Otel odaları bireysel yatırımcıya satılabilir!
Gayrimenkul sektöründe 26 yıllık bir tecrübe Ömer İsvan. Oxford'dan sonra İngiltere'deki Surrey Üniversitesi'ne gitmiş, 26 yaşında Sheraton'a genel müdür olmuş. 33 yaşında da Londra'da kendi şirketi Servotel'i kurmuş
Gayrimenkulde yeni yatırım alternatifi condo otel!
Otel odalarının satışının önünü açan düzenleme için Turizm Bakanlığı bilgi topluyor
Gayrimenkul sektöründe 26 yıllık bir tecrübe Ömer İsvan. Oxford'dan sonra İngiltere'deki Surrey Üniversitesi'ne gitmiş, 26 yaşında Sheraton'a genel müdür olmuş. 33 yaşında da Londra'da kendi şirketi Servotel'i kurmuş.
Entegre gayrimenkul danışmanlığı veren ve uluslararası piyasada lider şirket haline gelen Servotel, inşaat ve tedarik hariç, gayrimenkul projelerinde yatırımın yapılıp yapılmamasından nasıl yapılacağına, satıştan tasarıma kadar her aşamada işin anahtar oyuncusu. 42 ülkede deneyimi olan ve Hilton Worldwide'dan Intercontinental Hotels Group'a kadar dünyanın en büyük oyuncularıyla çalışan Servotel, Türkiye'de 2002'de ofis açmış ve Kemer Country, Kanyon, Sapphire, BodrumKempinsky, Levent Loft gibi onlarca projeye danışmanlık yapmış. Rezidans kavramıyla Türkiye'yi tanıştıran ve “butik otel” kavramının isimbabası olan kişi de Ömer İsvan. Yılda 35-40 seçilmiş projeye hizmet veren İsvan, son dönemde Türkiye'yi “condo otel” diye bilinen yeni bir kavramla tanıştırmak için çalışıyor.
2.5 MİLYAR EURO BEKLİYOR
Gayrimenkulde yeni yatırım alternatifi olarak condo otelin öne çıkacağını ifade eden İsvan, “Türkiye’ye girmek isteyen pek çok yabancı şirket var. 2.5 milyar Euro'luk yatırımbekliyor. Bunların önemli bir kısmı da condo otel için beklemede. Ancak şu an Türkiye'de bu sistemi çalıştırmak mümkün değil” diyor. Condo otel kavramını, otel odalarının bireysel yatırımcıya satılması ve kiralamadan gelen gelirin paylaşılması şeklinde kısaca açıklayan İsvan, yasalarla ilgili kısmı şöyle anlatıyor: “Türkiye'de bunu yapmak isteyen oldu. Ancak tapuda sorun çıktı. Turizm imarlı arsaya otel yapılıyor; konut değil. Odaları sattığında tapu veremiyorsun. Kişiler ancak otel hissedarı oluyor. O da işinmantığına ters. 32metrekare bir odanın tapusunu çıkarabilmeliyim. Önünü açabilmek için Turizm Bakanlığı ile görüşüyoruz. Bizden condo otel nedir, dünyada pazar ne durumda gibi bilgiler içeren bir çalışma istedi; verdik. Yabancı ilgisini söyledik. Çalışmalar sürüyor.”
ABD’den Avrupa’ya yayıldı
* Condo otel, 1970'lerin sonunda ABD'nin Güney Florida bölgesinde doğan ve önce bu ülkede yayılan bir konsept
* Önceleri tatil bölgelerinde çok kullanılan konsept, 2000'li yıllara gelindiğinde yapılan yeni düzenlemeyle New York, Chicago, Los Angeles gibi büyük şehirlerde de Ritz Carlton, Four Seasons, Trump, Hilton gibi uluslararası markaların öncülüğünde yayılmış.
* ABD'de 100 kadar condo otel var ve odaların fiyatları 100 bin ile 1 milyon dolar arasında değişiyor. Özellikle otel ihtiyacının olduğu ve doluluk oranları ile oda fiyatlarının yüksek olduğu, arazi alıp tek başına yatırım yapmanın pahalı olduğu yerlerde öne çıkıyor. * İki farklı türü var: Birinde otel odası olarak yapılan ünitenin, ikincisinde ise otel odasından büyük olan ve mutfak ile çamaşır odası dahil, ev gibi tefrişlenen ünitenin sahibi olunabiliyor.
* Her ikisinde de odanın sahibi yıl içerisinde istediği tarihte 30 gün kullanım hakkına sahip oluyor. Geriye kalan dönemlerde oda, işletmeci tarafından otel müşterisine kiralanıyor. Sizin adınıza işletilen bu odanın gelirinin yüzde 50'si ile 70'i arasında bir oranı, işletmeci kendi masraflarını düştükten sonra size kalıyor.
* Odanın sahibi 30 günden fazla kalmak isterse, normale göre daha düşük bir ücret ödeyerek bu haktan faydalanabiliyor.
* Avrupa'da öncelikle kayak merkezleri ve Akdeniz çanağında uygulanan sistem, yıllık yüzde 3-4 bandında getiri sağlıyor; ancak gelişmekte olan Türkiye pazarında bu oranın yüzde 6-7'yi geçmesi öngörülüyor.
Habertürk/MENEKŞE ATASELİM