27 / 04 / 2024

Osmaniye'de 52 kişiye mezar olan o apartmanın raporu hayrete düşürdü! Proje eksik, malzeme ve yapı denetimi yetersiz!

Osmaniye'de 52 kişiye mezar olan o apartmanın raporu hayrete düşürdü! Proje eksik, malzeme ve yapı denetimi yetersiz!

Osmaniye'de 6 Şubat 2023'teki depremde 9 katlı Yonca Sitesi B Blok Apartmanı ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda tüm gerçekler ortaya çıktı. Proje eksik, malzeme ve yapı denetimi yetersiz...



Osmaniye'de 6 Şubat 2023'teki depremde 9 katlı Yonca Sitesi B Blok Apartmanı'nın yıkılması ile ilgili hazırlanan İddianamede, apartmanın yıkılmasına yönelik hazırlanan bilirkişi raporunda herşey ortaya çıktı. 

PROJE EKSİK, MALZEME VE YAPI DENETİMİ YETERSİZ

İddianamede, apartmanın yıkılmasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna da yer verildi. Binanın statik ve etriye hesapları, bindirme boyları, döşeme ve taşıma sisteminin Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik (1998) hükümlerine uygun yapılmadığına yer verilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Yonca Apartmanı B Blok binasının, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapı denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır. Mevcut beton mukavemetinin statik projede öngörülen beton sınıfını sağlamaması nedeniyle yapının fenni mesulünün ve yapı müteahhidinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine ulaşılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Osmaniye de 52 kişiye mezar olan o apartmanın raporu hayrete düşürdü! Proje eksik, malzeme ve yapı denetimi yetersiz! 

MÜTEAHHİTE 22 YIL 6 AY CEZA VERİLDİ!

Pazarcık merkezli 6 Şubat'taki 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılması sonucu 52 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 kişinin yaralandığı Esenevler Mahallesi'ndeki apartmanın müteahhidi Ali K. ve fenni mesulü Ayhan G. hakkında Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma tamamlandı.

Mevzuata ve yapı tekniğine aykırı olarak çalışma yapan müteahhit Ali K. ve fenni mesul Ayhan G'nin apartmandaki ölüm ve yaralanmalardan sorumlu olduğu belirtilen iddianamede, sanıkların "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan cezalandırılmaları istendi.

Sanıklar hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame, Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Depremde 100 kişiye mezar olan Hisami Apartmanı'nın müteahhidi: Vekaletle inşaat yaptık!

Osmaniye’de 105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi’nin 4 sanığının yargılanmasına başlandı!

 

 


Geri Dön