03 / 05 / 2024

OSB kuruluşları açısından bu yıl verimli geçmedi!

OSB kuruluşları açısından bu yıl verimli geçmedi!

Sanayi Bakanlığı'nda takip edilen 25 yeni organize sanayi bölgesi (OSB) kuruluşu vardı. Yıl kapanışı itibariyle 4 OSB'nin kuruluşu gerçekleşti. OSBÜK verilerine göre son 4 OSB ile birlikte toplam sayı 280'e ulaştı. Tabi Elazığ OSB gibi genişleyenler de va



Yeni kuruluşlar Kastamonu, Mardin, Çankırı ve Çerkezköy'de gerçekleşti. Bu yıl çok verimli geçmedi dememin nedeni, önceki yıllarda 30'u aşan kuruluşların olması... Tabi her yıl böyle değil. 2009'dan sonra açılışlar sürekli tek hanede. Rakamlar değişiyor. 

2009'da 6 OSB kurulmuş. İzleyen iki yıl sırasıyla 3 ve 2 OSB kuruluşu var. 2012 fena sayılmaz, 9 OSB kuruluşu gerçekleşmiş. Ancak 2013'de 4 OSB ile yandan fazla azalma dikkat çekiyor. 

2006'da rekor kırıldı bir yılda 32 OSB kuruldu Türkiye'de ilk OSB, 1961 yılında Bursa'da kuruldu. 50 yıllık OSB tarihi de böyle başlamış oldu. 

İzleyen iki yıl yeni kuruluş yok. Türkiye'nin ikinci OSB'si 1964'te Manisa'da kuruldu. 1969'a kadar yine kuruluş yok. 1969'da ilk patlama diyebüeceğimiz bir gelişme var. Bir yılda ilk kez 4 OSB kuruldu. Eskişehir, Gaziantep ve 2'de Erzurum'da olmak üzere yeni OSB'ler kuruldu. 1976'da bir yüda kurulan OSB sayısı ilk kez 10'u geçti. 1976'da 11 OSB'nin kuruluşu gerçekleşti. 1997'de bir yüda 24 OSB kuruldu. 2001'de 22, 2006'da 32 OSB kuruldu. 2006 yılı, bir yılda kurulan OSB sayısı bakımından rekor yılı oldu. 

Kurulu 280 OSB, tüzel kişüik kazanmış OSB'ler. 

Yani faal, dolu veya yer seçimi, kesinleşmiş, sınırlan belli ve müteşebbis teşekkül ile organlan oluşmuş durumda olanlar. 179'unda bir veya birden fazla sınai tesisi çalışıyor. Bir süre önce OSBÜK verilerini yazmıştım. Biri iki rakam değişmiş olabilir ancak genel tablo şöyle: • 32 OSB'de yer seçimi yapılmış başka bir işlem yapılmamış durumda. 

• 26 OSB, alanındaki arazüerin Kamu Yaran Karan alarak kamulaştırma ve nza yolu ile satın alma işlemlerine başlamış devam ediyor. 

• 19 OSB mülkiyet edinme işlemlerini tamamlamış (veya tamamlamak üzere) olduğundan imar planı çalışmalarına başlamış, sürdürüyor,  21 OSB İmar planı ve altyapı ve sosyal tesisler projeleri onaylanmış altyapı inşaatlarını sürdürüyor. 


Doygunluk ve denge sorunu Yıllar itibariyle kurulan OSB sayısındaki yavaşlamada bir doygunluktan söz edilebilir. Mevcut OSB'lerde binden fazla sanayi parseli boş. Bu da yenilerinin kuruluş ihtiyacını azaltıyor. Belki dengesizliklerden söz etmek mümkün. Bir yerde yer ihtiyacı varken bir başka yerde toplam 30 parselden 29'u boş bekliyor. Ardahan OSB'de böyle. Türkiye'de OSB olmayan tek ü Artvin. Daha önce yazmıştım, Artvin bu sorunu komşu Gürcistan taralında Batum'da özel bir statüde OSB kuruluşu ile aşmak amacında. 

Olur, olmaz bilmiyorum ama gerçekleşirse hem buyandan OSB'siz il kalmayacak hem de ilk kez Türkiye sınırlan dışında ük OSB kurulmuş olacak. Bu yıl OSB'ler açısından önem taşıyan bir başka gelişme... 

10 tanm ihtisas OSB'sinin Sanayi Bakanlığı yetki alanından alınarak Tarım Bakanhğı'na devriydi. 


Dünya


Geri Dön