Genel Müdürlüğü’ne ait ormanlık alanlar üzerindeki tesislerden konaklama amaçlı kullanılması mümkün olanlar ile mesire yerleri içindeki her tür konaklama tesislerini tahsis yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek. Bakanlık tarafından da yatırımcılara yani şirketlere de tahsis edilecek. Öneriye göre, askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde Milli Savunma Bakanlığı’nın uygun görüşü alınarak turizm ve sportif amaçlı dalış da yapılabilecek.

- Turizm tesislerinde çalışan personeller için “personel lojman alanı” oluşturulacak. Gerekçede, tesislerde çalışacak olan personel için yeterli alanın ayrılmaması nedeniyle personelin tesisten faydalanan turistler ile aynı yerde konaklamasının getirdiği bazı sakıncalar gösterildi. Barınma ihtiyacını yeterli ölçüde karşılamayacak nitelikte konut ya da oda kiralanması gibi uygulamalar yapıldığı belirtildi. Tesiste çalışan personelin, yeterli hijyen koşullarının sağlanamadığı da vurgulandı.

 


Geri Dön