Osmanlı tapusu ile Bosna, Arnavutluk, Kırım, Fas, Cezayir ve Yemen'de arsa sahibi olmak!
Osmanlı tapusu ile Bosna'da arsam var ne yapmalıyım? Osmanlı tapusuyla Arnavutluk'ta arazim var ne yapmam gerek? Osmanlı tapusu ile Kırım'da arsa sahibiyim nereye başvurabilirim? Osmanlı tapusu ile Yemen'de arsam var ne yapayım? diyenlere işte cevaplar...
Osmanlı tapusu ile Bosna, Arnavutluk, Kırım, Fas, Cezayir ve Yemen'de arsa sahibi olmak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Osmanlı tapuları olan vatandaşlara müjdeli haber Ekim 2012'de geldi.
Osmanlı tapusu sahipleri, dedelerinden kalma araziler için kadastro çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde dava açıp parasını veya arazisini alabilecek.
Ancak arsa üzerinde herhangi bir yapılaşma varsa bu yapıların yıkılması yerine o arsanın değeri üzerinden hak sahiplerine parası verilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, kadastro kanununa göre vatandaşın dedelerinden kalma Osmanlı tapularını geri alabileceklerini belirterek, “Arazilerin kadastroları yapılıp askıya çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde hak sahipleri dava açıp tapularını veya parasını değeri üzerinden geri alabilir” dedi.
Şimdiye kadar birçok kişinin tapusunu geri aldığına dikkati çeken Güney, hâlâ davası süren hatta 50 yıldır davası sürenler olduğunu dile getirdi.
Güney, arazilerin kadastrosu yapıldıktan sonra 10 yıl içerisinde hak sahipleri dava açmadığı takdirde arazilerin devlet hazinesine gireceğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Osmanlı İmparatorluğu döneminde toprakların hepsi Osmanlı’ya aitti. Halkın sadece o toprağı işletmesine izin veriliyordu. Bu yüzden aslında bu araziler tam olarak şahıslara ait değil devlete ait yerlerdi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin kadastro kanununa göre vatandaşa bu haklar tanındı. Ancak diğer türlü olsaydı Osmanlı’nın, Bosna’da, Arnavutluk’ta, Kırım’da, Fas’ta, Cezayir’de, Yemen’de tapuları hâlâ duruyor. Osmanlı buraları savaşla kaybetmedi buralardan geri çekildi. Eğer öyle olsaydı biz buralarda tapular üzerinde hak ilan edip alabilirdik.”