10 / 05 / 2024

Ortahisar Kalesi'nin restorasyonu için imzalar atıldı!

Ortahisar Kalesi'nin restorasyonu için imzalar atıldı!

Kapadokya 'nın en büyük peri bacası Ortahisar Kalesi 'nde gerçekleştirilecek restorasyon projesi için Ortahisar Belediye Başkanı Özendi ve mimar Küçükdoğan ihale sözleşmesini imzaladı



Nevşehir 'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde bulunan ve yaklaşık 8 yıldır turist ziyaretine kapalı olan bölgenin en büyük peri bacası Ortahisar  Kalesi 'ni yeniden turist ziyaretlerine açmak için Ortahisar Belediye Başkanı İhsan Özendi ile mimar Evren Küçükdoğan, ihale sözleşmesini belediyede düzenlenen törenle imzaladı.

Özendi, burada açıklamada belediye başkanı olarak bütün mesaisini bu proje için harcadığını, bölge ve ülke
 turizminde Ortahisar Kalesi 'ni hak ettiği konuma getireceklerini belirtti.

Belediye başkanı seçildiği günden beri bölgenin en büyük peri bacası olarak bilinen Ortahisar Kalesi 'ni afet alanı dışına çıkarmak için uğraştığını ve  sayısız görüşmeler yaptığını söyleyen Özendi, 'Kalemiz bundan yaklaşık 8 yıl  önce turist ziyaretlerine açık gezilebilir bir yerdi. Fakat kalede oluşan doğal  çatlakların kaya düşmelerine sebebiyet vermesi ihtimaline karşı, afet alanı ilan edilip ziyarete kapanmıştı. Biz sorunu en kısa zamanda halledip burayı bölge ve  ülke turizmine kazandıracağız. Bugün, bunun ilk adımını attık' diye konuştu.

Belediye olarak gerekli yerlerle yazışmaları ve görüşmeleri yapıp izinleri aldıktan sonra ihale aşamasına geçtiklerini anlatan Özendi, bölgeyi  yakından tanıması, daha önce buna benzer kaya oyma yerlerin projesini hazırlayıp  uygulamasını da başarıyla yaptığı için Ortahisar Kalesi 'nin restorasyon  projesinin ihalesini mimar Evren Küçükdoğan 'a verdiklerini söyledi.

'TÜRK TURİZMİ YENİ VE ÖNEMLİ BİR TURİZM MERKEZİ DAHA KAZANMIşž OLACAK'

Ortahisar beldesinin Kapadokya 'nın zirve noktalarından biri olduğunu kaydeden Özendi, şöyle devam etti:

'Ortahisar, bölgede çok önemli bir konuma sahip. Eşsiz bir coğrafyası var. Ortahisar Kalesi 'ne çıkıldığında bütün Kapadokya 'yı izleyebilirsiniz.  Ortahisar aynı zamanda önemli bir Selçuklu şehridir ve Selçuklulardan kalma  önemli eserler vardır ama kalemiz turizme kapalı olduğu için turistler de bu  güzelliklerden mahrum kalıyor. Biz kalenin restorasyonu sırasında belediye olarak  tabii ki boş durmayacağız. Kalenin etrafını cazibe merkezi haline getirmek için  gerekli alt ve üst yapı çalışmalarını yapacağız. Kale etrafındaki tarihi dokuyu da yapacağımız çalışmalarla ön plana çıkaracağız. Tüm bu projeler  gerçekleştiğinde Kapadokya bölgesi ve Türk turizmi yeni ve önemli bir turizm  merkezi daha kazanmış olacak. Tabii ki belde ekonomisi de canlanacak, burada  kurulacak tesisler işsiz belde halkına iş umudu olacak.'

Ortahisar Kalesi restorasyon proje ihalesini alan Küçükdoğan da kaleyi tekrar turizme açacak restorasyon projesini hazırlayıp uygulamasını da  kendilerinin yapacaklarını söyledi.

ODTÜ DE İNCELEYECEK

Önümüzdeki birkaç hafta içinde çalışmalara başlayacaklarını belirten Küçükdoğan, ilk aşamada kalede çatlak analizi ile kütle alımı ve güçlendirme  yapılması gereken bölgeleri tespit edeceklerini kaydetti. Ortadoğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) gelecek uzmanların kedilerine  teknik danışmanlık yapacağını da anlatan Küçükdoğan, 'ODTÜ 'den gelen  hocalarımızla manyetik cihazlarla çatlakların analizlerini yapacağız. Yapılan  analizlerle çatlaklara hangi yöntemlerle müdahale edileceği yönünde yol haritası
 belirleyeceğiz. Bizim öncelikli hedefimiz kaledeki doğal oluşum çatlakların  yapacağımız analizlerle genişlemesini önlemek olacak' dedi.

Kalede yapacakları tespitlerin yaklaşık bir yıl sürebileceğini ifade eden Küçükdoğan, tespitler devam ederken aldıkları verilere göre restorasyon işlemine  de başlanabileceğini belirtti. Yapının doğal oluşum bir yer olması nedeniyle yapılan işlemlerde kalenin
 özünü bozmadan çalışmalar yapacaklarını kaydeden Küçükdoğan, 'Kalede tespit  edilen tehlikeli bölümleri küçük küçük parçalar halinde alacağız. Bazı yerlerde  çelik gergiler kullanacağız. Yarıkların genişlememesi içinde su sızmalarına karşı  izolatif önlemler alacağız. Yine yörenin kendi taşıyla içeriden kemer şeklinde  destekler yapacağız' diye konuştu.

AA


Geri Dön