22 / 12 / 2024

Orta gelirliler kira öder gibi daire sahibi olabilecek!

Orta gelirliler kira öder gibi daire sahibi olabilecek!

Bizim Gazetesi köşe yazarı Fehim Üçışık bugünü yazısında orta gelirlilerin kira öder gibi daire sahibi olabileceğine değindi. İşte o yazı..



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Allan Elmas, sektörün kamu ile ortak çözümler geliştirmesi gerektiğini, orta gelirli kesimin önemli miktarda konut talebi olduğunu, metrekaresi 8-10 bin liradan satılan evlere böyle bir talep bulunmadığını, orta gelirlilerin talebini karşılayacak üretim olmadığını, bu üretimin olmamasında en önemli etkenin önce arsa maliyeti, sonra da inşaat maliyeti olduğunu, uygun maliyetli arsa bulunursa ve buna uygun fiyatlı malzeme seçimi ve mimari çözümler olursa orta gelirlilerin ulaşabilecekleri fiyatların yakalanacağını belirtmiştir (Hürriyet Gazetesi, 09.04.201 7). 

2004 yılında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, daha önce satışa sunulan Devlet arazilerine çok az alıcı çıktığını, Devlete ait arazilerin kat karşılığı şeklinde değerlendirilmesi veya buralarda ekonomiye değer kazandıracak binalar yapılması halinde hem çok fazla talep olacağını, hem de Hâzinenin gelir elde edeceğini belirtmişti (Bizim Gazete, 17.04.2004; Fehim Üçışık, Konut Sorunu ve Çözüm Önerileri, İstanbul 2006, s.31). Biz, öteden beri, satışa çıkarılacak Devlet arsaları ve arazilerinin konuta dönüştürülmesini önermekteyiz (Üçışık, s.3 1). 


Bize göre, Devlet arazileri kat veya alışveriş ya da iş merkezleri karşılığında yahut bedelleri konut edinecek vatandaşlar tarafından ödenmek üzere uydu kent veya toplu konut teşebbüslerine tahsis edilmelidir. 

Kamu arazilerinin önerdiğimiz şekilde kata dönüştürülmesi halinde, konutu olmayan dar ve orta gelirli vatandaşlar aylık kira kadar ödemelerle konut edinme imkânı bulabilecektir. Bu konuda önerimiz, vatandaşların ödemelerinde birim metrekare inşaat maliyetlerinin esas alınması ve belirli oranda götürü masraf karşılığı eklenmesidir. Böylece para değerindeki değişmeler dolayısıyla fonun erimesi veya vatandaşların mağdur olması engellenecektir. Erken ödemeler için belirli bir indirim de öngörülebilir. Mesela 90 metrekare büyüklüğündeki bir konutun, arsa payı bedeli 20 metrekare inşaat maliyeti kadarsa, konut edinen dar gelirli vatandaşlardan götürü masraf karşılığıyla birlikte 1 20 metrekare bedeli, 20 yılda her yıl (1 20/20=) 6 metrekare, her ay (6/1 2=) 0,5 metrekare inşaat maliyeti bedeli şeklinde alınabilir. Orta gelirli vatandaşların daha büyük konut edinmeleri halinde geri ödeme süresi daha kısa, mesela 15 yıl olarak belirlenebilir. Kamu arazilerinin, bedelleri konut edinecek vatandaşlardan alınmak üzere toplu konut teşebbüslerine tahsisi halinde ise vatandaşlar inşaatı üstlenen firmaya yalnızca yapı için ödeme yaparlar ve arsa payını daha sonra birim inşaat maliyeti üzerinden aylık taksitler halinde ve konutların büyüklüğüne göre azalan bir sürede, mesela 7, 5 veya 3 yılda öderler. Önerilerimizin uygulanmasıyla konut sorununun çözümünün hızlanacağını, işsizliğin azalacağının ve kamu arazilerinin en uygun şekilde paraya dönüşeceğini düşünmekteyiz. Konut konusundaki bu önerilerimiz çeşitli sektörlerde istihdam imkânı da sağlayacaktır.


Bizim Gazete 


Geri Dön