Otomobil

Otomobile ilgi bitiyor derken patladı! Ocakta kaç araç satılığına çok şaşıracaksınız!

Pandemi dönemiyle otomobile olan talep durmak bilmiyor. Vatandaşın pandemi döneminde toplu taşıma araçlarından uzak durabilmek adına yöneldiği otomobil piyasası, salgının hemen akabinde patlayan enflasyonla yatırımcı için de çok önemli bir gelir kapısı oldu. Geçtiğimiz sene hem sıfır hem de ikinci eGeçtiğimiz sene hem bireysel vatandaşın hem de yatırımcının radarından hiç çıkmayan otomotiv piyasasına hem sıfır hem de ikinci elde çok yoğun bir ilgi var

Otomobile ilgi bir türlü azalmıyor. Geçtiğimiz sene hem bireysel vatandaşın hem de yatırımcının radarından hiç çıkmayan otomotiv piyasasına hem sıfır hem de ikinci elde çok yoğun bir ilgi var.

Üstelik fiyatların hemen her gün yükselmesi de bu ilginin azalmasına engel olmuyor. 2022 senesini tarihi rekorla kapatan otomotiv pazarı, yeni yılın ilk rekorunu da ocak ayında kırdı.

Yeni açıklanan veriler, Türkiye otomotiv pazarının yeni seneye de rekorla başladığını ortaya koydu. Geride bıraktığımız ocak ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları senelik olarak yüzde 33,5 artarak 50 bin 894 adet olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde otomobil satışlarının, yüzde 28,5, hafif ticari satışlarındaki artış oranının ise yüzde 49,3 olduğu belirlendi.

Verileri duyuran Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) açıklamasına göre, geride bıraktığımız ocak ayında otomotivde yeni yılın ilk rekoru kırıldı. Verilerin gösterdiğine göre,, 2023 senesinin ocak ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 33,5 artışla 50 bin 894 adet olarak gerçekleşti.

Söz konusu dönemde otomobil satışları, yüzde 28,5 artışla 37 bin 288 adet olurken, hafif ticari satışları ise yıllık yüzde 49,3 artarak 13 bin 606 adet olarak kayıtlara geçti.

Buna göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarında, 10 yıllık ocak ayı ortalama satışlara göre yüzde 54,5 artış yaşanırken bu oran otomobil pazarında yüzde 50,5, hafif ticaride ise yüzde 66,6 olarak gerçekleşti.

Son olarak geçtiğimiz yılın aralık ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları 2021’in aynı ayına göre yüzde 85,1 artarak 115 bin 220 olmuştu. Verilere göre, aralık ayındaki otomobil satışları yüzde 99,2 artışla 86 bin 774’e, hafif ticari araç satışları da yüzde 55,2 artışla 28 bin 446 seviyesine yükselmişti.