27 / 04 / 2024

Otomobil fiyatları bir ayda yüzde 5 oranında geriledi...

Otomobil fiyatları bir ayda yüzde 5 oranında geriledi...

Yapılan araştırma kapsamında otomobil piyasasında yükseliş yaşayan araç sayısı son aylarda çok sınırlı olarak kaldı. Öyle ki ortalama araç fiyatları bile bir ayda gerileme gösterdi.



sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliği ile hazırlanan raporun sonuçları kapsamında ortalama olarak satılık otomobil reel fiyatı aralıkta kasıma göre yüzde 5 oranına kadar düştü.

Kasımda 879 bin 146 lira olan ortalama otomobil fiyatı aralıkta 860 bin 480 liraya geriledi. Benzer şekilde otomobil fiyatlarındaki yıllık artış oranı da azaldı. Kasımda yüzde 76,2 olan senelik artış oranı, aralık ayında yüzde 65,9'a oranında geriledi.

Enflasyondan arındırılmış otomobil ortalama reel fiyatları ise 6 aydır düşüşte olduğu görüldü. Mayıs ayında yüzde 47,9'a ulaşan genel fiyatlardaki artış miktarı, takip eden aylarda sürekli azalarak aralıkta yüzde 0,7'ye kadar indi.

ARALIK AYINDA OTOMOBİL TALEBİ ARTTI

Otomobil talep endeksi temmuzda bir miktar yükselse de nisan ayından itibaren düşme eğilimi gösterdi. Aralıkta otomobil talebinde artış gözlendi.

Talep endeksi aralıkta kasıma göre yüzde 14,1 artarak 93,2 oldu. Bu artışta ise yıl sonuna yaklaşırken stoklarını bitirmek isteyen otomobil bayilerinin de yapmış olduğu  kampanyaların etkili olduğu düşünülüyor.

Aralıkta satılan otomobil sayısı da arttı. Bu gelişmelere rağmen otomobil talebinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 17,1 düşük olduğu görüldüğü kaydedildi. 

Otomobil fiyatları bir ayda yüzde 5 oranında geriledi...

OTOMOBİL SINIFLARI NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Otomobil segmentleri, otomobillerin boyutlarına, hacmine, fiyat, performans gibi kriterler ile  değerlendirilerek oluşturulan sınıflandırma şekilleridir.  Devletler ve organizasyonlar otomobillerin sınıflandırması, tanımlanması, düzenlenmesini içeren çeşitli amaçlar için kullanılan oto sınıflandırmaları kullanmaktadır. Öte yandan araçlarda C segment mi daha iyi B segment mi? sorusu sorulduğunda da motor gücü olarak A ve B segmentlerine oranla daha yüksek bir güce sahip olmasıyla da performans olarak da oldukça verimlidir.

Otomobil fiyatları yüzde kaç düştü? Tebernüş Kireçci sordu, vatandaş yanıtladı!

İkinci el çevrim içi otomobil pazarında fiyatlar yüzde 2,6 düştü! Araç alacaklar şimdi bakın! 

İkinci el otomobil satışlarında balon patladı: Fiyatlar yüzde 10 geriledi!

 


Geri Dön