28 / 04 / 2024

Osmaniye'deki tarihi Ala Camisi'ndeki restorasyon çalışmaları tamamlandı!

Osmaniye'deki tarihi Ala Camisi'ndeki restorasyon çalışmaları tamamlandı!

Osmaniye Kadirli'deki Ala Camisi, yaklaşık iki yıl süren restorasyon çalışmasından sonra cuma namazıyla ibadete açılacak



Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 96 senedir ibadete kapalı olan ve restorasyon çalışmaları tamamlanan Ala Camisi, cuma namazıyla cemaatine kavuşuyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Tarihi Ala Camisi'nde iki yıl önce başlatılan restorasyon çalışması tamamlandı. İbadete hazır duruma getirilen camide, 96 sene sonra cemaatle cuma namazı kılınacak.

Restorasyon çalışmalarında, kazı sırasında bulunmuş olan ve üzerleri camla kapatılan mozaikleri de camide ibadete gelen cemaat görebilecek. Kazıda bulunan diğer tarihi eserler de camideki alanda sergilenecek.

Kadirli Kaymakamı Ahmet Arık, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin ve bölgenin adeta sembolü durumuna gelen ve Roma, Bizans ve Türk medeniyetlerini bir arada yaşatan Ala Camisi'nin restorasyon çalışmalarının Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamamlandığını belirtti.

- "Bizden sonraki nesillere en güzel şekilde bırakacağız"

Tarihi yapısıyla "Çukurova'nın Ayasofyası" olarak isimlendirilen Ala Camisi'nin 96 yıldır ibadete kapalı kaldığını dile getiren Arık, şu şekilde konuştu:

"2. yüzyılda Roma döneminde tapınak olarak inşa edilen Ala Camisi, kilise olarak kullanılmaya başlanmış, Dulkadiroğulları Beyliği zamanında ise camiye dönüştürülmüştür. Osmanlıların bölgeyi hakimiyeti altına almasıyla uzun süre cami olarak milletin hizmetinde olmuştur. Cami, 2 yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğüne devredildi ve tekrar ibadete açılabilmesi için restorasyon çalışmalarına başlandı. Restorasyon çalışmaları da tamamlandı. İnşallah cuma günü Osmaniye Valimiz Erdinç Yılmaz, milletvekillerimiz ve halkımızın katılımıyla cuma namazı ile camimizi tekrar ibadete açacağız. Ala Cami'mize inşallah gözümüz gibi bakıp, onu layık olduğu şekilde koruyarak bizden sonraki nesillere en güzel şekilde bırakacağız."


Geri Dön