23 / 12 / 2024

Osmanlı arşiv üniteleri dere yatağı yakınına yapılacak!

Osmanlı arşiv üniteleri dere yatağı yakınına yapılacak!

İstanbul'da dört ayrı mekânda dağınık halde bulunan Osmanlı arşiv üniteleri, Kağıthane'de `dere yatağı yakını'nda birleştirilecek



Cendere Vadisi'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait arsanın bir bölümü ile Hazine tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisli arsanın bir bölümünden oluşan toplam 55 bin 809 metre karelik alan Osmanlı Arşiv Sitesi için tescillendi. Hassa Mimarlık tarafından projeleri hazırlanan arşiv sitesinin ihalesi,  TOKİ  tarafından gerçekleştirildi.

Arşiv sitesi inşaatının 2011 yılı sonunda bitirilerek, 2012 yılı başında hizmete girmesi planlanıyor. Arsanın dere yatağına yakın olması nedeniyle, projede binanın dış duvarının dere yatağına uzaklığı 52 metre, ana giriş kapısına uzaklığı da 152 metre olarak planlandı. Binanın deniz seviyesinden yüksekliği 10 metre, dere yatağına göre yüksekliği de 15 metre olarak düzenlendi.
Dünyanın en büyük tarih arşivi olma özelliğini taşıyan Osmanlı arşivinde, 370 bin civarında defter, 100 milyon civarında belge bulunacak. Ziyaretçiler, `Fatih'in Bosna fermanı, Karlofça anlaşması gibi çok önemli tarihi metinleri görebilecek
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Osmanlı için dünyanın en büyük arşivi kuruluyor 
 
İstanbul'da 4 ayrı mekânda dağınık halde bulunan Osmanlı arşiv üniteleri nihayet toplanıyor. İmparatorluğun belge ve defterlerini bir araya getirmek ve modern arşivcilik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla TOKİ tarafından ihalesi gerçekleştirilen 'Osmanlı Arşiv Sitesi' Kâğıthane'de yapılacak.
 
Dünyanın en büyük arşivi olma özelliğini taşıyan Osmanlı sitesi yaklaşık 56 dönüm arazi üzerine inşa edilecek. Sitede, Osmanlı arşivinde bulunan 100 milyon civarında belge ve 370 bin defter bir araya getirilecek. Merkezde idari bina, 350 kişilik araştırma salonu ve enstitüsü, kütüphane ve müze, dijital arşivleme ünitesi, sosyal tesisler ile 2 bin 500 kişilik kongre merkezi yer alacak. Arşiv depoları, kaya tepelik alan oyularak içine gömülecek. Böylece site yalnız sele karşı değil, deprem, kimyevi ve biyolojik saldırılara karşı da korunmuş olacak. Sitede bulunacak müzede, İngiliz ve Amerikan arşivlerinde olduğu gibi özel malzemelerin birer örneği sergilenecek. Vatandaşlar ve öğrenciler müzeye geldiklerinde, Avrupa topraklarındaki ilk insan hakları bildirgesinden biri olan 'Fatih'in Bosna fermanını', 'Karlofça anlaşmasını', 'Baltalimanı sözleşmesini' ve diğer devletlerle yapılan ve öğrencilerin tarih dersinde okuduğu anlaşmaların birer nüshasını görecek. Kongre turizmine de açık olacak merkezde, mekânın ruhuna uygun toplantılar düzenlenecek. Site, 2012 başında hizmete girecek.
Zaman


Geri Dön