27 / 04 / 2024

Orta Doğu’nun 2,5 trilyon dolarlık ekonomik gücü BRICS grubuna geçti!

Orta Doğu’nun 2,5 trilyon dolarlık ekonomik gücü BRICS grubuna geçti!

Suudi Arabistan, İran, BAE ve Mısır gibi Orta Doğu'nun en büyük ekonomilerine sahip ülkelerinin BRICS'e üye olmasının dünyada enerjinin öneminin arttığı bir dönemde blokun siyasi ve ekonomik gücünü artırabileceği belirtiliyor.



Batı ittifaklarına karşı kendini bir güç odağı olarak değerlendiren BRICS grubu, Orta Doğu bölgesinin en büyük ekonomilerine sahip petrol zengini Suudi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu 6 ülkeyi gruba dahil ederken, Batı karşısında uluslararası etkisini artırmayı amaçlıyor.

Dunya.com’un haberine göre Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. Liderler Zirvesi'nde, yeni bir dünya düzeni kurmak ve küresel etkisini artırmak amacıyla Suudi Arabistan, İran, BAE, Mısır, Etiyopya ve Arjantin'in bloka üyelik başvurularını kabul etti.

BRICS Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Güney Afrika lideri Cyril Ramaphosa, yeni katılan ülkelerin 1 Ocak 2024 itibarıyla bloka üye olacaklarını ifade etti. Bu kararla birlikte yeni yılda BRICS'in üye sayısı 5’ten 11’e çıkacak.

Suudi Arabistan, İran, BAE ve Mısır gibi Orta Doğu’nun en büyük ekonomilerine ve dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip ülkelerinin bloka üye olmasının, BRICS'in siyasi ve ekonomik gücünü artıracağı belirtiliyor.

PETROL DEVİ SUUDİ ARABİSTAN

Günlük 10 milyon varil ham petrol üreten Suudi Arabistan, bunun 7 milyon varilini ihraç ederken, 2022'de 326 milyar dolar gelir elde etti. Suudi Arabistan'ın "El-İktisadiye" gazetesinin haberine göre, ülkenin 2022 gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) toplam değeri 1,11 trilyon dolara çıktı. Suudi Arabistan'ın ekonomik hacmi, toplam ekonomileri 1,13 trilyon dolar olan 16 Arap ülkesinin ekonomisine denk geliyor.

88 MİLYON NÜFUSLU İRAN

Yaklaşık 88 milyonluk nüfusuyla bölgenin en büyük ülkelerinden biri olan İran, 2022 rakamlarına göre 409 milyar 500 milyon dolar GSYİH'ye sahip. İran, 160 milyar varil ham petrol ile yaklaşık 34 trilyon metreküp doğal gaz rezervlerine sahip. İran, Venezuela ve Suudi Arabistan'ın ardından Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nde (OPEC) en büyük üçüncü petrol rezervine sahip ülke konumunda.

DÜNYANIN 6’NCI PETROL BÜYÜĞÜ: BAE

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) verilerine göre dünyada en çok rezerve sahip 6. ülke konumunda olan BAE, güçlü ekonomisiyle dikkati çekiyor. Ülkenin 2022 reel GSYİH'si yaklaşık 441 milyar dolara ulaştı.

MISIR BÖLGENİN EN BÜYÜK EKONOMİLERİNDEN

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın kesişim noktasında bulunan Mısır’ın GSYİH değeri 476 milyar 747 milyon dolar ve bölgesinin en büyük ekonomileri arasında bulunuyor. Yaklaşık 1 milyon 100 kilometrekare yüz ölçümü ve 110 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Mısır, bu anlamda da bölgesinin önde gelen ülkeleri arasında bulunuyor.


 


 


Geri Dön