02 / 10 / 2024

Orta Ege Bölgesel Semineri gerçekleştirildi!

Orta Ege Bölgesel Semineri gerçekleştirildi!

İzmir Valisi Cahit Kıraç, "Kentlerin planlı gelişmesi, fiziksel çevrenin, doğal ve tarihi değerlerin korunması hususunda yerel yönetimlere önemli görev ve yetkilerin verildiği bilinmektedir" dedi.




 Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü (TAU) tarafından düzenlenen "İmar, Kıyı ve Yapı Uygulamaları Orta Ege Bölgesel Semineri", İzmir’in Selçuk ilçesinde başladı.
        
Vali Kıraç, seminerin açılışında, dünyada her alanda hızlı bir değişim sürecinin yaşandığı dönemde yaşanan değişimden idarenin ve idarenin temel dayanaklarının da etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
        
Dünyada yaşanan gelişmelerin Türk kamu yönetimine de belirgin bir biçimde yansıdığı, bu alanda özellikle son 30 yıl içinde çok büyük değişim ve gelişim kaydedildiğini belirten Kıraç, özellikle büyükşehir belediyesi, il özel idaresi ve belediye kanunlarında yapılan değişikliklerle merkezi yönetim ve yerinden yönetim ilişkisi arasındaki denge noktasının "yerinden yönetimci" bir yaklaşımla yeniden belirlendiğini ifade etti.
        
Kıraç, şunları kaydetti:
        
"Bu seminer kapsamında bir değerlendirme yapmak gerekirse, kentlerin planlı gelişmesi, fiziksel çevrenin, doğal ve tarihi değerlerin korunması hususunda yerel yönetimlere önemli görev ve yetkilerin verildiği bilinmektedir. Yaşanan gelişmelere paralel olarak yerel yönetimlerin artan görev ve yetkilerini layıkıyla yerine getirebilmeleri, yerel yönetimlerin kaynaklarının özellikle de insan gücü kaynaklarının gelişmişliğini zorunlu kılmaktadır. Yerel yönetimlerdeki yöneticilerin, çalışan personelin kalifiye olması finans, mevcut donanım ve zaman yönetimini daha iyi kullanılmasını sağlayacaktır. Bu bakımdan nitelikli insan gücünün yerel yönetimlerde istihdam edilmesini sağlayacak önlemler yanında, mevcut insan kaynağının geliştirilmesi, özellikle teknik personelin değişen mevzuat ve yenilikler konusunda teorik ve pratik bilgilerle donatılması ve bunu sağlayan hizmet içi eğitim seminerleri büyük önem taşımaktadır."
        
TAU Genel Müdürü Osman İyimaya da 2007 yılından itibaren bölgesel olarak başlatılan imar ve yapı seminerleri hakkında bilgi vererek, seminerlerle yerel uygulayıcılara, mevzuat hakkında bilgi aktarımı yapılmasının amaçlandığını bildirdi.
        
İzmir, Aydın, Kütahya illerinden il ve ilçe belediye başkanları ve imardan sorumlu müdürleri, il özel idaresi genel sekreterleri, imar ve şehircilik müdürleri, bayındırlık ve iskan il müdürleri ile ilgili sivil tolum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı seminer, 3 gün sürecek.
A.A


Geri Dön