Otomotiv Test Merkezi arsasının tapusu TSE'ye devredildi!
Otomotiv Test Merkezi, Bursa Yenişehir'de hayata geçiriliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 1 milyon 385 bin metrekare büyüklüğündeki tarlanın tapusunu projeyi gerçekleştirecek Türk Standardları Enstitüsü'ne (TSE) devretti..
Türkiye'de üretilen araçların çarpışma testleri de dahil tüm kontrol işlemlerinin yurtiçinde yapılmasını sağlayacak Otomotiv Test Merkezi, Bursa Yenişehir'de hayata geçiriliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 1 milyon 385 bin metrekare büyüklüğündeki tarlanın tapusunu projeyi gerçekleştirecek Türk Standardları Enstitüsü'ne (TSE) devretti. Geçen hafta tapuyu aldıklarını belirten Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk, tarlanın imara açılmasıyla ilgili işlemlerin yıl sonuna kadar bitmesini beklediklerini söyledi. 2014'ün ilk aylarında projenin hazırlanacağını vurgulayan Şentürk, "İmarla ilgili işlemlerin düşündüğümüz tarihlerde gerçekleşmesi durumunda ilk kazmayı önümüzdeki yılın haziran ayında vurabiliriz. İnşaat süreci 1 yılda tamamlanabilir. Bugünden itibaren 2 yıl içinde test merkezini hayata geçirmeyi hedefliyoruz." dedi. Şentürk, 100 milyon doların üzerinde yatırım yapılarak kurulacak test merkezi sayesinde her yıl yurtdışına giden 30-35 milyon dolarlık test ücretinin Türk ekonomisine kazandırılacağını kaydetti.
Otomotiv test merkezinin hangi ilde kurulacağına yönelik tartışmalar uzun süredir gündemi meşgul ediyordu. Bursa, Sakarya ve Antalya'nın sanayicileri test merkezinin kendi illerinde kurulması için kıyasıya bir rekabet halindeydi. İbre bu yıl, otomotiv endüstrisinin kalbi konumunda bulunan Bursa'ya döndü. Milli Emlak, 1 milyon 385 bin metrekarelik tarla olarak kayıtlı arazinin TSE'ye tahsis işlemlerini yürüttü. Geçen hafta ise enstitüye tapu devir işlemi gerçekleşti. TSE Başkanı Şentürk, test merkezinin yapımıyla ilgili süreci Zaman'a anlattı. Tarlanın imarlı araziye dönüştürülmesiyle ilgili işlemlerin belediyenin sorumluluğunda olduğuna işaret eden Şentürk, bu sürecin yıl sonuna kadar bitirilmesini beklediklerini kaydetti. Projenin çizimiyle ilgili sürecin de 5-6 ayda tamamlanacağını belirten Şentürk, 2014'ün Haziran ayında temelin atılabileceğini, 1 yıl gibi kısa bir sürede de test merkezinin yapımının tamamlanacağını söyledi.
Test merkezinde 10 bin metrekarelik bir kapalı alan yapılması planlanıyor. Arazinin büyük bölümüne yollar yapılarak test için ortam oluşturulacak. Merkezin sürücü pistleri, çarpım testleri, rüzgâra dayanıklılık gibi akla gelen her türlü testin yapıldığı tam entegre bir tesis olarak işlev göreceğini dile getiren Hulusi Şentürk, "Merkezin bir bölümüne Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte teknokent de kuracağız. Burası otomotiv araştırma üssü olarak da çalışacak." diye konuştu. Şentürk, 'Üssün yerli otomobil üretimine katkısı olabilir mi?' sorusuna şu cevabı verdi: "Yerli üretimden sıkça bahsediliyor. Ancak yerli üretim yapacak firmalara tasarım imkanı vermedikten sonra bu firmaların tasarım yapması çok zor. Kurulacak teknokent, otomobil tasarımlarının testinin yapılmasına da imkan sağlayacak. Tasarım yapanlar, teknokentteki testin ardından alacağı sonuca göre ürününü geliştirecek." Merkez sayesinde otomotiv için yurtdışına giden 30-35 milyon dolarlık test ve belge parasının Türkiye'de kalacağını ifade eden Şentürk, otomotiv üretimindeki yerlileşmeye bağlı olarak bu miktarın artacağını dile getirdi. Dünyada en gelişmiş test merkezlerinden birisi olacak merkezin Ortadoğu gibi bölgelerden de talep alacağını vurgulayan Şentürk, "Burada sadece otomobil için test yapılmayacak. Otomotivle ilgili tüm parçaların testleri de yapılabilecek. Bariyer, korkuluk testleri de dahil. Bu çok önemli." dedi.
Bursa Yenişehir'de kurulacak Otomotiv Test Merkezi'nin 10 bin metrekarelik bir kapalı alana sahip olması planlanıyor. Merkez sayesinde, üretilen araçların çarpışma dahil her türlü testten geçirilmesi için yurtdışına gönderilmesine gerek kalmayacak.
Zaman