Sektörel

Osman Avcıl: İnşaat sektörünün tansiyonu çıktı!

Elazığ İnşaat Müteahhitler Derneği Başkanı Osman Avcıl, ülke ve şehir ekonomisinin can damarı olan inşaat sektörünün birkaç yıldır yüksek tansiyonlu bir dönem yaşadığını söyledi.

Elazığ İnşaat Müteahhitler Derneği Başkanı Osman Avcıl, ülke ve şehir ekonomisinin can damarı olan inşaat sektörünün birkaç yıldır yüksek tansiyonlu bir dönem yaşadığını söyledi. 


Avcıl, dernek üyeleriyle birlikte Elazığ belediyesi binası önünde açıklama yaptı. 

Avcıl, inşaat sektörü ve sektöre bağlı yüzlerce sektörün bir bütün içerisinde işleyen ekonomik bir yapı olduğunu kaydetti. Sektörün son yıllarda sıkıntı içerisinde olduğunu vurgulayan Avcıl, önlerindeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. 


Sektörün sorunlarını anlatan Osman Avcıl şöyle konuştu: "Sektörümüzün yasal olarak temas halinde bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlardaki bürokratik işlem sürecinin hantal seyretmesi yatırım süresini uzatmakta ve yatırımcının heyecanını kaçırmaktadır. Sektör olarak en yoğun bürokratik ilişkilerimizi sürdürdüğümüz Elazığ Belediyesi'nin teknik ve idari işlemleri neticelendirme hızını mevcut halinden daha iyi haline getirmesi ilimizin yüksek menfaati icabıdır. Belediyemiz görevi icabı bazı uygulamalarında değişiklik ve revizyon gibi güncellemeler yapmaktadır. Bu durum belediyemizin ilimizin ihtiyaçları doğrultusunda çalıştığını ve hayatsal faaliyetlerinin devam ettiğinin göstergesidir. Ancak bir uygulamada yapılacak değişiklik yada düzenlemenin bunlardan etkilenecek kitlelerin temsilcileri ile istişare edilmemesi ve görüş alınmaması yapılan düzenlemenin hedefini bulmasını engellemektedir. Bu durum bir sorunun çözümü için gayret sarf ederken uzun vadede karşımıza daha büyük bir sorun çıkarmaktadır. 

6306 sayalı kentsel dönüşüm yasası kapsamında yeniden yapılmakta olan bina inşaatlarındaki farklı haç hizmet bedeli katılım payı ve bunun gibi ücretler sektörümüzde belirsizliğe sebep olmaktadır. Kanun hükmüne göre harçtan muaf tutulması gereken bazı kalemlerden harç talep edilmesi yada buna karşılık gelen maddi mevlanın başka adlar altında tahsil yoluna gidilmeye çalışılması kentsel dönüşüm sürecini durma noktasına getirmektedir. 


insan hayatının rehabilite edilmesi amacıyla hükümetimiz tarafından büyük özveri ile yürürlüğe alınan bir teşvik yasası olan kentsel dönüşüm kanunu maalesef ilimizde beklenen düzeye gelinememiştir. Bizler kentsel dönüşüm sürecinin en önemli aktörlerinden biri olan inşaat müteahhitleriyiz. Sürece maddi ve manevi kaynakları ile en önemli ivmeyi sağlayan yapıyız. Kentsel dönüşümün bina bazlı yada köşe başı parsellerde uygulanmasındansa en az ada bazlı projeler ile uygulanmasını en çok bizler isteriz. Ancak ada bazlı dönüşüm süreci sadece müteahhidin girişimi ile gerçekleşemeyecek kadar zor bir süreçtir. Bu sürecin lokomotifi belediyedir. Belediye başkanlığı ilk olarak ada bazlı dönüşüme uygun uygulanabilir ve gerçekçi bir imar planı revizyonu yapmalıdır. İkinci olarak 10 dairelik bir inşaat dahi uzlaşma sürecinin zorlukları düşünülerek belediye ada bazlı dönüşümde kesinlikle güven ve ikna ortağı olarak daha etkin rol almalıdır. Aksi takdirde ada bazlı kentsel dönüşüm ilimizde pişmanlık ile hatırlanacak bir temenniden öteye gidemeyecektir. 


Bildiğiniz gibi Elazığ Belediyesi'nin yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışmakta olduğu imar planı 27 Mayıs tarihinde askı ilanına çıkarılmıştır. 

İlana çıkan görsel tarafımızca algılanamamış olmasına rağmen ilimiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Askı sürecinin daha objektif, verimli ve şeffaf seyredebilmesi için 1/1000'lik imar paftalarının internet ortamında yayınlanması yapılan çalışmanın anlaşılmasını sağlayacaktır. 

Plan revizyonunun askıya çıkması ile birlikte geçtiğimiz haftasonu kulaktan kulağa dolaşan bir söylenti sektörümüz ve vatandaşlarımız arasında büyük bir belirsizliğe sebebiyet vermiştir. 

Şahsım olarak gerçek olduğuna inanmadığım 5 mayıs tarihinden sonra verilen inşaat ruhsatlarının iptal edildiği söylentisi ilimiz inşaat söktöründe büyük bir kaosa sebep olmuştur. Eski imar planına göre inşaat ruhsatı alan, riskli yapıları belgelendiren yada yıkılan, evlerini taşıyan vatandaşlarımız büpyük bir belirsizlik yaşamaktadır. Konunun belediye yetkilelerimizce hiçbir soruna meydan vermemek adına hassasiyetle irdeleneceğini ümit ediyoruz."


Günışığı