28 / 04 / 2024

Ortaköy Büyük Mecidiye Camii'nde kaçak kat sürprizi!

Ortaköy Büyük Mecidiye Camii'nde kaçak kat sürprizi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından tekrar ibadete açılan Ortaköy'deki Büyük Mecidiye Camii'nde kaçak kat sürprizi yaşandı. Restore edilen cami hakkında konuşan Vakıflar Genel Müdür Dr. Adnan Ertem, restorasyona 7 milyon TL harcandığını açıkladı.



Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, caminin geçmişi araştırılırken kaçak kat sürpriziyle karşılaştıklarını açıkladı. Önceki restorasyonlarda birçok hata yapıldığını ve caminin orijinal halinden çok uzaklaştırıldığını belirten Ertem, 1964 yılında yapılan restorasyonda caminin iç kısmına daha çok cemaate yer açabilmek için kaçak bir kat çıkıldığını tespit ettiklerini bildirdi.


Ertem, camii orijinal haline getirmek için bu katı yıktıklarını söyledi. Geçmişte yapılan yanlış uygulamalarla camiye çok zarar verildiğini belirten Ertem, her türlü detay üzerinde ince ince çalışarak orijinal haline getirdiklerini belirtti.


Klasik Osmanlı mimarisinden modern usule geçişin en önemli eserlerinden birisi olan cami, şeffaf, ferah, aydınlık cami sistemlerine geçilen barok tarzının en önemli eserlerinden birisi olarak görülüyor.


7 milyon liranın harcandığı son restorasyonda dış cephe konservasyonları ve minare onarımları tamamlandı. Kubbe kurşunları değiştirildi, cami harimi ve hünkar kasrında sıva raspaları, ahşap kapı ve pencerelerin tamiri yapıldı. Cami hariminde bulunan betonarme döşemelerin tamamı kaldırıldı, ahşap karkaslar yapıldı.


Hürriyet


Geri Dön