28 / 04 / 2024

Osmanlı Arnaudija Camisi yeniden inşa ediliyor!

Osmanlı Arnaudija Camisi yeniden inşa ediliyor!

16'ncı yüzyıldan kalma Bosna Hersek'teki Osmanlı Arnaudija Camisi yeniden inşa ediliyor. Yapı, 1993'te yıkılan caminin kalıntıları üzerine yapılacak.



Bosna Hersek 16'ncı yüzyıldan kalma bir Osmanlı eseri olan ve Bosna Savaşı'nda yıkılan Arnaudija Camisi'ni tekrar inşa edecek. Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti'nin başkenti Banja Luka'da bulunan caminin parçalarının toplanıp temizlendiği ve 22 Nisan'da yapım onarımın başlayacağı bildirildi. Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yeniden yapılması için fon sağladığı yeni cami, 1594'te inşa edilen ve Sırp ordusu tarafından 1993'te yıkılan caminin kalıntıları üzerine inşa edilecek. Cami inşatını İslami Topluluk isimli vakıf organize ediyor.


AÇILIŞ MAYISTA

Balkan Insight'a konuşan vakıf başkanı Senaid Zaimovic, "Temel atma törenine Bosna Hersek ve Türkiye'den dini ve siyasi temsilcileri katılacak" dedi. Açılış töreni ise mayıs ayında gerçekleşecek. Zaimovic camilerin inşasının "İnsanların birlikte var olmaya ve yardımlaşmaya doğru yüzlerini döndüklerinin" kanıtı olduğunu belirtti. Zaimovic ayrıca yeniden inşa projesi için 4 ila 4.5 milyon dolar arasında para harcandığını söyledi. Geçen yıl mayıs ayında Banka Luka'da savaş zamanında Sırplar tarafından yıkılan ve tekrar inşa edilen Ferhadija Camisi 23 yıl sonra tekrar açılmıştı. 1579'da inşa edilen Ferhat Paşa Camisi olarak da bilinen Ferhadija Camisi şehrin merkezini oluşturuyordu. Banja Luka'da 15 cami yıkılmış Arnaudija'da tekrar inşa edilen sonuncu cami olmuştu. Savaşa kadar UNESCO korumasında olan camiler Sırp kuvvetler tarafından aynı gün, 7 Mayıs 1993'te yıkılmıştı.




Sabah


Geri Dön