İmar

Otomotiv Sektörü ile Konut Sektörü Arasındaki En Temel Fark...

Aylardır hep belirttiğimiz gibi çok sancılı bir döneme girmiş bulunmaktayız. Artık herkes bunu daha iyi görmeye başladı.

Faizler tırmanıyor, gelirler her geçen gün düşüyor, arz her geçen gün artıp maalesef talep azalıyor. 
 
Peki hep ne dedik? "Çok daha zor günler bizi beklerken, faizler yukarı trendine girmişken,  sektörün kendine bir an önce çeki düzen vermesi gerektiğini" söyledik.
 
Peki bu süre zarfında konut sektörü önlemini aldı mı? İsterseniz tekrar sorgulayalım...
 
Arsa maliyetleri düştü mü ?
 
İnşaat malzemelerindeki artış durdu mu ?
 
Aynı segmentte yapılan konut arzında bir düşüş yaşandı mı ?
 
Satış fiyatları daha makul, kar marjları daha anlaşılır düzeylere geriledi mi ?
 
Sektöre daha kalifiye kişiler  dahil edildi mi? Pazarlama ve Satış ekiplerinin kalitesi yükseltildi mi ?
 
Sektör konut faizi saplantısından kurtuldu mu ?
 
Çok daha yaratıcı insanlarımızın alım gücünü rahatlatacak kampanyalar yapıldı mı ?
 
Evet sevgili dostlar; bunların hiçbiri bu geçtiğimiz  dönemde maalesef iyileştirilmedi. Aksine aynı hatalar yapılmaya devam etti.
 
"Peki ne olacak şimdi?" diye sormaktan başka çaremiz de kalmadı.
 
Aynı piyasa şartlarında o zaman hep beraber otomotiv sektörüne bakalım.
 
İşte bunun kat ve kat fazlasını maalesef otomotiv sektörü çok uzun zamandır yaşamaktadır. Ama otomotiv sektörü kurumsallaşma sürecini çok daha önceden hallettiği için zorlansa da, sektörün arz-talep dengesi bozulsa ve faizler ne kadar yukarı çıkmış olsa da  dükkanı kapatıp gitmemişler, çarkları çevirmeyi hep başarmışlardır.
 
Yukarıda da belirttiğim gibi diyoruz  ya "Kurumsallaşma"... Peki geride bıraktığımız yıllarda  bunun için neler yapmışlar? ona bakalım o zaman...
 
İlk başta bu işe bir standart getirerek başladıklarını söyleyebiliriz. Örneğin, satışın, imalatın, servis kalitesinin vb. daha birçok başlıkta yer alan konularda sektöre bir standart getirdiler...
 
Sektöre daha kalifiye insanları istihdam etmeye başladılar ve ona göre ücret ayarlamasına  gittiler. Bunun bir meslek olmasını üniversite mezunlarının da okulu bitirdikten sonra bu sektörü tercih etmesini sağladılar.
 
Kar marjlarını daha standart hale getirip, hızlı satış-az stok ile hep krizleri aştılar. Maliyetlerini ve kar marjlarını ona göre ayarlayıp bir dengeye oturttular. Her zaman A,B ve C planlarını oluşturdular.
 
Çok farklı satış ve pazarlama stratejilerini bu süre zarfında geliştirdiler. Farklı sektörlerden çok ciddi transferler yaptılar. Gelirlerini kayıt içine aldılar ve böylece zor zamanlarında istedikleri finans kurumlarından kredi imkanı buldular.
 
İşte bu iki sektör arasındaki en temel fark "Kurumsallaşma" oldu.
 
İyi haftalar dilerim.