05 / 05 / 2024

Osmanlı'dan günümüze kalan AVM'ler!

Osmanlı'dan günümüze kalan AVM'ler!

Dünyanın en eski ve en büyük alışveriş merkezi Kapalıçarşı, labirente benzeyen sokakları, ışıl ışıl kuyumcuları, rengarenk kumaşçıları, halıcıları, dericileriyle ziyaretçilerini büyülüyor



Eminönü 'ndeki Mısır çarşısı 'ysa dünyanın dört bir yanından getirilen binbir çeşit baharatları, bakırcıları ile egzotik bir dünya...

Nuruosmaniye, Mercan ve Beyazıt arasında yer alan Kapalıçarşı 64 cadde ve sokağı, iki bedesteni, 16 hanı, 22 kapısı ve yaklaşık 3 bin 600 dükkanıyla dünyanın en eski ve en büyük alışveriş merkezi. Günde ortalama 300 bin ziyaretçi ağırlıyor. Her devirde yabancı seyyahların kitaplarında ve yabancı ressamların tablolarında bir masal dünyası gibi yaşatılan çarşı el sanatlarının nadide örneklerinin bulunduğu bir mekan aynı zamanda.

Eminönü 'nde Yeni Camii 'nin arkasında ve çiçek Pazarı 'nın yanında yer alan İstanbul 'un en eski kapalı çarşılarından Mısır çarşısı 1660 yılında Turhan Sultan tarafından yaptırılmış.


Bir zamanlar baharatçıların, aktarların, ilaç satan dükkanların bolca bulunduğu çarşı, turistlerin yoğun ilgisi nedeniyle değişim göstererek ürün çeşitliliği artırdı. Kapalıçarşı 'nın küçük bir modeli oldu.
Milliyet


Geri Dön