Ortak hisseli tapu nasıl bölünür?
Hisseli tapu, ortak tapu olarak da bilinmektedir. Hisseli tapunun bölünmesi pek çok kişinin uğraşmak zorunda olduğu işlemdir. Peki Ortak hisseli tapu nasıl bölünür? İşte detaylar!
ORTAK HİSSELİ TAPU NASIL BÖLÜNÜR?
Hisseli tapularda hisse sahiplerinin arsa, tarla ya da evin hangi kısmına sahip olduğu, kullanım hakları gibi detaylar bulunmadığı için anlaşmazlıklar olabilir. Miras yoluyla kalan menkullerde de hissedarlardan bazıları, payını kendi isteği doğrultusunda devretmek, satmak veyahut rehin göstermek isteyebilir. Hissedarı olduğunuz gayrimenkuller üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek ve istediğinizi tasarrufu yapabilmek için tek parsel olan tapuyu farklı parsellere bölünebilir. Ama ayrımı yapılacak gayrimenkul tarım arazisi ise farklı kurallar bulunmaktadır. Ayırmak istediğiniz tarlanın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki arazilerden olmamalıdır. Örneğin; dikili tarım arazilerinde 0.5 hektarın altında bir parsel oluşturma izni yoktur. Bu nedenle hisse sahiplerinin kendi aralarında öncelikli satış hakkı olduğu için bölünemez büyüklükteki tarım arazileri, bir hisse sahibine satılabilir. Yine tüm hissedarların anlaşması halinde araziyi üçüncü bir kişiye devredebilirsiniz.
E-DEVLET ÜZERİNDEN TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?
Tapu devrinin yapılması için sisteme alıcı ve satıcının T.C. kimlik numarası, e-devlet şifresi, telefon numarası ve tapu müdürlüğü isimleri girilir. Sonrasında tapu müdürlüğü tarafından harç miktarı hesaplanıp vatandaşlara bildirilir. Vatandaşların ücretlerini yatırmaları gerekir. Sonrasında ise web tapu randevu saati SMS ile iletilmektedir.
TAPU HARCI NEREYE YATIRILIR?
Tapu harcının yatırılmasına dair birden çok yöntem bulunmaktadır. İşte o yöntemlere dair araştırılanlar; İlk olarak online olarak yani online olarak bu işlem yapılabilir. İnternet üzerinden tapu harcı ödemesi yapabilmek için İnteraktif Vergi Dairesi sistemleri kullanılabilir.
TAPUSU OLMAYAN EV ALINIR MI?
Tapu bir taşınmazın var olduğu ve bu mülkün kimin üzerine olduğunu ortaya koyan bir belgedir. Eğer bir gayrimenkul satışının hukuki bir boyutunun olması ve resmi bir nitelik kazanması için, ortada bir tapunun olması gerekir böyle bir şart bulunmaktadır. Tapusuz gerçekleştirilen alım ve satışların da herhangi hukuki ve resmi bir geçerliliği bulunmamaktadır.
Kardeş kardeşe tapu verebilir mi?