29 / 04 / 2024

Otomotiv pazarında daralma bekleniyor! Kur ve faiz artışları talebi frenleyecek!

Otomotiv pazarında daralma bekleniyor! Kur ve faiz artışları talebi frenleyecek!

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, bu yıl otomotiv pazarında rekor üzerine rekor kırıldığını belirtirken, gelecek yıl ise sektörde daralma beklendiğini dile getirdi. Berkel, parasal sıkılaşma ve taşıt kredi faiz oranları sebebiyle 2024’de piyasada bir yavaşlama beklediklerini aktardı.



Türkiye’de elektrikli otomobil pazarının gelişimine ilişkin açıklamalarda bulunan Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, Hyundai grubunun elektrikli araç üretim hedefini 2030 yılına kadar 3,5 milyon adet olarak belirlediğini bildirdi. Berkel, 10 yıl içinde dünyanın ilk 3 elektrikli otomobil üreticisinden biri olmayı planladıklarını kaydetti.

Elektrikli araçların toplam payının her geçen gün artacağını öngören Murat Berkel, “Elektrikli otomobil portföyümüz şu an için yüzde 30 civarında ve hibrit modellerimizle bu oran yüzde 40'lara ulaşıyor.  Markamızın global hedefine paralel olarak biz de Türkiye'de elektrikli araç satışında öncü markalardan biri olmak istiyoruz" diye konuştu.

Dünya Gazetesi’nin haberinde, otomotiv sektörünün bu yıl tüm zamanların en iyi dönemini yaşadığını ifade eden Berkel, rekor üzerine rekor kırılan bir yıl geçirdiklerini dile getirdi. Yılın ilk yarısında aşırı talep sebebiyle tüketiciler araç bulmakta zorlandığını, hatta ikinci el piyasasında da satışlar beklenenin çok üstünde gerçekleştiğini aktaran Murat berkel, ilk yarıda gerçekleşen bu talebe karşılık son günlerde yaşanan kredilere erişimdeki zorluk ve aynı zamanda döviz bazlı fiyatların artmasının, tüketicileri daha erişilebilir araçlara yönelttiğini anlattı. Berkel, bu noktada üst segment araçlarda bulunurluk daha kolay iken, B ve C segmentindeki araçlara olan talebin yüksek olduğunu ve araç bulunurluğunun halen yeterli seviyelerde olmadığını ileri sürdü.

Otomotiv pazarında daralma bekleniyor! Kur ve faiz artışları talebi frenleyecek!

DARALMA BEKLENTİSİ

Berkel, Türkiye otomotiv pazarına ilişkin yıl sonu tahminlerini de paylaştı. Otomotiv sektörünün ilk 8 aylık satış adetlerine bakıldığı zaman 2023 yılında yeni bir rekorun kırılacağını öne süren Berkel, yılın geri kalanında piyasalarda önemli bir değişiklik olmazsa 1 milyonun üzerinde araç satılacağını öngördü. Berkel, tahminlerini etkileyen en önemli faktörlerin başında şüphesiz tüketicilerin krediye ulaşmaları ve piyasaların genel gidişatının geldiğini belirtti.

Özellikle kurlarda yaşanan beklenmedik artışların birçok sektörde olduğu gibi araç fiyatlarının da artmasına yol açtığını kaydeden Berkel, bu gibi yaşanan beklenmedik değişikliklerin, pazarın seyrini ve hedeflerini önemli şekilde etkilediğini savundu.

Berkel, parasal sıkılaşma ve taşıt kredi faiz oranları sebebiyle gelecek yılın başından itibaren piyasada bir yavaşlama beklediklerini kaydederken, gelecek yıl pazarın 750-800 bin civarında kapanabileceğini öngördü.


Geri Dön